Home » Domenii » Constructii » ANL a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, din 4.820 aflate în construcţie

ANL a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, din 4.820 aflate în construcţie
Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat de la începutul anului 482 de locuinţe, dintr-un total de 4.820 aflate în diverse stadii de execuţie, a declarat marţi Romeo Drăgan, directorul general adjunct al instituţiei.

"Anul trecut, ANL a recepţionat 2.501 locuinţe, iar în intervalul 2001-2010 au fost finalizate 27.590 de unităţi", a precizat Drăgan la o conferinţă organizată de ZF

El a adăugat că preţul de construcţie este de 380 euro pe metru pătrat, fără TVA, conform unui standard aprobat de guvern.

Potrivit sursei citate, preţul la care pot fi achiziţionate în prezent locuinţele construite în cadrul programului de închiriere pentru tineri este 448 euro pe metru pătrat, cu TVA, iar până în prezent au fost vândute 57 de locuinţe.

Oficialul a spus că, deşi cererea este scăzută în prezent, există şi excepţii, precum Cartierul Brâncuşi din Capitală, unde au fost depuse din partea chiriaşilor cereri pentru achiziţia a 30% din cele 1.680 de locuinţe.

Drăgan a arătat că, după finalizarea locuinţelor de către ANL, unităţile locative intră în patrimoniul primăriilor, iar în prezent unele dintre acestea au majorat nivelul chiriilor.

Prin Legea 89/2008 s-a prevăzut vânzarea locuinţelor, iar ulterior prin OUG 14/2010 s-a stabilit ca apartamentele să poată fi cumpărate de chiriaşii acestora după un an de închiriere neîntreruptă, faţă de trei ani, cât era specificat anterior.

Prezent la eveniment, preşedintele şi cel mai mare acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP), Dan Ioan Popp, a afirmat că standardele de cost pentru construcţiile ANL au o tentă de manipulare, inducând ideea că sunt unanim acceptate.

"Se creează o aşteptare socială care nu este sustenabilă pe piaţă", a spus şeful Impact.

La rândul său, Alexandros Ignatiadis, directorul general şi acţionar al companiei de construcţii Octagon Contracting & Engineering, a afirmat că este nevoie de instituirea unor standarde sau clase pentru locuinţe, la fel cum există pentru clădirile de birouri, pentru a avea o piaţă rezidenţială funcţională.

El a criticat programul ANL şi a afirmat că statul ar trebui "să stea în banca lui".

"Cineva din domeniul politicii acordă contractele de construcţie, iar în a doua fază tot statul hotărăşte cine primeşte aceste apartamente", a spus el.

ANL, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, mai derulează şi un program de construcţie de locuinţe prin credit ipotecar.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.