Home » Domenii » Constructii Civile » “Evenimente precum cutremurele din China vor genera rigori importante in constructii” - Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO:

“Evenimente precum cutremurele din China vor genera rigori importante in constructii” - Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO:
Cum afecteaza piata constructiilor din Romania evenimente precum criza mondiala a petrolului, recentele cutremure din China, criza de real estate din SUA, sau criza de personal existenta la ora actuala in Romania?

‘‘Ne vom confrunta si cu efectele induse de crizele de real estate  din SUA si Spania’’

Laurentiu PlosceanuIn interviul acordat revistei 100% construct, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, Laurentiu Plosceanu, creioneaza o sinteza a situatiei prezente si viitoare din zona constructiilor din Romania, in contextul evolutiei economico-sociale pe plan intern si international.
Cu ce probleme se confrunta domeniul constructiilor din Romania? Dar pe plan extern? 
Principala problema este aceea a supraincalzirii sectorului, in sensul eforturilor de asigurare a resurselor principale la nivelul finantarilor posibile.
Sunt probleme cu criza de personal, cu atragerea de personal tanar in sector, cu programele de calificare a acestuia, cu parteneriatele dezvoltate cu antreprenorii straini activi in Romania, cu asigurarea principalelor resurse materiale, cu formula de decontare a lucrarilor (este evident ca nu mai putem discuta de preturi ferme in constructii, ci doar de preturi ajustabile dinamic), cu certificarea capabilitatilor tehnico economice ale companiilor pe diverse categorii de lucrari, cu diversele influente politice, cu promovarea parteneriatelor public privat la nivel regional si national, cu sanatatea si securitatea in munca, cu efectele incalzirii globale, cu noile politici de eficientizare energetica etc. 
Cele mai multe se regasesc si la nivel european, unde criza de personal calificat ocupa, de asemenea, prima pozitie! 
Mai mult, pe plan international, criza de real estate din SUA afecteaza comportamentul si deciziile principalilor dezvoltatori si ale sistemului bancar. Europa este deja afectata si ramane de aflat cat din aceste unde de soc vor afecta si piata romaneasca. 
Evenimentele catastrofice recente cum sunt cutremurele din China, precum si riscurile de terorism  vor genera in continuare rigori importante in sectorul de constructii. La acestea se vor adauga inerent si efectele din ce in ce mai vizibile ale crizei energetice. 

Care considerati ca este tendinta generala a pietei constructiilor din Romania? 
Tendinta generala a industriei constructiilor din Romania se mentine in 2008 la nivelul record inregistrat in 2007, confruntandu-se totodata cu o serie de constrangeri  importante si cu efectele induse de crizele din real estate din SUA si Spania.

Cum considerati ca vor evolua preturile materialelor de constructii, respectiv salariul mediu din domeniu, pana la sfirsitul acestui an? Dar in urmatorii ani?
Este notoriu faptul ca 2008 a inceput cu turbulente importante in ceea ce priveste pretul barilului de petrol, cu devalorizarea monedei nationale, cu cresteri importante ale preturilor la principalele resurse energetice. Este dificil sa estimam care vor fi efectele cumulate ale acestor evolutii in 2008 la nivelul preturilor specifice, dar acestea vor fi semnificative si la ciment si la otel beton si la celelalte materiale de constructii.
Criza actuala inregistrata intre cerere si oferta pe piata cimentului va fi completata de aceea a otelului beton si este de presupus ca in urmatorii ani antreprenorii vor inregistra dificultati in asigurarea cu principalele materii prime. 
In ceea ce priveste politicile de salarizare este absolut evident ca in 2009 va trebui sa ne racordam la nivelurile medii de salarizare din Ungaria si Polonia, pentru a reduce semnificativ exodul fortei de munca. Estimam salarii medii in constructii de 550-600 euro in cursul anului 2009, pentru ca altfel va fi greu sa atragem inapoi muncitorii plecati, forta de munca tanara in sector si sa asiguram un personal calificat care sa asigure nivelurile necesare de calitate ale lucrarilor executate.

 

Pe ce segmente ale pietei materialelor de constructii considerati ca se vor remarca cresteri spectaculoase?
Vor fi cresteri substantiale pe toata gama de materiale, pentru ca resursele energetice sunt mai scumpe. Nu putem vorbi aici numai de ciment, sau bitum, sau otel beton…

Prin ce s-a remarcat evolutia pietei din ultimii 5 ani? 
Ultimii ani nu pot fi analizati decat in contextul finantarilor din perioada de preaderare si,  din 2007, de evolutia spatiului economic din Romania ca membra a Uniunii Europene. 
Ultimii ani sunt caracterizati de o dezvoltare sub­stantiala a secto­ru­l­ui, de inter­na­­tio­na­lizarea prezentei antreprenoriale si de accentuarea com­pe­titiei pentru castigarea proiectelor de constructii.
Suplimentar, ne confruntam cu o acuta criza de personal calificat, care a depasit faza calitativa si a intrat intr-o faza cantitativa.

Care considerati ca sunt avantajele specifice domeniului constructiilor din Romania.
Principalele avantaje sunt relevate de dinamica evidenta a sectorului, de imensa capacitate adaptiva a firmelor romanesti, precum si de experienta importanta a profesionistilor care si-au pus matur semnatura pe dezvoltarea patrimoniului acestei tari. 

Dar dezavantajele?
Dezavantajele sunt mult mai necesar a fi analizate si, evident, este necesar sa identificam solutii fiabile pe termen lung.
Din deceniul trecut, companiile de con­structii au iesit in cvasitotalitate privatizate, dar si decapitalizate, din multiple motive, ceea ce le afecteaza si acum capacitatea de dezvoltare si competitivitatea specifica.
Faptul ca forta de munca relativ bine calificata a fost platita cu salarii modeste a generat un exod masiv de muncitori calificati si cadre in Italia si Spania, ceea ce va crea si in anii urmatori probleme importante pentru politicile de resurse umane ale antreprenorilor. 
Un alt dezavantaj al acestor vremuri este ancorat in dinamica legislativa insuficient de articulata, care creeaza in continuare probleme semnificative in materie de achizitii publice, criteriul pretului cel mai scazut fiind departe de a asigura garantiile de calitate ale proiectului, in materie de plata a TVA la facturare si nu la incasare, in materie de formula de decontare a situatiilor de lucrari samd.

Ce masuri considerati ca se impun a fi luate? 
ARACO este de parere ca cel putin urmatoarele masuri se impun cu titlu de urgenta : 
1. Modificarea legislatiei referitoare la achizitiile publice, in sensul introducerii conditiilor contractuale FIDIC si a formulei de ajustare dinamica a decontarii situatiilor de lucrari;
2. Asumarea la nivel national si impunerea unui mecanism  privind certificarea capabilitatilor  specifice ale antreprenorilor de constructii; 
3. Promovarea unui regim de TVA redus pentru proiectele sociale; 
4. Educarea rapida a pietei pentru adaptarea la noile rigori privind eficientizarea energetica a proiectelor de constructii; 
5. Promovarea unor politici de resurse umane cu salarizari substantial imbunatatite, corelate cu  nivelurile de productivitate si cu investitii curente in pregatirea profesionala a personalului; 
6. Colaborarea cu mediul universitar pentru  actualizarea programelor de pregatire si dezvolarea unor parteneriate care sa asigure dezvoltarea acasa a cadrelor tehnice absolut necesare; 
7. Promovarea unor proiecte cu finantare comunitara pentru dezvoltarea personalului muncitor in constructii; 
8. Organizarea de clustere de antreprenori pe criteriul regionale, sau pe criteriul tipurilor de lucrari; 
9. Consolidarea dezvoltarii parteneriatului social din industria constructiilor din Romania
10. Crearea unui centru de pregatire manageriala a personalului din industria constructiilor.

Cum considerati ca se va dezvolta domeniul constructiilor in urmatorii ani? 
Estimam ca pentru urmatorii 4-5 ani dezvoltarea sectorului va fi subiectul unei evolutii marcate de un trend relativ pozitiv.

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.