Home » Real Estate » English Version » Preturile apartamentelor continua sa scada pana la cotele din 2004-2005

Preturile apartamentelor continua sa scada pana la cotele din 2004-2005
La nivel national, preturile apartamentelor au continuat sa scada si in primele doua luni ale anului 2010, urmand trendul din 2009, scaderea fiind de aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit analistilor imobiliari.

De asemenea, se estimeaza ca aceasta evolutie descendenta va continua si in urmatoarele luni, cu mentiunea ca exista si cateva piete locale importante care fac exceptie de la regula. Expertii imobiliari considera ca preturile, atat la apartamentele vechi cat si la cele noi, vor scadea intr-un ritm alert si pe parcursul acestui an in principal ca urmare a  executarilor silite pe care bancile le-au declansat deja. In consecinta, se asteapta ca preturile sa revina la cotele normale din anii 2004-2005, cand a inceput explozia de pe piata imobiliara.
In Capitala, preturile la apartamente au scazut in februarie cu aproape 2% fata de luna ianuarie, remarcandu-se o intensificare a tranzactiilor imobiliare odata cu debutul anului 2010. De asemenea, se constata o diferentiere a evolutiei preturilor in functie de anul constructiei, mai exact, ritmul de scadere in ceea ce priveste apartamentele noi fiind de doua ori mai mare decat in cazul apartamentelor vechi, ceea ce sugereaza ca dezvoltatorii imobiliari s-au adaptat conditiilor pietei, in timp ce proprietarii tin la pret, in speranta ca vor putea obtine sume cat mai avantajoase. Apartamentele noi, cu doua si trei camere, detin suprematia in ceea ce priveste scaderea preturilor in luna februarie fata de luna precedenta, cu un procent de 3%, potrivit site-ului www.imobiliare.ro. Nu acelasi lucru se poate spune despre apartamentele noi cu o camera, al caror pret a crescut usor fata de prima luna din an. 24,5% este procentul maxim cu care au scazut preturile apartamentelor noi din Capitala fata de luna februarie a anului trecut, corespunzator unitatilor locative cu doua camere din aceasta categorie rezidentiala.
Cu toate acestea, dezvoltatorii nu sunt dispusi sa mentina aceasta stare de lucruri si in continuare, in conditiile in care proprietarii de ansambluri rezidentiale au coborat preturile cu aproximativ 20% pe parcursul anului trecut, potrivit ultimului raport realizat de Colliers International. Chiar daca in acest moment pe piata imobiliara din capitala exista un numar semnificativ de apartamente noi disponibile pentru vanzare, care nu si-au gasit deocamdata cumparatorii, dezvoltatorii si investitorii care le detin intentioneaza sa majoreze preturile in decurs de doua – trei luni, cand se estimeaza ca vanzarile pentru aceasta categorie vor creste semnificativ. Aceasta abordare este motivata de faptul ca preturile actuale nu acopera cheltuielile de realizare si, in plus, este sustinuta de certitudinea ca cererea de locuinte este in continuare mare.
Expertii apreciaza ca, la acest moment, principala problema a apartamentelor noi este valoarea terenurilor pe care sunt construite, preturile foarte mari pe acest segment fiind generate de pretul mare al terenurilor pe metru patrat. Pentru ca apartamentele nou construite sa aiba un pret accesibil, ar trebui ca pretul pe metru patrat al locuintelor sa fie corelat cu salariul mediu, conditie realizabila doar prin scaderea componentei speculative a terenului, sunt de parere specialistii.
In ceea ce priveste apartamentele vechi din Bucuresti, acestea s-au ieftinit in februarie cu pana la 2,5%, cu exceptia apartamentelor cu trei camere, al caror pret este in crestere inca de la debutul anului 2010. In ansamblu, fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor vechi au scazut cu procente cuprinse intre 16%, pentru apartamentele cu doua camere, si 20%, pentru apartamentele cu mai mult de trei camere.

Preturile apartamentelor din Iasi au crescut cu 1,5% fata de luna anterioara
Daca in Bucuresti preturile apartamentelor au clar o traiectorie descendenta, situatia este diferita in alte cateva orase importante din tara, dupa cum arata un studiu realizat de imobiliare.ro. Preturile apartamentelor din Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov au inregistrat o crestere semnificativa fata de luna anterioara, sub influenta relansarii programului guvernamental Prima Casa.
In luna februarie a acestui an, preturile pe sectorul rezidential al pietei imobiliare iesene au inregistrat o crestere de aproximativ 1,5% fata de luna precedenta, o evolutie in totala discordanta cu trendul preturilor monitorizate pe parcursul anului 2009 si al lunii ianuarie 2010. Desi diferenta dintre pretul apartamentelor noi si al celor vechi este in continuare considerabila, de aproximativ 90 euro/mp, preturile ambelor categorii au crescut incepand cu a doua luna a anului 2010, cele mai scumpe, raportat la perioada similara a anului trecut, ramanand garsonierele construite inainte de 1990, in timp ce preturile apartamentelor vechi cu doua camere au avut cea mai spectaculoasa crestere fata de luna precedenta, cu peste 3%. Pe piata imobiliara din Brasov, desi preturile din sectorul rezidential au scazut cu peste 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, luna februarie a marcat o crestere a preturilor cu 1,6% fata de luna anterioara. Aceasta crestere este datorata evolutiei preturilor apartamentelor vechi, cele cu doua si trei camere inregistrand cele mai importante scumpiri, cu 2,2% fata de luna februarie, in timp ce la garsoniere cresterea inregistrata este in jur de 1%.
Cu toate ca preturile apartamentelor noi din Cluj-Napoca sunt in continua scadere, evolutia preturilor pentru apartamentele vechi este total opusa, pretul pe metrul patrat util al acestora depasind valoarea de 1000 euro si inregistrand o crestere de 23% fata de luna precedenta. Acest paradox se datoreaza ofertei foarte bogate si diversificate de apartamente noi de pe piata imobiliara clujeana, diferenta de pret dintre cele doua categorii rezidentiale fiind de aproape 20%, la un numar similar de camere.
Si pe piata imobiliara din Timisoara, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a crescut cu 1.6% in februarie fata de luna precedenta, in timp ce fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este considerabila, de 15%. Si aici se remarca diferente semnificative intre preturile apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi si cele ale apartamentelor vechi, de aproximativ 35 euro/mp de suprafata utila. In cazul apartamentelor vechi, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate pentru apartamentele cu o singura camera, urmate de cele cu trei camere din aceeasi categorie. Fata de anul trecut, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu aproximativ 20%, in timp ce preturile apartamentelor cu trei camere s-au diminuat cu doar 13%.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.