Home » Domenii » Amenajari Interioare » Rigipsul, solutii pentru locuinta

Rigipsul, solutii pentru locuinta
Fie ca este vorba despre pereti despartitori, placi cu rol izolator sau tencuieli uscate, rigipsul poate fi un aliat de nadejde pentru momentele in care dorim sa facem modificari sau sa redecoram un spatiu, conferind un aspect modern, estetic si in acelasi timp practic

Fie ca este vorba despre pereti despartitori, placi cu rol izolator sau tencuieli uscate, rigipsul poate fi un aliat de nadejde pentru momentele in care dorim sa facem modificari sau sa redecoram un spatiu, conferind un aspect modern, estetic si in acelasi timp practic

Solutii de montare:

     Peretii despartitori Rigips servesc la acoperirea partiala sau totala a laturilor unei camere, in functie de viziunea fiecaruia, montarea lor realizindu-se cu dibluri (holsuruburi) sau cu un adeziv puternic. Pentru tavanele false, se poate opta pentru acoperirea partiala a acestuia – rezultatul final fiind acela al unui tavan cu nise in care se pot monta spoturi electrice, in acord cu tendintele actuale de amenajari interioare.
     Printre tehnicile de lucru se numara procedeul tencuirii uscate, in care panourile se monteaza cu adezivi pe un suport masiv (caramida, beton, b.c.a.) si procedeul montarii panourilor pe structuri proprii, de obicei in cazul suporturilor lipsite de capacitate portanta. In primul caz, suportul trebuie sa fie stabil, plan, protejat de umiditatea produsa prin capilaritate sau de fenomenele meteorologice si sa nu fie inghetat. Betonul proaspat, inca umed, trebuie lasat sa se usuce. Suprafetele netede (betonul) trebuie pre-tratate cu substanta Ri-Kombicontakt, iar suprafetele puternic absorbante cu Ri-Kombigrund. In cazul combinarii finisajelor uscate cu finisaje umede, se executa mai intii cele umede. In principiu, in cazul peretilor si al planseului, se finiseaza mai intii peretele.

Avantajele rigipsului

Unul dintre acestea vizeaza protectia mediului, pentru ca ipsosul este lipsit de miros si nu contine sau produce substante daunatoare sanatatii, tehnicile de preparare si de productie fiind ecologice. Mergind mai departe, datorita continutului mare de macropori din miezul de ipsos, panourile Rigips sint indicate mai ales pentru reglarea umiditatii atmosferice a interioarelor. Materialele de constructie cu un continut ridicat de macropori pot acumula temporar umiditatea, pe care o cedeaza atunci cind aerul interioarelor se usuca. De asemenea, aceste materiale sint rezistente la foc, rolul de bariera protectoare impotriva incendiilor al panourilor Rigips fiind determinat in esenta de structura miezului de ipsos. Ipsosul contine circa 20% apa incorporata in cristale, ceea ce corespunde, la o grosime de panou de 5 mm, unei cantitati de apa de circa 3l/mp. In caz de incendiu, aceasta apa actioneaza impotriva focului ca un fel de „apa“ incorporata in constructie.
     Materialele din rigips sint termoizolante si fonoizolante, in ultimul caz structurile formate din doua coji elastice, in sens acustic (panourile Rigips), reducind in mod eficient energia fonica, prin vibratia acestor coji. Stratul de aer si straturile izolante (fibre minerale) absorb restul de energie fonica.

Ieftin si practic

Sistemele Rigips ofera solutii de executie economice si de calitate pentru toate spatiile, incepind cu amenajarea subsolurilor si terminind cu cea a podurilor. Structuri usoare de amenajare, ele reduc sarcina la care sint supuse elementele de constructie portante. Instalatiile pot fi executate in mod economic in spatiul liber din interiorul peretilor de compartimentare. In plus, tehnica de lucru uscata reduce timpul de executie si permite ca spatiile astfel amenajate sa fie folosite imediat dupa incheierea executiei.
     Pe de alta parte, materialele de finisare a interioarelor influenteaza starea de confort a locuitorilor. Materialele de constructie si de finisaj care au conductibilitatea termica redusa (de exemplu lemnul, ipsosul) sint percepute drept calde si placute. Materialele de constructie si finisaj din ipsos, ca panourile Rigips, maresc senzatia de confort general.
     Cu toate ca peretii din rigips nu ofera aceeasi rezistenta precum peretele plin de zidarie sau beton, in momentul ancorarii diferitelor obiecte, de mobilier sau de alta natura, exista citeva repere care tin de grosimea panotajului. Astfel, la o grosime de panotaj incepind cu 12,5 mm, sarcina maxima suportata este de 30 kg, iar la o grosime de panotaj incepind cu 25 mm, sarcina este 50 kg.

Tipareste acest articolRSS