Home » Domenii » Eco & Sustenabilitate » Constructia bioclimatica si tehnologiile verzi

Constructia bioclimatica si tehnologiile verzi
Conceptul de constructie bioclimatica se bazeaza pe ideea imbunatatirii confortului locatarilor, realizand in acelasi timp economii de energie.

Principiul consta in a tine cont de climatul regiunii in care este construita casa. La prima vedere este vorba de o idee simpla, aproape banala. Un exemplu il reprezinta casele traditionale din Provence, construite cu spatele in calea bataii mistralului.
Constructia bioclimatica este conceputa in functie de aportul si protectia solara a habitatului, astfel incat aceasta sa se adapteze la climat si sa se autoregleze atat iarna cat si vara. Casa trebuie sa beneficieze de maximum de soare posibil, pasiv sau activ. La un soare pasiv - locuinta bioclimatica nu utilizeaza alt fluid decat aerul pentru a se folosi, in ansamblul casei, de caldura recuperata multumita geamurilor special adaptate, in diverse puncte ale locuintei. Acest lucru se intampla prin dispunerea cladirii si un plasament atent al deschiderilor. In general, partile principale trebuie orientate pe directia de aproximativ 25 de grade Sud.
Captarea pasiva influenteaza, de altfel, si alegerea materialelor. Acestea trebuie sa posede o puternica inertie termica (piatra sau betonul). Ele trebuie totodata sa permita peretilor sa respire, lemnul sau caramizile alveolate fiind cele mai eficiente. In ceea ce priveste izolatia, o reintarire a partii de nord este necesara pentru a preveni pierderile de caldura. Pentru a putea ordona cat mai eficient acesti factori, ideal este sa se consulte un arhitect care sa mai fi construit o casa bioclimatica. In fond, acest ultim fapt vizeaza chiar aspectul arhitectural al cladirii, o casa bioclimatica neputand avea orice forma.
In caz contrar, soarele este denumit activ din moment ce captorii specifici sunt folositi pentru a incalzi apa sanitara sau chiar locuinta. Aici, solutiile sunt mai multe la numar, fie ca vorbim de geotermie, fie de captorii solari, etc. Asociati cu un echipament solar, de tipul incalzire solara a apei, energia activa permite reducerea substantiala a facturii de electricitate sau de termoficare.
In fata acestui tip de incalzire, un numar mare de solutii, cateodata simple, concureaza la conceptia de bioclimatizare:
augmentarea rezistentei termice a panourilor opace, privilegiind izolarea exterioara;
reducerea puntilor termice, ce reprezinta 20% din pierderile totale, exceptand aerisirea;
protectia in fata vantului fara a fi in opozitie bruta (faimosul palc de arbori) sau reducerea suplimentara a pierderilor folosind suprafete speciale de sticla.


Pana si alegerea culorilor poate avea o influenta. Suprafetele clare de la exteriorul casei (dale, pietris) reflecta in pereti energia pe care o primesc, in timp ce utilizarea culorilor absorbante (ocru, brun) pentru panourile exterioare permite cresterea temperaturii suprafetei.
Acestea sunt doar cateva exemple de aplicatii ale bioclimatismului in constructii.

Pana la urma, ce reprezinta o casa ecologica?
Casa ecologica poate trece prin alegerea unei energii proprii pentru caldura sau electricitate (eoliene, pompe de caldura, energie solara sau fotovoltaica), prin metode de control (echipamente de debit jos, recuperarea apei de ploaie) sau prin alegerea materialelor  considerate ca fiind sanatoase (ex.: lemnul pentru perete sau canepa pentru izolare). In acest caz, totusi, trebuie acordata o atentie sporita confuziei create intre materialele „naturale” si cele „sanatoase”: azbestul este un material natural dar nici pe departe sanatos. Un alt exemplu: foita lipicioasa din lemn utilizata sau adezivul nu reprezinta materiale ecologice.
Aceleasi probleme sunt rezolvate cu ajutorul unui arhitect, mai ales prin forma arhitecturii bioclimatice.

Materialele ecologice
O casa ecologica reprezinta arta combinarii materialelor, naturale sau nu, pentru a retine cele mai bune calitati ale mediului. Cele mai sanatoase materiale nu sunt neaparat compuse din produse naturale, mai ales ca astazi exista un numar mare de materiale foarte bune, produse pe baza celor naturale.
Printre materialele nepoluante si reciclabile exista argila, caramida izolanta, canepa. Aceasta din urma se utilizeaza in marile constructii dar si pentru izolare, ca si inul, pluta, lana de oaie si produsele din celuloza, cum ar fi deseul din hartie.
De altfel, vegetalizarea acoperisurilor participa in mod egal la izolarea termica si fonica intr-o maniera ecologica. In sfarsit, pentru a completa tabloul cu finisari, exista vopseluri fara solventi chimici.
Toate aceste produse trebuie sa fie testate si certificate ecologic.

Strategii:
Cum putem economisi energia?
In cadrul unei lucrari de constructie sau de renovare, exista posibilitatea de a produce propria energie pentru incalzirea sau iluminarea locuintei. La fel, exista cateva solutii pentru o mai buna regularizare a consumului de energie in viata cotidiana.
Incalzirea: mai intai, arhitectura bioclimatica permite printre altele captarea energiei solare. Intr-adevar, cladirea este construita in asa fel incat clima – cu alte cuvinte și soarele - permite nevoilor si confortului locatarilor.
Energia soarelui poate in egala masura sa fie transformata in energie datorita captatoarelor solare. Caldura este recuperata de fluizii conducatori de caldura care incalzesc apa ce urmeaza a fi imediat distribuita in calitate de incalzitor in ansamblul casei, dupa doua metode, dupa cum aceasta apa este stocata sau nu. In primul caz, apa este imediat repartizata printr-un sol incalzit la temperatura scazuta, adica sa nu depaseasca 28°. In al doilea caz, apa incalzita este stocata intr-un rezervor. Acest ultim sistem se utilizeaza mai ales in cladirile renovate.
O alta metoda de incalzire o reprezinta cea cu lemne. De la simplul semineu la generatorul de vapori, energia lemnului este un fel de energie solara vegetala. Lemnul nu respinge decat gazul carbonic pe care l-a stocat. Se formeaza un ciclu care se reproduce permanent. Intr-adevar, utilizarea a 4mc de lemn permite economisirea unei tone de petrol si evitarea emiterii a 0,8 tone de CO2 in atmosfera, completeaza CIELE.
Oricare ar fi tipul de incalzire cautat, nu va fi eficace fara o buna izolare a locuintei. In acest cadru, referitor la incalzire, nu exista materiale mai bune decat altele deoarece, din moment ce izolantul participa la reducerea consumului de energie.
Izolarea exterioara permite, printre altele, regularizarea in cel mai bun mod posibil a punctelor termice in interiorul locuintei. Ea protejeaza impotriva variatiilor climatice si, in sfarsit, nu reduce suprafata locuibila.
Electricitatea: soarele poate sa se transforme in electricitate prin intermediul celulelor fotovoltaice. Adaptabil acolo unde are lumina, acest sistem are avantajul de a fi durabil si simplu de instalat si de intretinut. Este durabil deoarece un sistem de celule fotovoltaice montate pe un acoperis poate dura 25 - 30 de ani. In plus, el evolueaza, in sensul ca exista posibilitatea de a mari capacitatile de stocaj.
Apa calda: pentru a incalzi apa in mod natural, este posibila utilizarea apei incalzite solar. Cuptoarele incalzesc apa intr-un balon ce este imediat redistribuit pentru consumul sanitar. Acest sistem permite economisirea energiei electrice de la 40 la 60% in medie anuala.
Chiar daca apa acopera 70% din suprafata pamantului, nu este vorba in schimb de o resursa inepuizabila. Dimpotriva, costul sau tinde sa creasca. De unde si nevoia de a controla mai bine administrarea ei. Astfel, poate fi utila instalarea echipamentelor sanitare cu un consum scazut, chiar instaland contoare individuale la robinete. De altfel, nu mai este cu prisosinta  nevoie de a prevedea un sistem pentru recuperarea apei de ploaie, care va servi imediat la udarea gradinii.
Dincolo de capacitatile tehnologice care permit o mai buna stapanire a energiei, este vorba mai mult despre un schimb de comportament in intrebuintarile consumului, care vor permite realizarea economiilor.

Strategii: Cum reducem consumul de apa?
In ziua de azi, exista mai multe metode pentru a recupera si trata apa de ploaie si pentru a economisi consumul curent pentru nevoile sanitare si alimentatie. Astfel, se poate reduce foarte bine dependenta de reteaua de apa curenta colectand apa de ploaie pentru a uda gradinile, ba chiar pentru nevoile sanitare si alimentare.
In cazul gradinilor se poate instala un recuperator de apa – un fel de cuva exterioara instalata la nivelul solului sau impamantata. Recuperatoarele pot fi instalate de altfel si in interiorul casei, in pivnita sau la subsol. Acestea sunt in continuare legate la sistemul de evacuare.
Exista diverse sisteme de diferite volume. Este vorba de cuve cu robineti si/sau de pompe integrate care permit udarea gradinii sau chiar spalarea masinii. Ele pot fi legate la reteaua de evacuare a apei menajere daca respectiva cuva este plina.
Apa de ploaie poate servi de altfel si in treburile domestice, acest lucru fiind realizabil doar cu o instalatie interioara mai elaborata decat instalatia precedenta. Apa colectata pate fi apoi repartizata in casa cu ajutorul unui sistem de pompe cu scopul folosirii in instalatiile sanitare sau masinile de spalat. Pentru a evita orice risc de poluare sau de contaminare, sistemul dispune de un subsistem de filtrare anti-bacterian.
Acesta din urma poate fi realizat mai complex astfel incat sa permita folosirea apei chiar pentru consum. Acest tip de sistem va trebui sa treaca prin 3 sau 4 etape de filtrare si purificare in cadrul recuperatorului si apoi in statia de pompare. Aparatele contin un sistem automat care permite transmiterea apei in reteaua de apa curenta odata ce cuva este goala.
Inainte de a intreprinde orice actiune este necesar a se efectua o evaluare a nevoilor in ceea ce consta apa si capacitatea de stocare a apei recuperate. In acest scop trebuie realizat un calcul in functie de raportul intre suprafata solului si pluviometria regiunii. In general, acest raport se inscrie intre 100 si 120 litri/mp de suprafata. Sistemul poate permite unei familii cu 3 copii sa economiseasca 80 mc de apa curenta pe an, mai mult de jumatate din consumul mediu.
In loc sa se forteze reducerea consumului de apa prin abstinenta pentru a preveni risipa, se pot aduce cateva ameliorari asupra instalatiilor. In acest fel, consumul de apa poate fi semnificativ redus, in principal pentru sanitare, prin sistemele cu dubla comanda.

Costul lucrarilor
Din punct de vedere financiar, alegerea metodelor de constructie ecologice pare deseori costisitoare. Tinand cont de ratiune, merita incluse in ecuatie beneficiile pe termen lung si ajutoarele date de autoritatile publice.
Bugetul destinat unei case construite conform normelor ecologice se inscrie in aceeasi logica impreuna cu alegerea unui profesionist specializat in constructie sau renovare.
Solutiile existente pentru improspatarea unei locuinte fara sisteme de climatizare depind in acelasi timp si de bun-simt. Costul achizitionarii jaluzelelor interioare sau a plantelor pentru a  decora peretii este deja neglijabil.
In schimb cumpararea materialelor pentru producerea si/sau stocarea energiei proprii de tip eolian, a colectorilor termici fotovoltaici sau a unui generator de vapori din lemn, poate face, in scurt timp, sa creasca cu mult investitia initiala.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.