Home » Domenii » Amenajari Interioare » Hanul lui Manuc, renovat cu două milioane de euro FOTOGALERIE

Hanul lui Manuc, renovat cu două milioane de euro FOTOGALERIE
După scandaluri, războaie, naționalizare și retrocedare, Hanul lui Manuc se pregătește să-și reia locul între atracțiile turistice ale Centrului Vechi. În 2011, la 203 ani de la inaugurare, hanul este în plin proces de restaurare.

Hanul lui Manuc ascunde între zidurile sale o istorie cât pentru 10 ceasloave. În cele peste două veacuri de existență, a supravietuit mai multor regimuri, războaie și cutremure majore. În prezent, despre clădire, în afară că a fost retrocedată familiei Cantacuzino în urmă cu cațiva ani, nu se știe mare lucru. După o investiţie în recondiţionare de aproape două milioane de euro, hanul începe să prindă din nou viață. Grădina de vară din curtea interioară este aproape gata iar viitorul restaurant cu specific libanez își așteaptă decorațiunile. „Lucrăm de zor. La terasă mai avem un pic iar la restaurant asteptăm decorațiunile. Sunt originale și tocmai din aceasta cauză întârzie”, explică  managerul hanului, Dana Schițelea.

Dupa inaugurarea terasei și restaurantului, lucrările se vor muta în aripa de Nord, acolo unde cele 33 de camere ale hanului vor fi transformate în butic hotel. „Încercăm ceva nou. Fiecare cameră va avea specificul ei. Abia la anul ne vom apuca de treabă. Tot atunci vom restaura și sala istorică(n.r. – încăperea unde s-a semnat Pacea de la București în 1812) Totul merge extrem de greu pentru că și pentru un cui pe care îl batem într-o scândură e nevoie de autorizație de construcție de la Primăria Generală”, mai spune managerul. Tot din cauza Primăriei Generale și inaugurarea terasei trenează. În dreptul porților dinspre Universitate, principala cale de acces către curtea interioară a hanului, este un șantier continuu. „Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu șantierul din spate. Au săpat de trei ori, în același loc, în jumatate de an. Nu putem da drumul la terasa când în fața porții principale sunt gropi”, adaugă Dana Schițelea.

O alta problemă pentru administratorii hanului o reprezintă și artistii urbani care-și lasă semnăturile pe pereții hanului. De jur-împrejurul imobilului, pe fiecare metru patrat de zugrăveala albă sunt urme de spray-uri cu vopsea. Cu toate că Hanul lui Manuc se află la câțiva zeci de metri de Secția 10 de Poliție, administratorii se tem să zugrăvească pe-afară clădirea. ”Vă dați seama ce înseamnă pentru un graffer un perete alb. Am tot primit garanții de la secția de poliție de lângă noi, însă nu s-a întâmplat nimic. Așteptăm să se termine lucrările în spate, să zugrăvim tot și să angajam un paznic”, mai spune managerul hanului.

Despre Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc a fost construit între anii 1806-1808 de către Manuc Marzaian sau Manuc Bei așa cum era cunoscut în aceea vreme. Imobilul impresiona prin dimensiunile sale și era una dintre cele mai frumoase construcții din Valahia. Cu 15 pivnițe în subsol, la parter 23 de prăvălii cu diverse acareturi, două saloane mari, zece magazii, camere pentru servitori, bucătării și un tunel în care încăpeau peste 500 de persoane, hanul reprezenta la vremea respectivă „popasul elegant de la portile Orientului:

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.