Home » Domenii » Investitii Publice » Wienerberger a înregistrat o pierdere operaţională de 29 milioane euro în primul trimestru

Wienerberger a înregistrat o pierdere operaţională de 29 milioane euro în primul trimestru
In Europa Centrală si de Est, declinul a fost foarte accentuat.Veniturile au scăzut cu 54%, la 93,2 milioane euro, iar castigurile EBITDA au scăzut cu 85%, la 9,4 milioane euro.

Wienerberger, cel mai mare  producător de cărămizi din lume( dar tinand cont de actuala criza economica pozitia intai fiind pusa sub semnul incertitudinii), a afisat o pierdere operatională de 29 milioane euro in primul trimestru, după deteriorarea masivă a activitătii din estul Europei, in special din Romania, Polonia, Cehia si Slovacia, relatează Reuters.

     In primul trimestru al anului trecut, Wienerberger inregistrase castiguri de 42,6 milioane euro. Castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizări (EBITDA) au scăzut cu 82% in primele trei luni ale anului, la 16,2 milioane euro.

     Grupul austriac a anuntat că se asteaptă la "scăderi semnificative ale volumelor" in Europa emergentă, insă a refuzat să ofere o estimare de ansamblu la nivel de grup. Wienerberger a precizat că vrea să reducă datoriile cu 790 milioane euro
pană la sfarsitul acestui an.

      Wienerberger, dupa ce a redus dividendele pentru 2008, a anuntat că declinul inregistrat in primul trimestru in Europa Centrală si de Est a fost accentuat si de succesul din aceeasi perioadă a anului trecut.

      In Europa Centrală si de Est, declinul a fost foarte accentuat, comparativ cu performantele record din primul trimestru al anului trecut. Veniturile au scăzut cu 54%, la 93,2 milioane euro, iar castigurile EBITDA au scăzut cu 85%, la 9,4 milioane euro.

     Wienerberger a anuntat in februarie o scădere cu 65%, la 103,3 milioane euro, a profitului din 2008, după performante financiare foarte slabe in al patrulea trimestru.

Compania, prezentă si in Romania, a fost afectat prima dată in aprilie 2008, odată cu colapsul pietei imobiliare din Marea Britanie si Statele Unite.
     Compania a inchis doua din cele trei fabrici pe care le are pe teritoriul Romaniei, din Dambovita si Cluj, ramanand in functiune doar cea de la Sibiu. Tendinta este sa afirmi ca aceasta firma are  probleme, dar cu toate acestea compania dispiune de bugete impresionante, de curand , au lansat la Poiana Brasov  un nou produs, la care au participat dealerii importanti ai companiei , pe langa nume sonore din show-biz-ul autohton si politica( Mihai Marginean si Daniel Daianu, acesta din urma dand niste solutii de traversare a crizei , si pronosticand ca actuala criza poate dura pana in 2011.

Tipareste acest articolRSS