Home » Domenii » Investitii Publice » Vor pleca constructorii romani, spre alte piete?

Vor pleca constructorii romani, spre alte piete?
Constructorii români, pregătiți să plece pe piețele din nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia, Asia Mică

Constructorii români sunt din ce în ce mai interesați de contractarea unor lucrări externe, destinațiile vizate fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Mică, dar și în Serbia și Albania, a declarat, Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților din Construcții, la o conferință de specialitate.

 

,,Riscul major al statului român în a nu plăti lucrări de mult realizate este de a lovi direct în competitivitatea firmelor românești făcând astfel ca acestea să nu mai poată fi prezente la lucrările finanțate din fondurile europene din perioada 2014-2020. Noi estimăm că zona europeană, ca și zona americană va fi segmentată de câteva firme, nu multe, poate zece, ori 12, iar celelalte vor trebui să lucreze pentru acestea. Va trebui să știm să facem parte din acest joc. E bine că sunt bani europeni, e bine că ne dezvoltăm cu ajutorul lor, trebuie însă să învățăm din experiența Poloniei care a fost în ultimii ani beneficiara unei injecții masive în infrastructură, injecție din care multe firme europene dar și poloneze suferă acum neîncasându-și banii. De asemenea, suntem foarte atenți ca, pe lângă banii europeni, să creăm un cadru care să permită parteneriatul public-privat pentru a atrage acele investiții străine necesare dezvoltării locale, capital din Orientul Mijlociu, capital din China. Sunt roluri pe care trebuie să ni le asumăm, cred că timpul disputelor interne a trecut, trebuie să ne unim ca organizații patronale interesele pentru a face ceea ce e bine pentru membrii noștri. E nevoie de etică și în această zonă', a arătat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții — ARACO.

Conferința, 'Accesul constructorilor și dezvoltatorilor în piața globalizată. Etică și securitatea afacerilor', organizată de Patronatul Societăților din Construcții, a dezbătut teme complexe pentru prezentul și viitorul acestui domeniu.

,,Pe zona construcțiilor nu putem vorbi de creșteri în anul 2013. Din păcate, 2013 este rodul proiectelor pregătite în 2012. Din cauza faptului că mulți oameni politici au fost preocupați de alegeri în 2012, nu s-a pregătit din punct de vedere al proiectelor de construcții și anul 2013. Evident că proiectele au demarat mai greu și abia acum, în a doua parte a anului, au apărut licitații, au apărut proiecte noi. Sper că în 2014 să putem discuta de o revenire și în domeniul construcțiilor. Până la urmă, construcțiile depind extrem de mult de investiții. Atât timp cat investițiile în domeniul privat sunt extrem de scăzute, sunt limitate, depindem de resursele bugetare. Cel mai bine ar fi să insistăm pe fondurile europene. Într-adevăr, în 2013 a fost o absorbție mult mai mare ca în anii anteriori, dar este loc de mult mai mult, iar pe lângă aceste fonduri, trebuie încurajate și investițiile în domeniul privat', a precizat Erbașu.

Finanțarea proiectelor, asigurarea forței de muncă bine calificate, dar și recapitalizarea unor companii reprezintă prioritățile jucătorilor din sector.

'Dacă băncile vor redeveni deschise față de cererea jucătorilor din piața construcțiilor, pe care poate justificat i-au inclus într-o zonă de risc major, cred că deschiderea unor linii de credit de lucru va ajuta companiile să se recapitalizeze. Sunt câteva companii mari care s-au dezvoltat atât din punct de vedere al echipamentelor, cât și al managementului, devenind competitive pe piețele externe pe proiecte mari. Irakul este deja o piață bună pentru multe companii românești, o piață spre care ne uităm cu interes', a mai spus președintele PSC

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.