Home » Domenii » Eco » Eco-strategie de design pentru cresterea afacerii

Eco-strategie de design pentru cresterea afacerii
Cradle-to-Cradle Design (C2C) este, practic, o abordare inovatoare a sustenabilitatii care modeleaza industria dupa procesele naturii, in care materialele privite ca nutrienti circula in metabolisme sanatoase si sigure.

Cradle to Cradle Design este noua strategie de design pentru cresterea afacerii, care genereaza totodata valoare ecologica, sociala si economica. Produsele pot fi dezvoltate pentru sisteme in bucla inchisa, in care fiecare ingredient este sanatos si folositor, fie ca este biodegradat natural si regenerator, fie ca este reciclat complet in materiale de inalta calitate pentru urmatoarele generatii de produse, in repetate randuri. Utilizarea nutrientilor biologici si a celor tehnici permite unei companii producatoare mai degraba sa elimine conceptul de deseu si sa recupereze valoarea, decat sa creeze o viitoare problema spinoasa a deseurilor si sa renunte la un material pretios, oferind un produs nou clientilor.
Eco-eficacitatea urmareste sa proiecteze sisteme industriale care sa imite sanatoasa abundenta a naturii. Principiul central de design al eco-eficacitatii este deseu=hrana. Cand deseul inseamna hrana, imperativul “mai putin rau” al eficientei paleste. Cand un produs se reintoarce in productie la sfarsitul vietii sale utile fiind folosit pentru a realiza noi produse de valoare egala, mineralele sau materialele plastice din care este fabricat nu trebuie minimizate deoarece acestea nu vor deveni reziduri depozitate.
Industria economiseste anual miliarde de dolari prin recuperarea materialelor valoroase de la produsele uzate. Similar produsele proiectate din materiale naturale si biodegradabile pot fi “inapoiate” pentru a alimenta ecosistemele in loc sa le epuizeze.

“Next Industrial Revolution”
Cadrul industrial care a dominat in trecut este considerat astazi unul de-a dreptul primitiv. Era conceput in jurul principiului fluxului de productie cu sens unic, cunoscut ca ciclul “cradle-to-grave”. Acesta se bazeaza pe resurse (inclusiv combustibili minerali si cantitati mari de substante chimice periculoase), vizeaza solutia de design universala (un produs care se portiveste la tot), ignorand sau chiar zdrobind diversitatea naturala si culturala, dar si mai mult producand cantitati masive de deseuri, ceva ce in natura nu exista.
Next Industrial Revolution propune o noua maniera de a crea, urmarind principiile designului eco-eficient:
Cladirile ca si copacii sunt exportatori de energie neta, produc mai multa energie decat consuma, colecteaza si depoziteaza energia si purifica propria apa reziduala si o elibereaza lent intr-o forma mult mai pura;
La sfarsitul duratei de viata, produsele nu devin deseuri inutile, ci pot fi lasate pe pamant pentru a se descompune, in nutriment pentru plante si animale sau ingrasamant pentru sol sau se reintorc in circuitul industrial ca materie prima pentru noi produse.
Ca raspuns la degradarea mediului, efect larg raspandit, multe industrii au adoptat strategia recunoscuta eco-eficacitate, minimizand deseurile, poluarea si epuizarea resurselor naturale. Cu toate acestea, eco-eficacitatea nu este insa o strategie pe termen lung. Acesta strategie cauta doar sa faca sustenabil actualul sistem distructiv. Minimizarea poluarii toxice si a risipirii resurselor naturale nu este o strategie pentru o schimbare reala, ci proiectarea proceselor industriale astfel incat din acestea sa nu rezulte poluare si deseuri, ar insemna o adevarata schimbare. Prosperitatea pe termen lung nu depinde de eficienta sistemului fundamental distructiv, ci de eficacitatea procesului de design, abilitatea de a fi sanatos si regenerabil din start.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.