Home » Domenii » Constructii Civile » Fatadele viitorului: Estetic, practic si grija pentru protejarea mediului ambiant

Fatadele viitorului: Estetic, practic si grija pentru protejarea mediului ambiant
Daca, pana nu demult, fatada unei cladiri era considerata un simplu invelis, acum fatadele au devenit inteligente, interactive in functie de conditiile de mediu, perfect integrate in celelalte sisteme ale cladirilor din care fac parte.

Fațada a devenit creierul unei constructii, responsabil cu eficienta energetica, care controleaza gradul de iluminare si de ventilatie, protectia UV si efectele produse de incalzirea sau racirea atmosferica. Fatadele dublu-strat, de exemplu, a caror cavitate permite imbunatatirea acusticii constructiilor, un mai bun control al energiei solare si o capacitate superioara de ventilatie.
In prezent, cladirile „all glass” au devenit un simbol al conceptului de constructie „verde”, care permite accesul total al luminii naturale in interior si, totodata, conectarea vizuala a ocupantilor sai cu mediul natural. Desi, nu cu mult timp in urma, proiectele de acest gen au constituit sursa unor probleme cu adevarat spinoase, cum ar fi consumul exagerat de energie si costuri uriase datorate sistemelor de conditionare a aerului folosite, in prezent lucrurile s-au schimbat fundamental.

Fatade care se adapteaza conditiilor de mediu
Astfel, o fatada interactiva raspunde in mod inteligent si eficient la schimbarile survenite in exterior si la nevoile de performanta din interior, care sa asigure conditii optime de vizibilitate si de confort termic, exploatand sursele naturale de energie pentru iluminare, incalzire si ventilatie, in acelasi timp economisind energie comparativ cu tehnologiile conventionale. Cum se poate realiza acest lucru? Prin inglobarea unor sisteme care corecteaza sau modereaza performantele sticlei pe masura ce conditiile exterioare se modifica, permitand totodata reglarea individuala a parametrilor de confort interior in functie de preferinte.
Fatadele care genereaza energie electrica reprezinta un pas urias in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor energetice in cazul cladirilor preponderent din sticla, fara a face rabat de la cerintele estetice, care dau nota personala si autentica unei cladiri. Acestea sunt constituite din module fotovoltaice subtiri, cu posibilitatea integrarii lor in structura fatadei exterioare, care poate fi suspendata, cu aerisire dorsala. Elementele care colecteaza energia solara o dirijeaza apoi catre niste celule foto localizate in partea interioara a fatadei, acestea transformandu-se astfel in statii energetice in miniatura. Asemenea multor alte solutii inovative, ale caror avantaje incontestabile au fost umbrite si de unele inconveniente, si aceste fatade s-au confruntat pana de curand cu problema deschiderii ferestrelor. Totusi, accesul la aer curat a fost facut posibil prin montarea unor balamale care permit deschiderea fie pe verticala, fie pe orizontala a unor fragmente din fatada, cu ajutorul unui motor electric de mici dimensiuni. Acesta poate fi alimentat cu ajutorul energiei produse de fatada insasi. Pentru a permite racirea unei astfel de structuri pe timp de vara si incalzirea ei iarna prin utilizarea energiei solare pasive, intre stratul interior si cel exterior al fatadei trebuie sa fie permisa circulatia unui curent de aer. Astfel, consumul energetic al unei cladiri se poate reduce cu pana la 30%.  O fatada inteligenta trebuie sa poata controla gradul de iradianta pentru a obtine o iluminare optima si folosirea la maximum a luminii naturale, fara ca prin aceasta sa se creeze o solicitare de racire. Cantitatea de caldura in exces trebuie, deci, stocata fie in ansamblul fatadei, fie intr-o partitie speciala. In plus, o astfel de fatada are si rolul de a diminua pierderile de caldura in cazul temperaturilor exterioare scazute. O alta cerinta importanta este aceea de a avea posibilitatea controlului asupra transportului masei de aer proaspat de la exterior catre interior pentru a se asigura confortul optim al ocupantilor, fara a le crea probleme din cauza curentilor de aer formati. Pentru indeplinirea conditiilor de performanta energetica, fie in materialul de baza al fatadei trebuie incorporate materiale cu masa termica mare, fie fatada trebuie sa permita transferul energiei in exces inspre o alta parte a cladirii destinata stocarii acesteia.

Materiale speciale care regleaza cantitatea de lumina si de caldura

Astfel, fatadele translucide au capacitatea de a salva energia in mediul interior, dispun de un design perfect adaptabil oricarui stil in parte, fara a uita de calitati precum consumul redus de energie, de confort si functionalitate. Avand excelente calitati de izolare fonica si exploatand la maximum lumina naturala, aceste fatade sunt alcatuite, de regula, din doua module, unul amplasat la partea inferioara, care include aparatura de incalzire sau ventilare, si unul in partea superioara a peretelui, prevazut cu sisteme de deschidere, de protectie solara si cu celule fotogalvanice pentru energie solara. Pentru a contracara dezavantajele functionale cu care se confrunta fatadele din sticla, in special cele legate de protectia solara, materialul din care se realizeaza fatadele moderne de ultima generatie contine particule speciale care protejeaza ocupantii de lumina puternica si care au capacitatea de a regla temperatura, fara a mai fi nevoie de sisteme de aer conditionat in acest scop si, deci, de un consum suplimentar de energie. Se renunta astfel si la variantele mai putin avantajoase si destul de invechite de protectie a geamurilor fatadei cu ajutorul clasicelor obloane, greu de intretinut si de curatat, fara a mai pune in discutie aspectul lor depasit si inestetic. De mentionat ca in cazul unor astfel de fatade se poate renunta nu numai la aparatele de aer conditionat, ci si la traditionalele radiatoare pentru incalzire. La partea inferioara a modulelor de fatada sunt montate sisteme de ventilare compacte care nu necesita energie suplimentara, electrica sau de alt tip, ci sunt actionate prin intermediul energiei solare captate prin insasi structura fatadei. Costurile scazute de intretinere pentru astfel de sisteme de fatada, durata mare de viata si diminuarea cheltuielilor energetice ale cladirii sunt doar cateva dintre avantajele incontestabile care recomanda fatadele inteligente din sticla si care contrabalanseaza un neajuns considerat de multi insurmontabil: pretul ridicat in comparatie cu fatadele clasice, care poate fi insa amortizat destul de usor in timp.

Tipareste acest articolRSS