Home » Domenii » Investitii Publice » Presedintele consiliului judetean Cluj, tot vrea sa faca drumurile din judetul Cluj

Presedintele consiliului judetean Cluj, tot vrea sa faca drumurile din judetul Cluj
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a anunţat aseară în emisiunea Clujul în Realitate că lucrările de modernizare a celor peste 480 de kilometri de drumuri vor demara concomitent, pe toate cele cinci tronsoane implicate în proiect.

   Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a anunţat aseară în emisiunea Clujul în Realitate că lucrările de modernizare a celor peste 480 de kilometri de drumuri vor demara concomitent, pe toate cele cinci tronsoane implicate în proiect, initial fiind sapte tronsoane.

 Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor se va deschide în 24 iunie, iar costurile au fost estimate la 373 de milioane de lei.


   O bună parte din drumurile judeţene vor fi complet modernizate într-un termen de maximum patru ani, conform proiectului angajat de CJ. "Lucrările vor demara concomitent pe toate tronsoanele implicate în acest proiect, în toate zonele judeţului. Nu va fi foarte comod pentru trafic, însă este o chestiune pe care ne-o asumăm, având în vedere că nu există altă soluţie pentru a moderniza infrastructura rutieră din judeţ", a afirmat aseară la REALITATEA TV Cluj preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe.

    Acesta a menţionat că toate condiţiile prevăzute în caietul de sarcini sunt benefice şi pentru operatorii locali de profil. "Vrem să încurajăm şi societăţile mai mici, de aceea operatorii vor putea oferta fie pentru un lot de drumuri, fie pentru mai multe. Sper ca de această dată să primim cât mai multe oferte", a menţionat Tişe, la precedenta licitatie s-a inscris doar un constructor ( Asocierea Midannne).

    Preşedintele CJ a ţinut să precizeze că a dispărut condiţia împrumutului bancar, care în faza iniţială a proiectului reprezenta o obligaţie. "După ce vom semna contractele de lucrări, firmele se pot apuca de treabă, iar Consiliul Judeţean se obligă să achite plăţile din bugetul propriu, pentru fiecare lucrare finalizată, pe baza devizului de lucrări", a spus Tişe, desi Domnul Tise nu recunoaste ca nu e vorba de un imprumut bancar al autoritatilor, ci in faza initiala constructorul s-a ocupat sa contracteze un credit furnizor iar  Consiliul Judetean trebuia sa emita si avalizeze bilete la ordin pentru intregul contract, bilete pe care constructorul le prezenta bancii de unde acesta obtinea finantare, deci nu consiliul judetean se imprumuta in mod direct  ci doar ordona platile pe baza scadentarului acelor bilete la ordin.

 

Trebuie precizat ca pentru drumurile din Judetul Cluj a mai fost organizata o licitatie si care a fost castigata de asocierea condusa de Grupul MIdanne din Bucuresti, dar care licitatie a fost anulata deoarece autoritatile din Cluj  incalcau legea ele fiind in imposibilitatea de a avaliza Biletele la Ordin din creditul furnizor pe care constructorul s-a oferit sa il acceseze. Important de stiut este ca desi exista legislatie in materie de emitere a Biletelor la ordin , nu exista norme metodologice pentru punerea ei in practica. Astfel desi autoritatile aveau stipulate in caietul de sarcini ca vor emite bilete la ordin, si-au dat ulterior seama la semnarea contractului cu Midanne ca sunt in afara legii si astfel singura solutie viabila pentru autoritati a fost anularea licitatiei, astfel cei implicati in licitatie sa nu aiba raspunderi penale ulterioare.

De remarcat faptul desi constructorul Midanne, prin creditul furnizor accesat, ar fi realizat in 2 ani  peste 700 km de drumuri judetene , iar plata lucrarilor s-ar fi facut in 12 ani.(Autoritatile trebuind sa emita acele bilete la ordin). Asadar acum autoritatile conduse de D-l Tise sunt in postura sa faca drumurile prin Ministerul Dezvoltarii, astfel incat gradul de indatorare a Consiliului Judetean sa nu depaseasca 30%,  iar termenul de 4 ani este unul nerealist  avand in vedere ca toate lucrarile vor fi decontate pe masura executiei. 

Intrebat de catre revista 100% construct , D-l Dan Nechifor, manager general Midanne,  a declarat: " Inca nu stiu daca voi mai participa la noua licitatie, avand in vedere ca cei de la Cluj nu sunt pregatiti pentru aceste lucrari, eu le-am prezentat o solutie prin accesarea unui credit furnizor sigur si fara batai de cap pentru autoritati, dar cred ca nu au inteles ca putem oferi Clujenilor intr-un timp record 720 km de drumuri, iar finantarea eu o asigurasem pentru intreaga lucrare, totul s-a oprit in momentul avalizarii biletelor la ordin, instrumente ce faceau parte din mecanismul Credit Furnizor."

Grupul Midanne derulat afaceri in 2010 in valoare de 15 milioane de euro, avand aprope 100 angajati permaneti.

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.