Home » Domenii » Investitii Publice » Stadionul din Cluj, construit de o firma controversata

Stadionul din Cluj, construit de o firma controversata
In consortiul ce va ridica noul stadion din Cluj, care va inlocui legendarul "Ion Moina", se afla si controversata firma Transilvania Constructii, cea care a ridicat si tribuna a II-a a stadionului CFR.


In consortiul ce va ridica noul stadion din Cluj, care va inlocui legendarul "Ion Moina", se afla si controversata firma Transilvania Constructii, cea care a ridicat si tribuna a II-a a stadionului CFR.

Consiliul judetean Cluj a anuntat numele consortiului de firme care va construi noul stadion. Astfel, ACI Cluj, in asociere cu Transilvania Constructii, Con-A, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Bogart Construct, DAS Engineering, Dico&Tiganas, Grup IV Instalatii, s-a angajat sa ridice noua arena contra sumei de 115.548.400 RON (aproximativ 28 milioane de euro).  Acest consortiu a fost declarat castigator de catre Consiliul Judetean pentru ca a venit cu cea mai mica oferta dintre celelalte patru firme contracandidate. "Urmeaza zece zile in care se pot face contestatii cu privire la castigatorul licitatiei. Daca nu se va intampla asta, pe 13-15 iulie Consiliul Judetean va semna contractul de executie iar aceasta va fi, practic, data la care va incepe contructia propriu-zisa. In termen de 24 de luni stadionul trebuie sa fie predat la cheie, altfel firma respectiva va suporta sanctiunile de rigoare", a spus presedintele CJ Cluj, Alin Tise.

Multe semne de intrebare
Exista numeroase semne de intrebare legate de acest contract. Presedintele PSD Cluj, consilierul judetean Valentin Cuibus, a declarat ca va cere ca pretul sa fie fix si sa nu poata fi majorat. "Daca au oferit acest pret, trebuie sa si-l asume, nu sa ceara apoi marirea pretului cu 50 la suta, asa cum da posibilitatea legea, pentru ca am ajunge la 40 de milioane de lei", a declarat Cuibus.
Un alt semn de intrebare este legat de includerea proiectantului Bogart in consortiul care se va ocupa cu executia stadionului. "Nu este legal, dar nu este nici corect fata de alte firme", a spus Cuibus. si asta, pentru ca proiectantii au estimat proiectul, initial, la 45 milioane de euro, iar apoi au oferit, la licitatia de executie, un pret de aproape doua ori mai mic. Surse din mediul de afaceri spun ca patronul Bogart, Mircea Petrina, ar fi cerut un onoariu de 1,7 milioane euro.

"Eu nu as fi fost de acord cu acest pret, dar daca asa au hotarat membrii consortiului, nu am avut ce face", a spus Mircea Bulboaca, presedintele Con-A, una dintre firmele din consortiul castigator. De altfel, doua firme – Con-A si Transilvania Constructii – sunt implicate si intr-o alta licitatie bizara pe bani publici, cea privitoare la ridicarea unei parcari in cartierul Manastur. Initial, licitatia a fost castigata de Transilvania Constructii, pentru suma de 12,7 milioane de lei. A urmat o contestatie, iar apoi licitatia a fost atribuita firmei Con-A, care ceruse 17 milioane de lei. Lucrarea este executata insa tot de cele doua firme, Con-A in calitate de antreprenor general si Transilvania Constructii in calitate de antreprenor de specialitate.

» Transilvania Constructii a realizat si lucrarile de modernizare la stadionul CFR Cluj, printre care si ridicarea tribunei a II-a. De altfel, clubul alb-visiniu a fost dat in judecata pentru neplata ultimei rate din respectivul contract, insa cele doua parti au reusit sa se inteleaga, pana la urma, pe cale amiabila.
 

Tipareste acest articolRSS