Home » Domenii » Materiale de Constructii » Coeficientul de rezistenta la impact al plexiglasului este de 30 de ori mai mare decat al sticlei

Coeficientul de rezistenta la impact al plexiglasului este de 30 de ori mai mare decat al sticlei
Plexiglasul este recunoscut pentru calitatile lui, in special in ceea ce priveste rezistenta la impact si la agentii atmosferici precum si proprietatile foarte bune de izolatie termica.

Este frecvent recomandat a fi folosit pentru izolari termice de calitate in cladiri private, sali de sport, fabrici etc., fiind recunoscut drept un excelent inlocuitor al sticlei. Acest tip de material este rezistent la spargere, coeficientul de rezistenta la impact fiind de 30 de ori mai mare pentru placile plexiglas. Pentru arhitecti, unul dintre cele mai importante atuuri ale materialului il reprezinta faptul ca se poate termoformata si este extrem de flexibil.

Conga Room, arta de a pune in valoare plexiglasul
Printre cele mai bune proiecte de design interior ale anului 2009 s-a aflat si The Conga Room, Los Angeles, California. Proiectul a constat in reinventarea unui spatiu ce reprezenta un simbol pentru comunitate din Los Angeles. Conceput cu ajutorul Controlului Numeric Computerizat, rezultatul a fost unul de mare exceptie aducand o serie de premii si nominalizari pentru grupul de arhitecti de la Belzberg Architects. Aldine Belzberg, cel care a realizat designul interior pentru plafon, a lansat doua mari provocari: cea de a promova designul inovativ si creativ si cea de a folosi plexiglas in sisteme cat mai complexe.
Ceea ce a reusit Aldine Belzberg sa realizeze imbinand cele doua concepte consta in crearea unei iluzii arhitecturale prin redarea unei tornade dezlantuite. Aceasta isi are nucleul chiar la intrare, coborand apoi, fixate de plafon ca un candelabru, urmarind forma curbata a scarilor interioare, spre celelalte incaperi. Formele placilor acrilice realizate computerizat sunt sub forme florale de diamant ce descriu, incepand cu nucleul, o tornada.
Forma nucleului aflat la intrare are o inaltime de 6 metri si strapunge podeaua pe doua nivele. Aceasta incorporeaza o serie de elemente printre care si un sistem de iluminare cu LED ce permite plafonului sa-si schimbe culoarea prin simpla apasare a unui buton si, mai mult, aceasta poate reactiona la ritmurile muzicale de pe ringul de dans. Efectul redat este unul spectaculos fiind intens studiat utilizand sistemul Ecotect pentru fiecare modul in parte. Formele florale descrise pe plafon prin placile acrilice au fost proiectate avand un diametru mediu de aproape 6 metri. Fiecare floare a fost construita pe un suport hexagonal conceput astfel pentru a forma petale definite pe diferite unghiuri. O curea metalica sustine legaturile dintre elementele florare descrise de placile acrilice. Pentru modelarea predictiva a comportamentului placilor s-a luat in considerare deformarea elastica a curelei metalice si distanta limita setata intre fiecare floare, pentru a asigura o rotire a acestora in raport cu celelalte.

Tipareste acest articolRSS