Home » Domenii » 100% Interviuri » Marcel Barbut, proprietarul Adeplast: Am rabdare sa treaca criza si sa devin numarul 1 !

Marcel Barbut, proprietarul Adeplast: Am rabdare sa treaca criza si sa devin numarul 1 !
Marcel Barbut, proprietarul AdePlast, a reusit in plina criza sa mentina cifra de afaceri pe mortare uscate identica cu cea de anul trecut, in vreme ce vanzarile pe vopsele si tencuieli decorative i-au adus aproape un milion de euro. Estimarile pentru 2010 sunt optimiste: vanzari de minimum 4.000.000 euro.

Cum vedeti evolutia pietei de adezivi si vopsele in perioada urmatoare?
Evolutia pietei e greu de estimat la aceasta data. Eu pot sa spun ca foarte multe firme din domeniu care au sute de angajati si lucreaza ca in secolul al XVII-lea vor inchide portile. Noi vom prelua din clientii celor ce dispar deoarece nu sunt rentabili. În acest fel, compania noastra isi va mentine cifra de afaceri in 2009 pe mortare uscate. Pe vopsele si tencuieli decorative in 2009 incheiem cu vanzari de cca 1.000.000 euro si estimam pe 2010 minimum 4.000.000 euro.

Care sunt principalii factori care au determinat o evolutie a pietei din Romania, mult diferita de situatia celorlalte tari din regiune?
Ca si in celalte tari televiziunea, radio si presa scrisa a facut o reclama atat de mare crizei, incat investitorii si producatorii s-au speriat. Noi suntem cu minimum 25 ani in urma celorlate tari in ceea ce priveste constructiile. La noi nu trebuia sa fie criza. Guvernul nu s-a tinut de treaba si am ratat anul 2009 cu reabilitarile termice ale blocurilor vechi, cu infrastructura etc.

Cum au fost influentate vanzarile pe segmentul adezivilor in aceste conditii ale pietei?
Pe adezivi, faianta si polistiren avem inca cresteri in ceea ce priveste vanzarile. La fel pe mortarele manuale Am scazut dramatic pe mortarele mecanizate datorita inghetarii marilor proiecte. Noi suntem la minus 0,77 %  din total venituri, procent estimat la data de 30 octombrie.

“Crestere de 10-15 % in varianta pesimista”
Care ar fi cel mai pesimist scenariu de criza? Dar cel mai optimist? Ce ati face dumneavoasta in ambele cazuri?
Stagnam pe mortare uscate si crestem de 4 ori pe vopsele si tencuieli decorative ceea ce ar insemna per total o crestere de 10-15 % in varianta pesimista.Cel mai optimist este cresterea de 40 % pe total afacere. În ambele cazuri eu am rabdare sa treaca criza si sa devin numarul 1 in aceasta afacere.

Cum ati intrat pe piata adezivilor? Care este povestea din spatele businessului AdePlast?
Am venit in Romania impreuna cu fostul meu sef si am infiintat o firma care urma sa faca tencuieli mecanizate si termoizolatii. Un inginer mi-a spus ca este prea devreme pentru aceasta afacere si mi-a propus sa producem adezivi pentru faianta si gresie. Habar nu aveam de acest business. Dupa cateva luni, am intrat in aceasta afacere. La inceput eram patru asociati. Eu am pus 10.000 de dolari in firma. Am ajutat privat firma cu o dubita si cca 15 milioane de lei (dolarul in ‘96 era 3.100 lei). Colegii mei au pus cate 25.000 lei in capitalul firmei. Banii s-au impartit in mod egal cu toate ca eu detineam 96% din partile sociale. Dupa un an, colegii si-au rascumparat actiunile din dividende. Am cumparat 20% de la un asociat impreuna cu altul din ei pentru suma de 250.000 euro si am ajuns la 30% de procente.
Am cumparat apoi pentru  5.000.000 de euro 50% din actiuni impreuna cu ultimul asociat si am ajuns la 60% .
În 2007, am cumparat ultimele 40%, singur de data aceasta, pentru suma de 6.000.000 de euro. În 2008 am transformat societatea din SRL in SA, dar am ratat pe ultima suta de metri listarea la bursa. Am incercat sa gasesc un partener care sa vrea sa castige bani impreuna cu mine, dar am gasit numai fonduri de investitii sau investitori strategici ce doreau sa cumpere majoritatea actiunilor pe doi bani. Şi, deocamdata sunt tot singur, cei care au cumparat majoritatea in afaceri de succes momentan au probleme mari, riscand sa inchida afaceri pe care au platit zeci de milioane de euro.

În ultima vreme ati avut multe oferte pentru vanzarea AdePlast. Ce anume v-a determinat sa refuzati toate ofertele de cumparare?
Nu am intentionat sa vand compania, am trei baieti si inca cred ca vor fi interesati de afacerea formata de mine. Cand am sa-mi pierd speranta ca imi vor calca pe urme, o voi vinde.
O alta problema este ca AdePlast nu a ajuns la varsta optima pentru vanzare. Oricine face o analiza a firmei, o face pe o fabrica pusa intr-un colt al tarii. Noi avem trei fabrici, o facem pe a patra, vindem un an sau doi dn plin de la toate fabricile si abia atunci AdePlast va fi ajuns la varsta de vanzare, bineinteles, daca nu vad in vreunul din fii mei, un urmas demn...

Ati luat in calcul acceptarea unui parteneriat in afacerea dumneavoastra? În ce conditii ati accepta un eventual parteneriat?
Îmi doresc un partener care sa vrea sa castige bani impreuna cu mine, nu-mi doresc un sef.

Ce ne puteti spune despre experienta acumulata in Austria? Ce v-a determinat sa va intoarceti in Romania?
În Austria am invatat sa muncesc, sa fiu corect si constiincios. Nu te poti simti bine intr-o tara straina si am fost sigur ca pot sa-mi fac propria afacere sa-mi fiu propiul sef.

Care a fost cea mai grea perioada pe care ati travesat-o in cariera dumneavoastra? Dar cea mai reusita?
În 1996, reintors in tara, am adus destul de multa valuta pe care am investit-o in multe afaceri de comert. Am vandut dolarul la 3.100 de lei. În nici doua luni, dolarul a ajuns la 6.200. M-am speriat, am cumparat valuta inapoi, de data aceasta, numai jumatate din ea, am inchis afacerile si am plecat in Austria. Foarte multi dintre cei ce i-am ajutat in Austria cu un serviciu, o locuinta au ras de mine ca mi-am pierdut banii. M-am intors in tara hotarat sa reusesc sa-mi recuperez pierderile. Şi am reusit! Cei ce au ras de mine atunci, azi au probleme mari. Multi dintre ei m-au contactat ulterior si i-am ajutat cand au revenit in tara.

“Am un curaj nebun in ceea ce fac”
Sunteti perceput in piata ca un manager care doreste sa detina intotdeauna controlul. Care sunt calitatile pe care le considerati esentiale pentru un manager de succes?
Ce sa spun, sunt un tip deosebit de ambitios, nu concep ca exista ceva ce nu pot realiza, am invatat sa fiu constiincios in permanenta, sunt perseverent si cred ca am un curaj nebun in ceea ce fac. Îmi plac provocarile si ma bucur ca un copil mic atunci cand pot sa trec in fata unor firme multinationale cu experienta de zeci de ani in domeniu.

Ce va place sa faceti in timplul liber?
Nu prea am timp liber, am trei concedii pe an: de Craciun si anul nou, de Pasti, iar vara, in plina activitate, imi permit 7 - 10 zile de concediu. Ce fac cu placere sunt chefurile de Craciun, alaturi de cei trei fii ai mei si de angajati.

Daca v-ati retrage din acest business, ce anume v-ar placea sa faceti dupa?
As face alta afacere. Nu cred ca pot trai fara activitate si provocari. Am un prieten care traieste de zece ani in China. L-am intrebat ce Dumnezeu mai umbla pe tot globul dupa afaceri, la 68 de ani. Raspunsul lui a fost: “80% din cei de varsta mea sunt la doi metri sub pamant, restul sunt prin spitale legati la aparate. Mie mi-e frica sa ma opresc, tocmai pentru a nu ajunge ca ei!”

Tipareste acest articolRSS