Home » Domenii » Materiale de Constructii » Crestere de 25% pe piata materialelor ecologice

Crestere de 25% pe piata materialelor ecologice
Piata materialelor de constructii verzi ar putea creste cu 25% in urmatorii cinci ani, pana la aproximativ 600 miliarde de dolari, conform PMR Research.

Se asteapta ca actiunile producatorilor, distribuitorilor si chiar a utilizitatorilor finali, generate de perioada de recesiune, sa se concentreze mai mult pe durabilitate, devenind mult mai receptivi la produsele ecologice. De la an la an, cererea de pe acest segment de produse este in continua crestere, atat pe segmentul de produse destinate constructiilor comerciale si de business cat si pentru constructiile rezidentiale, in special pentru materialele de constructii care prezinta un impact redus asupra mediului fata de produsele conventionale.
Din partea segmentului de constructii comerciale si de business, in perioada 2009-2013, piata materialelor de constructii ecologice se asteapta sa inregistreze cea mai mare cerere, jucand totodata un un dublu rol: unul vital in dezvoltarea si acceptarea de catre piata a materialelor verzi, si unul de testare efectiva pe proiecte de mare anvergura.

Materiale de izolatie ecologice
În cadrul tarilor Uniunii Europene, piata materialelor de izolatie continua sa creasca. O analiza efectuata de Interconnection Consulting indica o crestere continua a pietei materialelor de izolare termica in Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, indicata printr-o rata compusa a cresterii anuale (CAGR) de aproximativ 10,9% intre 2004 si 2011, ajungand  pana la 1,3 milioane de euro in 2009.
În Europa, energia consumata pentru incalzire, iluminat si climatizare reprezinta 40% din totalul energiei consumate. Consumul anual de energie al unei cladiri rezidentiale, in Europa Centrala si de Est, este de aproximativ 250-400 kWh/m2 iar in Europa de Vest este de aproximativ 100-250 kWh/m2. Diferenta poate fi explicabila atat prin diferentele de climat cat si prin materialele de izolatie si tehnologiile folosite. O casa pasiva va permite un consum mediu intr-un an de doar 15 – 20 kWh/m2.
Rockwool East South Europe a contribuit la construirea unui complex de 13 case pasive. Complexul a fost realizat ca un proiect demonstrativ de casa pasiva, in colaborare cu Universitatea Tehnica Ceha. Proprietatile sunt ampalsate in Cesky Raj (Paradisul Ceh), in nordul Bohemiei, la aproximativ 100 km de Praga. Limita anuala a consumului de energie a unei astfel de case este de 15 kWh/m2. Consumul de energie este redus la minimum prin intermediul unor instalatii pasive, care nu implica componente mecanice si electrice. De asemenea, casele sunt dotate cu sisteme de recuperare a caldurii si sunt echipate cu o serie de senzori care transmit datele scanate pentru o evaluare continua catre Universitatea Tehnica Ceha din Praga.
La un cost de 800 euro/m2, proiectul este destinat persoanelor care doresc sa contribuie la popularizarea constructiilor de acest gen, care sa asigure reducerea consumului de energie. Avand in vedere oscilatia preturilor la energie din Cehia, o astfel de constructie reprezinta una viabila din punct de vedere economic.

Profilele „greenline”, material 100% ecologic
De asemenea, eficienta energetica a ferestrelor a devenit o componenta importanta pentru eficienta energetica a unei cladiri. Aceasta conduce catre o cerere mai mare pentru sistemele de ferestre cu conductivitate termica scazuta (Low-E) si de inalta calitate si profile din plastic multisectionate. S-a demonstrat ca aproximativ 20% din energia termica a unei cladiri este pierduta prin intermediul ferestrelor.
Totodata, s-a estimat ca inlocuirea unui singur metru patrat de geam traditional cu unul eficient energetic (cu o rezistenta dubla la trasferul de caldura) ar permite un consum de 140 kWh/m2 pe an, valori estimate in special pentru regiunile din Europa Centrala si Europa de Est sau, cu alte cuvinte, o imbunatatire a eficientei energetice a ferestrelor cu 35-40%.


Cererea mondiala pentru ferestre si usi termoizolante a tarilor din Europa Centrala si de Est reprezinta aproximativ 5-6% din piata globala. În 2009, peste 50% din totalul profilelor fabrica te au fost realizate din plastic sau metal, iar aproximativ 60% din ele au fost estimate ca utilizand tehnologia geamului termopan cu depunere Low–E (emisii scazute). Tendinta actuala a producatorilor de profile pentru ferestre este de a include profilele „greenline” in lista lor de produse. Materialul este unul 100% ecologic si nedaunator omului sau mediului deoarece nu contine plumb, profilele fiind prelucrate utilizand aditivi ecologici pe baza de Ca-Zn sau utilizand compozitii similare. Aceste produse au patruns cu rapiditate pe piata tarilor comunitatii europene (CEE) prin producatori precum KBE, Trocal sau Veka.

Cimentul verde
Exista trei surse principale de emisie de praf din fabricile de ciment: sistemul de ardere, racitoarele de clincher, morile de ciment. Ecologic vorbind, productia de ciment genereaza emisii importante de dioxid de carbon, numarandu-se printre principalele surse raspunzatoare pentru incalzirea globala. Aceasta situatie se datoreaza in buna parte tehnologiilor inadecvate utilizate de aceasta industrie care, conform datelor raportate de specialistii din domeniu, produc circa 5% din emisiile globale de dioxid de carbon. 54% din emisiile de dioxid de carbon in urma productiei cimentului sunt datorate calcinarii calcarului, 34% arderii carbunelui si 12% datorita emisiilor legate de folosirea electricitatii in functie de tehnologia de producere. În medie, pentru producerea fiecarei tone de ciment se degaja 0,83 tone de dioxid de carbon. În total, productia clinkerului si a cimentului propriu-zis genereaza 90% din productia de dioxid de carbon.
Din punct de vedere calitativ, va trebui sa respecte marca cimentului care a fost prescrisa. Introducerea unui ciment de marca inferioara poate fi daunatoare rezistentei; de asemenea, introducerea unui ciment de marca superioara constituie o risipa inutila. Pe de alta parte, din punct de vedere cantitativ, va trebui sa se respecte intocmai dozajul prescris. Introducerea unei cantitati mai mici de ciment pericliteaza legarea agregatelor intre ele si umplerea golurilor. O cantitate superioara celei prescrise, pe langa faptul ca este neeconomica, duce si la o contractie la uscare cat mai mare. Rezistenta betonului creste cu cantitatea de ciment pana la dozajul de 350 kg ciment/m3. Peste acest dozaj, cresterea cantitatii de ciment nu mai influenteaza rezistenta, decat foarte putin.

Printre viitoarele masuri ce vor fi luate in calcul privind dezvoltarea tehnologiilor ecologice in constructii se numara integrarea elementelor fotovoltaice ca elemente constructive ale cladirilor (fatade sau acoperis), tehnologie deja cunoscuta ca fiind 100% ecologica.

Tipareste acest articolRSS