Home » Domenii » Santiere » De ce nu-şi mai aduc muncitorii banii în România

De ce nu-şi mai aduc muncitorii banii în România
Românii care lucrează peste hotare au economisit în perioada august 2009-august 2010 aproximativ 12 miliarde de euro, arată un studiu al Fundaţiei Soros.

Majoritatea sumelor de bani economisite de românii care lucrează peste hotare rămân în ţările de rezidenţă. Domeniile în care lucrează cu precădere, adică agricultură, construcţii şi industria uşoară, nu le oferă nici o perspectivă în ţară motiv pentru care preferă să ţină banii „la locul de muncă".
 

Românii care lucrează peste hotare au economisit în perioada august 2009-august 2010 aproximativ 12 miliarde de euro, arată un studiu al Fundaţiei Soros. Cu toate acestea, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în aceeaşi perioadă în ţară au ajuns prin transferuri curente doar 5,58 miliarde de euro adică aproximativ 46% din economii. Potrivit studiului mai sus citat, suma medie trimisă de fiecare român este de aproximativ 2.000 de euro pe an sau 166 de euro pe lună. Economiile totale realizate de români în ultimii zece ani se ridică, potrivit lui Gabriel Petrescu, director executiv al Fundatiei Soros, la 100 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta 80% din Produsul Intern Brut al României din 2010.

Unde se duc românii la muncă?

Potrivit studiului Fundaţiei Soros , 43% din românii de peste hotare muncesc în Italia şi 23% în Spania, 7% în Germania, 5% în Franţa şi 2% în SUA.

Directorul Fundaţiei a arătat că venitul mediu al unei gospodării de români din străinătate este de 1.896 euro pe lună, din care economisesc în jur de 40-45% şi doar 6% din venituri sunt trimise în România.

Valentin Lazea, economist-şef BNR, a declarat că românii din statele din sudul UE (Italia, Spania, Portugalia, Grecia) economisesc bani pentru a se întoarce la un moment dat acasă, 25% dintre ei declarând că doresc să îşi construiască o casă în România. Problema acestora este că lucrează în agricultură, construcţii şi industria uşoară, domenii care nu le oferă şanse în România. Aproximativ 52% din românii plecaţi provin din mediul urban, iar 86% au studii medii. Cei care se întorc vin din străinătate cu sume între 80.000 şi 120.000 de euro. Românii trimit bani acasă de cel mult patru ori pe an.

ÎN CIFRE

12 miliarde de euro au economisit românii de peste graniţă în perioada august 2009 - august - 2010;

5,5 miliarde de euro au trimis în ţară în aceeaşi perioadă;

55% din economii merg în conturi curente;

30% din economii sunt ţinute în numerar;

2% merg în depozite;

între 80.000 şi 120.000 de euro
este suma cu care ajung în ţară;

166 de euro
trimit în ţară în fiecare lună.

PORTRET-ROBOT

52% din românii de peste graniţă provin din mediul urban;

86% au studii medii;

12% au studii superioare;

peste 70% lucrează în agricultură, construcţii şi industria uşoară;

majoritatea declară că vor să se întoarcă în ţară după 4-5 ani;

80% lucrează legal;

5% sunt proprietari de firme;

1.900 de euro
este venitul mediu al familii.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.