Home » Real Estate » Apartamente/Vile/Case/ » Nou act normativ pentru reglementarea suprafetelor minime ale spatiilor locative

Nou act normativ pentru reglementarea suprafetelor minime ale spatiilor locative
Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice a initiat un proiect privind suprafetele utile minime pe care le vor avea locuintele construite de acum inainte de dezvoltatorii privati, dar si de autoritati.

Noul act normativ este justificat si de adaptarea indicilor locativi din Romania la cei europeni, deoarece suprafata locuibila medie pentru un roman este cu 44% mai mica decat media tarilor din UE. Romanii beneficieaza in prezent de o suprafata locuibila medie in jurul a 20 mp.
Unul dintre efectele pe care le poate genera instituirea acestui act normativ este acela ca dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea micsora suprafetele locative pentru a putea pastra preturi accesibile, fara a reduce costul pe metru patrat construit.
Proiectul de lege al MDLPL reglementeaza si inaltimea libera minima a camerelor de locuit, care va fi de 2,55 m, cu exceptia mansardelor si niselor, la care se va asigura un volum minim de 15 metri cubi de persoana.
Latimea minima de circulatie a coridoarelor si a vestibulului din interiorul locuintei va fi de 120 cm, bucataria va trebui dotata cu loc pentru frigider si ventilatie, iar baia, cu un loc special pentru masina de spalat.
Cladirile trebuie dotate cu spatii pentru biciclete, carucioare si pentru uscarea rufelor, spatii destinate colectarii, depozitarii si evacuarii deseurilor menajere si rampa de acces pentru persoanele imobilizate in scaun cu rotile
“, se precizeaza in proiectul de lege.

Avner Bar - Ocif RomaniaPrima etapa a pietei imobiliare din Romania a fost sa evolueze de la vechile blocuri comuniste la imobile noi, dar chiar si unele din acele noi proiecte erau la standarde joase. Cererea mare si lipsa ofertelor din piata, combinate cu dorinta dezvoltatorilor de a-si maximiza profiturile prin construirea cu costuri mici si densitate mare aducand in piata acelasi stil de blocuri de locuinte, doar noi.
Astazi, concurenta acerba din cadrul pietei rezidentiale si faptul ca romanii devin din ce in ce mai exigenti ii forteaza pe dezvoltatori sa investeasca mai mult in proiectare, facilitati, amenajare exterioara si in general, pentru a crea un loc mai bun de locuire.  Deci, de fapt, noile normative ale Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor sunt binevenite, si faptul ca sunt atat de detaliate este important, dar cred ca developerilor li se impune oricum de catre piata sa mentina aceste standarde, pentru a crea <<produse>> mai bune in scopul de a vinde.
Avner Bar Co-General Manager Ocif Romania

ionut bodea - baneasa investmentsUnii dintre cei mai renumiti arhitecti si urbanisti internationali au reusit sa traspuna in fapt detaliile diverselor obiective de dezvoltare apartinand proiectului Baneasa, reusind astfel sa anticipeze multe din reglementarile formale care abia acum apar si in Romania.
Astfel de reglementari vizeaza imbunatatirea calitatii vietii viitorilor beneficiari si seteaza nivelul cerintelor pietei.

Ionut Bodea, Marketing Vice President Baneasa Investments

Tipareste acest articolRSS