Home » Domenii » Investitii Publice » Certificatul energetic al cladirilor redevine obligatoriu din martie 2010?

Certificatul energetic al cladirilor redevine obligatoriu din martie 2010?
In situatia in care Guvernul aproba Ordonanta propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale și Turismului, certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010.

GOUG 114/23.12.2009 aparuta in M.O. 919/29.12.2009 prevede amanarea obligativitații certificatelor de performanța energetica in cazul vanzarii sau inchirierii locuințelor unifamiliale sau a apartamentelor, pana la data de 01.01.2011. Exista insa premise serioase pentru ca aceasta amanare sa fie reconsiderata de catre guvern.
La inceputul lunii februarie, reprezentantii MDRT s-au intalnit cu reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Asociatiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania si profesori ai Facultatii de Instalatii din Bucuresti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru cladiri.
Cu acest prilej s-a discutat despre reintroducerea obligativitatii existentei certificatului energetic in tranzactiile imobiliare, in contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonantei de urgenta de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect, din OUG 114/2009 (art. XV).
Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
• consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
• eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.
Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.

Tipareste acest articolRSS