Home » Domenii » Energie » În România ar trebui construite anual 100.000 de locuinţe pentru a fi atinsă media europeană

În România ar trebui construite anual 100.000 de locuinţe pentru a fi atinsă media europeană
În România se construiesc anual aproximativ două locuinţe noi la mia de locuitori, sub jumătate faţă de media europeană, iar pentru recuperarea decalajului este nevoie de dublarea numărului de locuinţe livrate pe an, la 100.000 unităţi, potrivit Asociaţiei Producătorilor de BCA din România PRO BCA.

 
În Romania exista 8,4 milioane de locuinţe, din care două milioane sunt din chirpici iar 0,7 milioane sunt construite înainte de 1944, a declarat joi Marius Marin, vicepreşedintele PRO BCA şi CEO al companiei Macon, la conferinţa "Romania Construct Forum".

Potrivit sursei citate, cele mai multe locuinţe s-au construit în anul 2008 (64.414 de unităţi), echivalentul a aproximativ 3,1 locuinţe noi/ mia de locuitori.

În 2009 au fost livrate 61.101 de unităţi (2,9 locuinţe/ mia de locuitori), în anul următor au fost construite 48.812 unităţi (2,1 locuinţe/ mia de locuitori) iar pentru 2011 se estimează că se vor construi 42 - 44.000 unităţi noi (1,85 - 1,95 locuinţe/ mia de locuitori), a arătat reprezentantul asociaţiei.

"Media europeană este de 4,7-4,8 locuinţe noi / mia de locuitori. Pentru a recupera decalajul faţă de media europeană, România ar trebui să construiască aproximativ 100.000 locuinţe pe an", a spus Marin.

El a afirmat că în prezent există un blocaj pe piaţa construcţiilor din cauza situaţiei financiare, a lipsei resurselor statului dar şi a unui "blocaj psihologic".

Totodată, programele succesive Prima Casă iniţiate de Guvern şi-au atins doar parţial obiectivele, iar PRO BCApropune constituirea rapidă a unui grup de lucru comun între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi asociaţii patronale, pentru identificarea unor soluţii concrete pentru relansarea acestei direcţii strategice, fară o implicare financiară "masivă" din partea statului.

 

Programul de actualizare a normativelor şi standardelor în construcţii derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) trebuie să ţină cont de reglementările europene şi să nu afecteze mediul concurenţial de pe piaţa materialelor de construcţii, potrivit asociaţiei PRO BCA.

"Actualizarea nu trebuie să fie un motiv pentru supra-normare. Supra-dimensionarea cerinţelor pentru clădiri va avea drept efect final scumpirea excesivă şi inutilă a materialelor de construcţii şi implicit a clădirilor rezultate", a spus , vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de BCA din România PRO BCA şi CEO al companiei Macon, la conferinţa "Romania Construct Forum".

El a adăugat că implementarea noilor normative trebuie urmată de măsuri de supraveghere a respectării acestor măsuri.

"Degeaba se impun reguli dacă nu este urmarită respectarea lor", a adăugat el.

Pe lângă cerinţele structurale este nevoie să fie urmărite mult mai atent cele pentru caracteristicile termice ale clădirilor rezultate, potrivit sursei citate.

Totodată, Legea privind performanţa energetica a clădirilor trebuie să includă sancţiuni în cazul lipsei certificatului de eficienţă energetică.

Tipareste acest articolRSS