Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Certificarile reprezinta singura solutie de a pune ordine in proiectare

Certificarile reprezinta singura solutie de a pune ordine in proiectare
Proiectarea, domeniu cu implicatii majore in ceea ce priveste piata de constructii din Romania, este afectata atat de criza imobiliara, de lipsa fortei de munca specializata si, nu in ultimul rand,de climatul politic actual.

Despre principalele probleme ale activitatii de proiectare din România ne-a vorbit domnul ing. Cristian Mircea Saiu, membru în Consiliul de conducere al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri si director general la Modern CM, una dintre cele mai cunoscute companii specializate în proiectare de constructii industriale si civile.
Lipsa fortei de munca specializata este considerata a fi una dintre cele mai grave probleme ale proiectarii.

Exigentele din domeniul constructiilor au atins un nivel foarte ridicat, incat nici nu se mai poate lucra altfel decat cu specialisti. Motivele acestei crize de specialisti se datoreza în mare parte si invatamantului actual.

“În scoala, se face mai putina practica si ma refer la acea practica de santier, si atelierele de proiectare cercetare (A.P.C.), în care studentii învatau ce înseamna o constructie si ajungeau la <<planseta>> cu un bagaj complex de informatii referitoare la sisteme, tehnologii si materiale de constructii, normative si legislatie în domeniu. Acum, noua generatie se multumeste sa foloseasca programe de calcul sau desen si au impresia ca daca sunt în stare sa faca <<pomisori si masinute sau push over la P+2>> este suficient, si aceea se numeste proiectare”, ne spune Cristian Mircea Saiu.
Specialistii prefera sa faca expertiza si nu proiectare
Cei care au beneficiat totusi de o pregatire adecvata si au acumulat o experienta considerabila se reorienteaza spre alte zone precum consultanta sau fac doar expertiza.

Cererea de expertizari este mult  mai mare, pentru ca exista cladiri, mai ales în Bucuresti, fara “certificate” de rezistenta structurala, cladiri care trebuiesc demolate, sau consolidate etc.
“Specialistii pe care îi avem prefera sa faca expertiza mai degraba decât proiectare. E o zona în care banii se fac altfel, nu neaparat mai usor, cât fara atâtea probleme cum pot aparea în cazul proiectarii.“
O alta tendinta în acest domeniu este ca fiecare inginer sau arhitect, cu o oarecare experienta, prefera sa lucreze singur, devenind propriul sau patron sau formând echipe de doi, maximum trei proiectanti.
Foarte greu se formeaza echipe mai mari, capabile sa se implice în proiecte de mai mare anvergura.
“Munca de proiectare este greu s-o percepi ca pe-o meserie liberala, individuala. Parerea mea este ca adevaratele proiecte se fac doar în echipa, nu de unul singur.
Cel mai greu pentru mine, ca director la Modern CM, a fost sa formez echipe capabile sa preia si sa duca la bun sfârsit, proiecte complexe cu valori ce depasesc milioane de euro”. 
 

Anul electoral si dinamica legislatiei
În anul electoral, se manifesta o perioada de stagnare, o perioada în care investitiile se reduc considerabil. Tendinta generala este sa se astepte alegerile.
Abia dupa alegeri se reiau sau nu planurile de constructie, în functie evident de culorile politice la guvernare si bugete, precum si de noi Hotarâri sau Ordonante.
“Un lucru foarte bun am considerat a fi emiterea Dispozitiilor I.S.C. 13 si 14 din 27.02.2003,  prin care în calitatea de antreprenor general sau proiectant general era obligatoriu sa faci dovada unor cerinte de calitate. Aceste ordonante au stârnit multe controvese si au aparut voci care condamnau faptul ca se fac astfel discriminari. Au fost uitate, apoi înlaturate aceste ordonante, permitând în continuare operarea pe piata constructiilor a unora care practica dupa ureche, cu investitii minime si profit maxim, daca se poate, cu forta de munca fara forme legale, cu software fara licente, cu normative copiate la xerox s.a. Certificarile au fost considerate necesare doar în masura în care trebuia sa lucrezi cu statul si aveai nevoie de ele pentru a participa la licitatii“.
Reactii asemanatoare au fost si la prima aparitie a Codului Constructiilor, un prim pas de a pune sub aceeasi umbrela pe toti operatorii din domeniul constructiilor.
“Certificarile reprezinta totusi o modalitate de a face dovada unor compentente si mai ales a capacitatii de a garanta calitatea serviciilor oferite.
Toate certificarile obtinute de compania Modern CM au fost facute din dorinta de a asigura un management al calitatii, de a responsabiliza angajatii si de-i face constienti de procedurile si standardele necesare desfasurarii activitatii.
Autoritatile ar trebui sa impuna certificarea prin asociatii profesionale a tuturor celor care lucreaza în constructii, de la ingineri, arhitecti, instalatori si pâna în cazul furnizorilor de materiale.
Certificarea lor pe competente, adica: faci dovada ca poti proiecta constructii de importanta normala sau redusa, doar la acelea sa ai acces. Daca poti sa faci constructii de importanta exceptionala sau deosebita, trebuie sa ai certificari pentru acestea. Sunt convins ca certificarile ar fi singura modalitate de a pune ordine în domeniu!”

O noua provocare – proiectarea de constructii speciale
Compania Modern CM este cunoscuta ca fiind un consultant general în domeniul constructii industriale si civile. În portofoliul sau sunt circa 400 de lucrari, de la centre comerciale, cladiri de birouri, depozite, fabrici de mezel, hale industriale de productie materiale de constructii, la santiere navale.  Noua orientare a companiei este spre cel al constructiilor speciale.
“Am obtinut contracte de proiectare a unor obiective militare si speciale, sediul SPP este doar unul dintre aceste contracte. Este pentru noi o adevarata provocare deoarece în cazul acestor constructii politica este diferita, lucrul este mai dificil fata de celelalte contracte, unde gestionarea informatiei nu impune atâtea restrictii.
În cazul acestor contracte mergi pe un întreg sistem în care sunt implicate mai multe persoane care decid , aici guverneaza alte legi. De asemenea, te confrunti cu lipsa unor antreprenori sau furnizori de materiale, întocmirea caietelor de sarcini este imposibila, deoarece te confrunti uneori cu un singur producator (furnizor) care are acel material sau sistem , etc.
Lucrurile sunt mai complicate în cazul acestora si de aceea am format o echipa complexa care se ocupa numai de partea aceasta de consultanta si proiectare pentru constructii speciale.”

MODERN CM
Str. Vaselor 43, Sector 2, Bucuresti
Tel.: +40 21 25 25 807
Mobil: +40 723 269 666
Fax.: +40 21 25 25 369

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.