Home » Domenii » Eco » Componente fotovoltaice integrate in acoperis

Componente fotovoltaice integrate in acoperis
Daca nu demult sistemele fotovoltaice se regaseau sub forma de structuri pentru acoperis-terasa, apoi ca structuri suprapuse pentru acoperis, in prezent acestea se regasesc si ca structuri integrate in acoperis.

Aceasta initiativa a venit din preocuparea arhitectilor in ce priveste diminuarea costului surselor noi de energie, impunand astfel constructorilor sa stimuleze integrarea lor in cladiri ca elemente constructive sau decorativ-functionale. Integrarea sistemelor solare in cladiri ofera totodata, pe langa costurile avantajoase, un concept atractiv pentru zonele dens populate.
Aceste sisteme fotovoltaice integrate in acoperis (BIPV = Building Integration of Photovoltaic Systems) se raporteaza direct la componentele cladirii si au rolul de a produce in acelasi timp si servicii energetice complexe. Sistemul reuseste sa combine cu usurinta celulele solare cu materialele clasice utilizate pentru acoperisuri precum placile din ardezie, tiglele metalice sau sindrilele bituminoase.

Instalarea unui sistem fotovoltaic solar tipic pe acoperisul unei cladiri poate preveni tone de gaz cu efect de sera
Acoperisurile in panta reprezinta un loc ideal de integrare, unde modulele pot fi usor montate folosind sistemul de cadre. Sistemele fotovoltaice practic pot fi incorporate in constructia acoperisului ca „tigle/sindrile” fotovoltaice, in locul tiglelor/sindrilelor obisnuite. Tiglele sunt prevazute cu niste orificii laterale care folosesc la fixarea modulelor fotovoltaice, iar legatura pe sarparpanta se face prin sisteme de imbinare tip clema elastica, in functie de gradul de inclinatie al acoperisului, fara a patrunde precipitatiile de apa sau de zapada.
Pentru montarea panourilor fotovoltaice sistemele folosesc structurile deja existente, cum ar fi acoperisurile sau fatadele sau panourile ce se monteaza pe suporturi de sine statatoare, montate in exterior. Aceste sisteme pot fi de mici capacitati, asa numitele sisteme distribuite, in general montate pe acoperis si care au putere de iesire de cativa kW, sau pot fi sisteme de capacitati mari cu puteri de iesire de ordinul megawatilor. Cantitatea de energie radianta captata este direct proportionala cu suprafata de captare a tipului de captoare utilizate. Comparatia intre doua sisteme solare integrate se face prin raportul suprafetelor de captare instalate.
In general, o instalatie clasica este compusa din mai multe captoare solare, toate conectate la un sistem de circulatie care distribuie caldura in functie de utilitatile cladirii. Astfel, caldura este transportata de un fluid calorific, propilen glicol in amestec cu apa. Cantitatea de caldura furnizata de echipamentul solar termic depinde in special de intensitatea radiatiei solare si de tipul de captor utilizat. Totodata, in egala masura, radiatia absorbita depinde de nivelul de insorire, de pozitia si orientarea captoarelor in raport cu soarele. De exemplu: un captor dezvolta o energie maxima daca este orientat cu fata spre soare si inclinat cu un unghi egal cu latitudinea pozitiei respective.
Energia electrica furnizata de aceste module solare este utilizata in principal pentru uzul propriu, surplusul putand fi injectat in reteaua locala de distributie a energiei electrice. Aria de interes este conectata la sisteme fotovoltaice in retea cu reteaua electrica locala. Astfel, pe parcursul zilei, curentul electric generat de sistemele fotovoltaice poate fi folosit imediat. In cazul in care sistemul solar nu este capabil sa produca energia electrica necesara, puterea poate fi acoperita de la retea. Deoarece echipamentul fotovoltaic nu prezinta parti mobile, acesta nu necesita reparatii si prin urmare durata de viata a acestor sisteme este de cel putin 30 de ani.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.