Home » Domenii » Acoperisuri » Acoperisul vitrat

Acoperisul vitrat
Acoperisurile transparente sunt optiuni preferate deseori in cazul cladirilor de birouri, centrelor comerciale, bazelor sportive, bazine, sere, dar si imobile rezidentiale.

Acoperisurile vitrate trebuie sa asigure dispersia optima a luminii naturale si protectia impotriva formarii condensului. Pentru aceasta, panourile transparente care alcatuiesc acoperisul pot fi din sticla, policarbonat sau materiale acrilice. De asemenea, pentru preluarea si dirijarea condensului se recomanda o panta a acoperisului mai mare de 18°, operatiuni care se realizeaza prin intermediul canalelor din profile sau cu ajutorul unor profile special adaptate pentru colectarea condensului direct de pe intradosul sticlei.

Acoperisul vitrat din panouri de sticla
Este obligatorie tratarea termica a placilor monolit din sticla, fiind recomandata utilizarea gea­mu­lui incasabil. Geamul este securizat si laminat, sis­te­mul de prindere este in puncte, iar ramele de sustinere sunt realizate, de obicei, din aluminiu sau din otel. Distantele mari dintre cadrele ramelor sunt posibile daca grinzile orizontale de dedesubt sunt consolidate cu cabluri de ancorare. Sistemul trebuie dimensionat cu mare precizie, astfel incat sa isi poata sustine propria greutate, greutatea stratului de zapada in anotimpul rece, sa poata rezista in bune conditii la presiunea vantului si la miscarile seismice. Structura de sustinere se poate plasa deasupra sau dedesubtul panourilor din sticla.
Exista si structuri pentru acoperisuri vitrate din panouri de sticla autoportante, extrem de performante, cu calitati mult imbunatatite precum rezistenta ridicata, greutate scazuta – ceea ce face posibila realizarea de structuri vitrate din panouri de dimensiuni mari, in special in ceea ce priveste lungimea, – si un numar redus de elemente de fixare si sustinere. Versatilitatea ridicata il recomanda si atunci cand se pune un accent foarte mare nu numai pe siguranta structurii, dar si pe efectul estetic pe care il creeaza.

Atentie!
Problemele care trebuie evitate in cazul acope­ri­surilor vitrate din sticla sunt exfolierea panourilor, fisurile si infiltratiile de apa, pierderea etanseitatii sistemului.

Dispozitivele de fixare a panourilor de sticla pot fi ascunse in interiorul structurii laminate, permitand astfel o varietate mult mai mare de combinatii de tipuri de sticla, inclusiv sticla texturata, fara a se recurge la suruburi, garnituri de etansare sau saibe exterioare. Elementele de fixare pot indeplini, in acelasi timp, si functiuni aditionale, cum ar fi o rezistenta superioara, concomitent cu eliminarea fortelor de compresie din spatiul cuprins intre foliile de geam, forte de compresie care sunt responsabile de scaderea capacitatii de rezistenta la incarcare si a durabilitatii panourilor.
De asemenea, panourile din sticla folosite la aco­pe­risurile vitrate pot fi realizate din trei straturi izolante de geam, cu un coeficient de pierdere a caldurii mult mai scazut in comparatie cu panourile realizate din doua folii de geam, precum si de o capacitate de izolare fonica ridicata.


Acoperisul vitrat din policarbonat
Policarbonatul folosit la suprafetele vitrate pentru acoperis poate fi mono sau multistrat si, de asemenea, este obligatori sa fie tratat impotriva condensului. Asa-numita metoda „fara picaturi” consta in aplicarea unei pelicule de silicon pe suprafata interioara a foliei de policarbonat, in timpul procesului de fabricatie, astfel impiedicandu-se formarea picaturilor de apa ca urmare a condensului.
In functie de structura, placile multistrat din policarbonat au o eficienta luminoasa de aproximativ 80%, asigurand dispersia omogena a luminii transmise. Pot fi tratate impotriva radiatiilor infrarosii, fara a diminua cantitatea de lumina vizibila.
Avantajele suprafetelor vitrate din policarbonat sunt pretul redus si usurinta montarii. Luminatoarele

Atentie!
Dezavantajele luminatoarelor, in cazul in care sunt incorect realizate, constau in posibilitatea aparitiei de curenti de aer, infiltratiile de apa si pierderile de caldura din interior, iarna, alternate cu patrunderea de aer cald din exterior, vara.
Usoara opacitate si izolarea fonica redusa a acoperisului din policarbonat ar putea fi considerate impedimente pentru realizarea unor constructii cu performante ridicate.

Acoperis Vitrat

Luminatoarele
Luminatoarele pot contribui substantial la iluminarea naturala a incaperilor de sub acoperis. Cu ajutorul acestor structuri, lumina naturala poate fi distribuita in mod egal in incaperi si limiteaza drastic transferul de caldura cu exteriorul. Ansamblul vitrat pentru acoperis poate fi compus din ferestre asamblabile in baterii orizontale sau verticale, dispunere care permite realizarea de mari suprafete vitrate.
Pierderile de caldura la nivelul luminatoarelor in anotimpul rece pot fi prin convectie sau prin radiatie. De asemenea, in cazul temperaturilor exterioare ridicate, luminatoarele pot lasa sa patrunda in interior o cantitate de patru ori mai mare de caldura decat ferestrele standard. Toate aceste neajunsuri pot fi contracarate prin pozitionarea corespunzatoare a luminatoarelor, prin design si prin alegerea corecta a materialelor. Luminatoarele din material plastic au un cost scazut comparativ cu alte materiale folosite in acest scop si sunt mai putin predispuse la spargere, dar se zgarie cu usurinta, se decoloreaza sau se pateaza in decursul timpului. De obicei sunt acoperite la exterior cu o pelicula speciala avand rolul de a filtra radiatiile ultraviolete. Spre deosebire de luminatoarele din material plastic, cele din sticla sunt mai dure si mai rezistente. Sticla calita este cea mai rezistenta la impact, motiv pentru care este folosita la partea exterioara a unui luminator dublu panelat. La partea interioara se foloseste de obicei sticla laminata, realizata din doua folii de geam intre care este pozitionat un strat subtire din material plastic. Ansamblul realizat din sticla calita si sticla laminata poarta numele de geam securizat. Pentru a obtine rezultate bune in privinta iluminarii spatiilor cu ajutorul luminatoarelor, panourile de sticla din componenta acestora trebuie sa aiba un coeficient de umbrire intre moderat si scazut si o transmitanta vizibila relativ ridicata. 
Luminatoarele cu deschidere permit ventilarea naturala a spatiilor. In general, luminatoarele se deschid inspre exterior, de la partea de jos, pentru a preveni patrunderea ploii sau zapezii. Modelele performante de luminatoare pot avea senzori de umezeala incorporati, care comanda inchiderea automata la primele semne de ploaie sau zapada.

Proprietatile sticlei folosite la acoperisurile vitrate
Reflexia solara reprezinta o masura a abilitatii unui material, sticla in acest caz, de a reflecta razele de soare, pe o scara de la 0 la 1. Un coeficient de reflexie - albedo – cu valoarea 0 indica faptul ca suprafata absoarbe toata radiatia solara, in timp de un albedo cu valoarea 1 denota o reflexie totala a luminii. Indexul de reflexie totala este o valoare care incorporeaza atat reflexia, cat si emisia solara si cuantifica cat de fierbinte este o suprafata raportata la suprafetele standard de culoare alba si neagra.
Argintarea panourilor de sticla este procedeul prin care un metal, de regula argintul, se depune pe o suprafata de sticla transparenta, obtinandu-se geamurile oglinda. Acest strat este protejat, de obicei, cu un strat de cupru. Prin folosirea controlata a cositorului se pot realiza modele decorative cu ajutorul unui lac colorat transparent. Folosind metoda potrivita de tratare a suprafetei sticlei, se poate obține sticla cu proprietatile dorite. Geamul cu tenta colorata, materiale aplicate pe suprafata sticlei, sticla stratificata cu benzi de culoare interpuse sau sticla izolanta sunt modalitati prin care razele de soare pot fi controlate.

Autocurațarea panourilor
Panourile de sticla pentru acoperisuri vitrate pot sa fie tratate astfel incat sa aiba capacitatea de autocuratare, ceea ce va micsora costurile de intretinere. Panoul cu autocuratare este acoperit la partea exterioara cu un strat special care, in contact cu razele soarelui, determina faramitarea oricaror depuneri organice de pe suprafata sa, urmand ca ploaia sa indeparteze cu usurinta resturile.

Sticla

Metode de tratare a sticlei
Acoperirea off-line
Este procedeul prin care cate un invelis de protectie se depune pe fiecare panou din sticla individual, dupa ce a fost fabricat si taiat la dimensiunile dorite. Aplicarea stratului de material se poate face prin cufundarea panourilor in solutii chimice, urmata de uscarea si incalzirea la temperaturi inalte, sau prin pulverizarea particulelor de metal pe suprafata sticlei, in conditii de vacuum, prin bombardament ionic. In urma acestui proces pot rezulta invelisuri uniforme distribuite pe suprafete de dimensiuni mari, variind in privinta proprietatilor termice, reflexiei luminii sau culorii. Daca in camera de vacuum este introdus argonul, va rezulta un invelis metalic. Daca in locul argonului va fi prezent oxigenul sau azotul, stratul depus va fi un oxid sau o nitrura. De exemplu, panouri cu dimensiuni de 3000 x 2000 mm pot fi supuse unui astfel de procedeu de acoperire cu o frecventa de 1 la 60 de secunde.

Acoperirea on-line
Are loc atunci cand sticla este fierbinte si se afla inca in cuptorul de recoacere. Aplicatiile de pe suprafata sticlei, fie cu scopul controlului radiatiei solare,  fie pentru reducerea emisivitatii cu scopul imbunatatirii izolatiei termice se numesc invelisuri pirolitice, deoarece au loc, in general, in timpul procesului de recoacere. Aceasta metoda implica descompunerea termica a gazelor si aplicarea prin pulverizare a lichidelor sau particulelor solide pe suprafata sticlei, pentru a forma un strat de oxid metalic care se topeste pe respectiva suprafata. Acoperirile on-line au avantajul ca sunt mai durabile decat cele off-line si rezista in bune conditii la deformari; in schimb, sunt limitate in privinta variatiei culorilor.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.