Home » Domenii » Materiale de Constructii » Sisteme modulare din piatra

Sisteme modulare din piatra
În ultimele decenii, comunitatea designerilor a incercat sa realizeze un echilibru intre atractia pentru proprietatile estetice ale pietrei si constrangerile bugetare ale unui proiect, prin stabilirea unei alternative artificiale.

Piatra este primul material de constructii folosit vreodata de catre om. Îndragita pentru frumusetea sa, atemporalitatea si durabilitatea pe care o prezinta, proiectarea utilizand piatra naturala a devenit totusi din ce in ce mai putin folosita, datorita costurilor mai ridicate si termenelor mari de finalizare a lucrarilor.

Punctele forte ale pietrei
În constructiile de astazi, atunci cand este proiectat un sistem modular din piatra pentru o cladire, piatra nu este utilizata cu scopul de a crea structura fizica a cladirii, ci ca un furnir decorativ pe pereti, podele sau coloane, pentru a ascunde structura din beton, lemn sau otel a cladirii.

Frumusete atemporala
Exista multe motive justificative, deoarece piatra s-a bucurat de popularitate de-a lungul anilor. Combinatia de culoare, textura, precum si unicitatea structurii estetice a variatiei necalculate si necontrolate ce pot aparea doar intr-un material fabricat de natura, descriu motivul pentru care frumusetea pietrei i-a inspirat pe arhitecti de sute de ani. Piatra naturala ia nastere in mai multe culori, forme, dimensiuni si tipuri de granulozitate. Aceasta diversitate estetica a pietrei naturale permite arhitectilor sa apeleze la o paleta larga, ce se potriveste perfect in multiple scopuri.

Calitate si durabilitate
Durabilitatea impresionanta este un alt motiv pentru care piatra a beneficiat de un astfel de succes ca material de constructii. Culoarea nu paleste si nici nu dispare la soare, de asemenea, nu se decoloreaza la ploaie. În cazul in care piatra este cioplita longitudinal, aceasta isi dezvaluie si cele mai profunde straturi. Mai mult, cu trecerea timpului, frumusetea si caracterul pietrei sunt din ce in ce mai mult imbunatatite. Nu exista o mai buna ilustrare a acestui fapt decat prin multiplele structuri de piatra, care sunt inca in picioare, in stare buna, dupa sute, chiar mii de ani. Un foarte bun exemplu de rezistenta a pietrei il reprezinta Marea Piramida, din Egipt. Constructia Piramidei a fost estimata a fi fost realizata in anul 2560 i.Hr. Practic, aceasta structura a supravietuit 4569 de ani in conditii de desert si furtuni de nisip.

Întretinere
Mentinerea pietrei este usoara. Durabilitatea sa minimizeaza toate cerintele necesare de intretinere. Prin designul sau natural, aceasta este echipata pentru a fi expusa la ploaie si vant precum si diferente bruste de temperaturi. Acest material este rezistent la acid sau la orice fenomen rigid menit sa-l deterioreze. Piatra naturala nu poate fi atacata de nici un strat de  vopsea care ar acoperi sau ar trata suprafata astfel incat sa fie compromisa de o substanta chimica sau vreun solvent de curatare.

Diferite sisteme modulare din piatra
Zidaria de piatra este folosita in zonele muntoase, unde piatra se gaseste din belsug, facandu-se economii insemnate la capitolul materie prima. Cele doua materiale componente sunt dispuse la fetele zidariei.
Carierele existente ofera pietre cu caracteristici variate. E necesar ca in fiecare caz sa se defineasca tipul de zidarie cel mai bine adaptat materialului si sa se realizeze punerea in opera a acestuia, folosind tehnica pe care o implica. Deci este absolut necesara cunoasterea proprietatilor pietrei de catre cei ce concep si executa cladirea.
Efectul estetic al peretilor din zidarie de piatra ofera interesante posibilitati, exploatate de arhitectura actuala. Piatra este folosita atat ca element decorativ cat si ca element portant. Aspectul zidariei de piatra depinde pe de o parte de alegerea pietrei, iar pe de alta parte de indemanarea si ochiul expert al zidarului.
Pietrele folosite pentru fata vizibila trebuie sa aiba o culoare uniforma, fara eflorescenta si pete. Zidaria din piatra naturala are un domeniu mai restrans de folosire, datorita faptului ca randamentul este redus, se manevreaza greutati mari, se necesita grosimi mari, care sa suplineasca slaba calitate de izolator termic a pietrei.
Blocurile de piatra ce se folosesc la pereti trebuie sa fie: negelive, cu greutatea sub 40 kg, pentru a permite manipularea de catre un singur om. Pietrele vor fi brute, de forma neregulata sau taiate dupa aspectul cerut. Piatra bruta se prezinta sub diferite forme, care depind de natura pietrei exploatate (de rau, de cariera): blocuri rotunjite sau unghiulare.
Blocurile de piatra se pozeaza alternativ, in lungimea si in latimea zidariei, pentru crearea unei legaturi mai stranse cu betonul. Betonul plastic se toarna in straturi succesive de 40 cm.
În zonele cu piatra locala de constructii, datorita simplitatii de executie se utilizeaza frecvent acest tip de zidarie – la subsolurile cladirilor.
Zidaria din piatra bruta, cu mortar: piatra de zidarie, inainte de a fi pusa in opera, este curatata de pamant si udata, pentru a nu absorbi apa din mortar. Înaintea turnarii mortarului, pietrele se pozeaza mai intai pe uscat – pentru a se stabili cea mai buna pozitie de legatura cu randul inferior si o tesere a rosturilor verticale pe cel putin 10 cm. Grosimea rosturilor este variabila la aceasta zidarie, iar spatiile foarte largi trebuie sa fie umplute cu sparturi de piatra.
Atunci cand rosturile raman aparente, ele trebuie sa fi realizate de o asemenea maniera, incat sa ofere o rezistenta minima la scurgerea apei spre partea inferioara a paramentului.
Pentru o legatura buna a zidului de piatra si o uniformizare a transmiterii sarcinilor, la fiecare 2 m inaltime se introduce un rand sau doua de pietre regulate, cu rosturi orizontale.
Zidaria din piatra cioplita: aceasta zidarie se utilizeaza la fundatii, pereti, stalpi, ziduri de sprijin. Piatra de cariera care se foloseste va fi cioplita cu muchii vii, cat mai regulate, iar fetele laterale sunt cioplite la echer, pe o adancime de 5 cm. Blocurile de piatra se aseaza alternativ, cu coada lunga si cu coada scurta, pentru a se realiza o legatura buna a paramentului cu restul zidariei.
Zidaria din moloane se utilizeaza la constructiile unde se urmareste un efect estetic in parament. Moloanele au paramentul in forma dreptunghiulara, iar fetele laterale sunt lucrate la echer, pe o adancime de 5 cm.
La zidaria de piatra mozaic, pietrele au fata vazuta in forma poligonala. Unghiul iesind al pietrei superioare se adapteaza exact la unghiul intrand format de pietrele din randul inferior (pe care reazema).
Zidaria din piatra de talie: Pentru executarea acestei zidarii, fiecare piatra este prelucrata conform unui plan trasat de proiectant sau executant. Prin urmare piatra de talie este trasata, desenata si asezata dupa indicatii precise. Conturul fiecarei pietre se supune legilor stereotomiei, stiinta derivata a geometriei descriptive.
Planurile trebuie sa cuprinda: conturul pietrelor din parament, fasonajul fetelor si al muchiilor, profunzimea lor in zid si golul pana la care trebuie montate. Acest tip de zidarie, susceptibil a suporta importante eforturi de compresiune, se foloseste destul de rar in prezent, mai ales la constructii monumentale sau lucrari de arta.
Prelucrarea pietrei de forma regulata (de obicei – paralelipipedica), la dimensiunile proiectate, se face la cariera - pentru pietrele dure, si pe santier – pentru restul, in vederea evitarii riscului deteriorarii muchiilor.
La montajul cu mijloace mecanice si, in special, la ancorarea pietrelor, trebuie luate masuri speciale, pentru protectia muchiilor vii si a fetelor vizibile impotriva posibilelor deteriorari. Zidaria din piatra de talie se realizeaza in randuri regulate, cu mortar de ciment.
Pentru a constitui o zidarie rezistenta, pietrele se monteaza astfel incat sa comprime rostul de mortar. Acest procedeu ofera avantajul unei rezistente maxime, dar realizarea unor aliniamente riguroase este dificila. Se obtine o pozare mai precisa a aliniamentelor si a nivelelor, prin montarea prealabila a pietrelor fara mortar, pe pene de lemn. Umplerea ulterioara a rostului cu mortar este dificila, dar importanta, deoarece gradul de umplere influenteaza asupra rezistentei la compresiune a zidului.
În ce priveste zidurile supuse la sarcini foarte mari sau actiuni dinamice (lucrari hidrotehnice), se pot folosi legaturi metalice pentru preluarea eforturilor de intindere. Metalul din care se executa aceste pietre este otelul – pentru roci vulcanice si calcaroase, iar bronzul, alama si otelul galvanizat se folosesc pentru marmura. Piesele metalice se fixeaza cu mortar de ciment, in lacase special executate in blocurile de piatra.
Zidarie din caramida si piatra
Blocurile de piatra uitlizate la aceasta zidarie au inaltimi egale cu multiplii inaltimii caramizii, ceea ce favorizeaza o buna legatura a celor doua materiale componente. În cazul utilizarii pietrei brute, la fiecare 1,0 m inaltime se prevad cate 2 randuri de caramida, pe intreaga grosime a zidariei mixte. În alcatuirea acestei zidarii, se vor evita rosturile verticale in prelungire.
Zidaria mixta de acest tip este folosita indeosebi la socluri de cladiri, pereti de subsol, unde captusirea interioara cu caramida are menirea de a asigura un confort termic superior si posibilitati avantajoase de finisare. Fetele zidariei sunt captusite cu caramida - spre interior si piatra – spre exterior.
Betonul, ce realizeaza legatura intre cele doua ziduri cu rol de cofraj, se toarna in straturi succesive de 40 cm. Utilizarea acestei zidarii mixte se practica in regiunile cu piatra locala.
Modul de realizare a legaturii prin tesere a caramizilor cu ajutorul mortarului influenteaza comportarea peretilor din zidaria de caramida la actiunea sarcinilor exterioare.
Rosturile zidariei de caramida, din necesitatea unei rezistente marite, trebuie sa fie cat mai mici posibile. Influenta unei defectuoase legaturi a zidariei asupra rezistentei sale iese in evidenta la solicitari de compresiune excentrica (la o distributie neuniforma a eforturilor in sectiune).
Zidarie cu caramizi gaurite: peretii din zidarie de caramida, functie de caramizile utilizate, pot fi: cu goluri verticale, orizontale si cu lamba si uluc. Avantajele zidariei de caramida gaurita, comparativ cu cele ale caramizii pline sunt: reducerea greutatii, micsorarea dimensiunilor elementelor de constructie, economii de materiale, cresterea ritmului de executie, micsorarea consumului de manopera, proprietati superioare de izolare termica, cresterea ariei utile a cladirilor.
La alcatuirea acestor zidarii trebuie sa se tina seama, in mod obligatoriu, de pozitia gaurilor in zidarie. Caramizile nu se vor aseza cu golurile la fetele zidariei si acestea nu se vor umple cu mortar. Masurile au ca scop pastrarea nealterata a caracteristicilor termoizolatoare ale caramizilor gaurite, prin faptul ca aerul ar circula prin gaurile caramizilor, de la o fata la alta a zidariei. Aceasta asezare a caramizilor face sa se evite patarea fatadelor in dreptul golurilor.
Zidarie cu goluri: in cazul zidariei cu goluri, prin modul de asezare a caramizilor se obtin spatii, in grosime si pe inaltimea zidariei, care pot fi lasate goale sau pot fi umplute cu materiale usoare de umplutura. Golurile maresc capacitatea de izolare termica si fonica a peretilor.
Golurile de aer (in spatiile neumplute) se fractioneaza prin diafragme, pentru a se evita fenomenul de convectie a caldurii, sporind astfel izolarea termica. Materialele cu care se pot umple golurile (legate sau nu cu liant) sunt: zgura, argila expandata, beton usor.
Alte avantaje ale acestui tip de zidarie sunt: reducerea greutatii proprii a peretilor (cu 20 %) si economie de material (caramida, mortar). În schimb, executarea acestor zidarii necesita un consum de forta de munca cu calificare superioara.
Acest tip de zidarie se utilizeaza la peretii de umplutura a constructiilor cu structura din beton armat si cu pereti portanti, la cladirile cu parter sau parter si etaj. Capacitatea de izolare termica si rezistenta peretilor din zidarie de caramida cu goluri se poate mari prin intercalarea unor diafragme, din mortar de ciment armat cu plasa din sarma, ce se reazema in rosturile orizontale ale peretilor exteriori. Colturile, ramificatiile si intersectiile se realizeaza la acest tip de zidarie cu goluri, din zidarie plina, de grosimea respectiva.

Tipareste acest articolRSS