Home » Domenii » Instalatii » Conditii pentru iluminatul spatiilor de lucru

Conditii pentru iluminatul spatiilor de lucru
Iluminatul artificial trebuie sa fie proiectat astfel incat sa asigure o distributie uniforma a luminii in spatiu, pentru a permite o cat mai mare libertate in privinta pozitionarii posturilor de lucru.

De asemenea, un sistem de iluminat eficient din punct de vedere al consumului de energie trebuie sa contina intotdeauna componente electronice. Acestea au ca rol principal imbunatatirea calitatii luminii, reducerea consumului de energie electrica si, nu in ultimul rand, reducerea costurilor.
La proiectarea unui sistem de iluminat trebuie sa se tina seama de conditiile reale de amplasare a corpurilor de iluminat, si anume, daca plafonul este divizat in casete - mai ales cand acestea au dimensiuni mici - daca exista grinzi aparente, existenta luminatoarelor, prezenta unor utilaje mari, tuburi sau canale tehnologice, a unor piese de mobilier inalte sau a unor elemente de separare a zonelor de lucru din planul util care pot obtura fluxul luminos. Mai trebuie stabilit nivelul iluminarii medii, inaltimea planului util pe care trebuie realizata iluminarea medie si uniformitatea acesteia, indicele de redare a culorilor de catre lampile sistemului de iluminat. In plus, se stabileste factorul de mentinere pentru sistemul de iluminat, in functie de tipul surselor de lumina (punctuale sau liniare), de degajarea de praf din incapere si de durata intre doua curatari consecutive ale corpurilor de iluminat, dupa care se stabileste numarul de corpuri de iluminat al sistemului, cunoscand fluxul luminos necesar, fluxul unei lampi si numarul necesar de lampi.

Sisteme si instalatii de iluminat
Instalatiile de iluminat se concep astfel incat sa poata realiza iluminatul sectorizat care sa functioneze in completarea iluminatului natural (iluminat integrat) si variatia fluxului luminos, pentru obtinerea unui nivel de iluminare corespunzator tipului de activitate, atunci cand in spatiul in discutie se desfasoara mai multe feluri de activitati ce necesita niveluri de iluminare diferite. In plus, trebuie sa faciliteze economisirea energiei electrice prin utilizarea iluminatului integrat, fara a diminua conditiile cantitative si calitative corespunzatoare mediului luminos, si sa aiba mobilitate in ceea ce priveste modificarea pozitiilor de amplasare a corpurilor de iluminat, ori de cate ori se schimba destinatia incaperii sau sarcina vizuala.
Inaltimea de montaj a corpurilor de iluminat montate pe plafon sau pe elemente de constructie orizontale trebuie sa fie mai mare de 2,5 m. Corpurile de iluminat pozitionate pe elementele de constructie verticale se pot monta la orice cota, iar tijele sau alte sisteme de suspendare se aleg astfel incat corpurile de iluminat sa ramana fixe in planul de montare.

Alegerea surselor, in functie de culoarea luminii
Se recomanda lampi de culoare calda pentru incaperi amplasate catre nord si putin vitrate, sursele de culoare aparenta neutra-calda sau neutra (3300–4000 K) sunt indicate in cazul spatiilor cu aport normal sau mare de lumina naturala, in care se presteaza munca intelectuala, in timp ce sursele de culoare aparenta neutra sau neutra-rece (4000– 5300 K) se recomanda in cazul spatiilor cu aport mare sau foarte mare de lumina naturala, destinate muncii fizice. Sursele de culoare aparenta rece (peste 5300 K) se pot folosi numai pentru iluminarea spatiilor cu vitrare totala, care functioneaza doar in timpul zilei.

La alegerea corpurilor de iluminat se tine seama de distributia fluxului luminos, astfel ca aceasta sa fie in concordanta cu destinatia incaperii, de randamentul luminos, de luminanta aparatului corelata cu pozitia cea mai dezavantajoasa in care s-ar putea afla un observator in incapere, de unghiul de protectie, pentru a evita orbirea fiziologica (directa) si psihologica, precum si de gradul de protectie la patrunderea corpurilor metalice, a apei si de rezistenta la socurile mecanice, la umezeala sau apa, la vapori corozivi etc.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru diferite tipuri de spatii
Corpurile de iluminat industriale trebuie sa faca fata, de cele mai multe ori, mediilor agresive in care sunt plasate, cu praf in exces, ori caracterizate de umiditate ridicata sau cu pericol de explozie sporit.
Lampile compacte cu descarcari in vapori de sodiu de joasa sau inalta presiune se folosesc in spatii industriale cu niveluri mari de iluminare si in care nu este necesara redarea culorilor, pe platforme industriale, in hale cu inaltime mare, de peste 6 m, sau in care exista degajari de fum. Sunt corpuri de iluminat cu efect luminos mare si, pentru o mai buna distributie a luminii, pot fi echipate cu un reflector din aluminiu. In cazul utilizarii in medii agresive pot fi echipate cu geam.
Lampile cu adaos de halogenuri metalice si cele cu descarcari in vapori de mercur au urmatoarele proprietati: redau perfect culorile, au o intensitate ridicata a fascicolului de lumina, consum redus de energie, durata lunga de viata, pot fi montate incastrat sau aparent sau pot fi prevazute cu montaj pe sina electrica. Se folosesc in spatii comerciale si in sali de spectacole.
Lampile fluorescente de joasa presiune se utilizeaza cu precadere in cladiri social - administrative (birouri, scoli, spitale, laboratoare), in spatii industriale in care se cer niveluri mari de iluminare (industrie optica, mecanica fina, electrotehnica, electronica, laboratoare), in incaperi ce nu depasesc 6 m, in spatii comerciale, sali de spectacol, cinematografe, sali de sport. Pe de alta parte, corpurile de iluminat fluorescente de inalta presiune au aplicabilitate in spatiile industriale cu nivel mic de iluminare, cum este cazul industriei siderurgice sau metalurgice, sau in spatii de depozitare. De asemenea, lampile fluorescente compacte se folosesc in incaperi cu inaltimi sub 3 m sau in hoteluri.
Special pentru a reduce la maximum reflectia calculatoarelor se folosesc corpurile de iluminat cu oglinda parabolica, caracterizate de luminanta scazuta si distributie directa.

Factorii care determina un mediu luminos confortabil
Pentru ca un sistem de iluminat sa determine un mediu luminos confortabil, trebuie luati in considerare urmatorii factori: nivelul de iluminare si uniformitatea acesteia, culoarea luminii si modul de redare a culorilor, directionarea fluxului luminos, distributia luminantelor, palpairea, contributia luminii naturale etc. Trebuie mentionat ca, pe langa nivelul de iluminare, performanta vizuala este influentata si de alti factori precum marimea, forma, pozitia, culoarea, reflectanta detaliilor si fondului sarcinii vizuale.

Tipareste acest articolRSS