Home » Domenii » Piata locala de constructii » Situatie grea, dar nu dramatica

Situatie grea, dar nu dramatica
Piata constructiilor din zona Olteniei se confrunta cu o lipsa acuta de contracte, investitiile din acest sector fiind din ce in ce mai putine. Concurenta intre companii este astfel mult mai acerba, dar sperantele de revigorare sunt cele care mentin un ritm alert al pietei.

Crestere cu peste 5% in primul trimestru 2009
“Daca ne raportam la ultimii ani, putem afirma ca pe piata materialelor de constructii se vor inregis­tra diminuari in ansamblul anului 2009, tendinta de crestere fiind atenuata. Semnalele din piata arata pentru primul trimestru o activitate relativ normala a domeniului constructiilor, mult mai afectata fiind piata i­mobiliara, in sensul scaderii numarului de tranzactii si a valorilor implicate. Tendintele pietei constructiilor din sud-vestul Olteniei se inscriu in parametrii pietei generale, care, in general, in primul trimestru al anului are o evolutie mai putin crescatoare. Cu toate acestea, dez­­vol-
tatorii si-au reluat proiectele, iar statisticile arata o crestere cu peste 5% a constructiilor in primul trimes­tru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.”
Ing. Dan Caprioara, director general, Elpreco

S-au creat departamente pentru gasirea celor mai rentabile oferte din piata
„Putem vorbi de o incetinire a pietei si aceasta este datorata mai mult situatiei politice decat crizei economice mondiale. Noi am pierdut un start inca din anii trecuti cand piata mergea bine si lucrurile erau in miscare. Daca atunci am fi inceput cat mai multe investitii, guvernul s-ar fi implicat mai mult, ar fi existat puncte in care puteam sa ne orientam acum astfel incat sa mai avem de lucru. Sunt putine contracte fata de anul trecut cand, pe vremea asta, aveam de unde alege si ne orientam in functie de pret, de modalitati de plata etc. Acum ne bucuram ca avem de lucru. Firmele mari au scazut foarte mult preturile, si vorbesc de companii mari care inainte lucrau la randul lor numai cu fime mari, puternice.  Firmele mari si-au creat departamente speciale care se ocupa cu gasirea celor mai rentabile oferte din piata, indiferent de la ce companii provin. Bininteles, sunt firme pe piata care isi permit preturi mici deoarece nu isi platesc legal angajatii, evita impozitele etc.”
Constantinescu Costinel, director general, Andtrans

Piata constructiilor industriale a scazut cu mai mult de 50%
„Din punctul meu de vedere, piata constructiilor a scazut cu mai mult de 50%, daca ne referim la constructiile industriale, nu la sectorul rezidential, sector in care estimarile sunt mai greu de realizat. In momentul de fata, piata se confrunta cu un blocaj financiar. Acest blocaj a fost ca o reactie in lant: beneficiarii nu au mai platit constructorul, constructorul, la randul lui, nu a mai platit furnizorii, iar acestia au blocat producatorii si asa blocajul s-a extins in intreaga piata. Multe constructii au fost incepute si apoi oprite in mijlocul lucrarilor, deoarece nu mai aveau posibilitati de a obtine finantare, creditele bancare fiind blocate.”
Valentin Ploaie, director general, Ada Electric

Scadere de 10% la vanzarile de materiale de constructii
„Situatia nu este dramatica, dar sunt cu certitudine mult mai putine contracte. Anul acesta primariile au primit mult mai putini bani de la Consiliul Judetean, proiectele de infrastructura sunt mult mai rare si doar cateva baze sportive. Anul trecut, aveam un ritm de licitatii de 5-6 contracte pe zi, iar acum vorbim de o licitatie la 2-3 saptamani. In afara faptului ca acum multe firme vin cu preturi de dumping, pentru ca in Romania nu exista o lege care sa interzica aceste practici. Aici nu este vorba de o concurenta neloiala, ci de disperare. Disperare si o nevoie acuta de lichiditati deoarece, fara contracte, sunt nevoiti sa isi trimita oamenii acasa. Piata a scazut mult si acest lucru este o certitudine. De exemplu, noi avem in afara de sfera de servicii in constructii si cateva depozite de materiale. In anii trecuti, aveam incasari de 50-60 si chiar 70 de milioane pe zi, la o singura locatie iar acum, incasarile nu depasesc 5-6, maximum 12 milioane pe zi.”
Cristi Constantinescu, director general, Alta Construct

Lucrarile in infrastructura vor redresa piata constructiilor

 „Ramura constructiilor din zona de sud-vest a Olteniei, aflata in stransa concordanta cu evolutia de ansamblu a economiei romanesti, intampina aceleasi greutati ca intreaga activitate economica din Romania. Cu toate acestea, activitatea din constructii va creste inca puternic, antreprenorii mizand pe dezvoltarea lucrarilor de infrastructura, acestea fiind sustinute si de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.”
Ing. Dan Caprioara, director general, Elpreco


Fondurile nerambursabile, un atuu in ofertare
„Multi au inceput poate cu utilaje mai vechi, mai uzate si este un avantaj sa-ti poti crea resursele cu bani din fonduri europene, astfel incat sa ai un avantaj, ulterior, la ofertare, deoarece iti poti permite preturi mai mici decat ceilalti care au leasing-uri, credite etc. Eu am renuntat sa depun proiecte, chiar daca as fi avut de plata din fonduri proprii doar 40% din totalul investitiei. Nu imi pot asuma un risc sa investesc, atunci cand nu ma pot baza ca pot avea in continuare contracte suficiente incat sa-mi finantez investitiile. Daca investesc si apoi stau degeaba si ma uit la ele?!”
Constantinescu Costinel, director general, Andtrans

Deblocarea creditelor prin reducerea depozitelor de garantare

„Nu mai apelam la credite bancare deoarece bancile ne ofereau doar credite in euro, cel putin anul trecut, cand am incercat noi sa obtinem un credit. Dobanda era de 14% si cum fluctuatia cursului era mare, am preferat sa nu riscam. O solutie de iesire din criza ar fi tocmai deblocarea creditelor sau, cel putin, crearea unor conditii mai avantajoase pentru companii. Din pacate, depozitele de garantare sunt foarte mari, astfel incat, pentru un credit de 200.000 de euro, banca este obligata sa depuna in primele 3 luni un depozit la BNR de minimum 60% din totalul creditului, ceea ce este foarte mult.”
Cristi Constantinescu, director general, Alta Construct

Orientarea catre produse autohtone
„Estimam pentru anul acesta o crestere a cifrei de afaceri cu 10% fata de 2008. Anul 2009 sta sub semnul investitiilor in infrastructura, sectorul rezidential fiind mai rezervat, comparativ cu explozia inregistrata in 2007-2008. La baza unei cresteri reale a economiei romanesti sta orientarea clientului final catre produse autohtone, in detrimentul celor provenite din alte zone din afara granitelor tarii. Relaxarea conditiilor de creditare impreuna cu incurajarea, in primul rand fiscala, a firmelor mici si mijlocii ce activeaza pe piata constructiilor sunt elemente cheie ale echilibrarii situatiei actuale. In contextul actual, avem capacitatea de adaptare la conditiile pietei, capacitate demonstrata de-a lungul timpului, precum si determinarea ca, alaturi de partenerii, distribuitori si constructori, sa ne mentinem in topul preferintelor clientilor.”
Ing. Dan Caprioara, director general, Elpreco


In Craiova doua firme mari au preluat tot: contracte cu statul, proiecte de drumuri
„Pe partea de infrastructura, domeniu in care activam noi, suntem inca in faza de pionierat, avem doar cativa km de autostrada si ar fi loc pentru toa­ta lumea sa se dezvolte: si pentru firmele mici si pentru cele mari. Ideal ar fi ca toata lumea sa respecte legea, sa-si plateasca taxele si imozitele, in fond, sa lucreze cinstit. Pe viitor se vor sedimenta lucrurile si, din nefericire, acestea se vor sedimenta dintr-un punct de vedere foarte romanesc, adica politic si nesanatos. In acest scenariu, vor ramane 2-3 firme care vor face impreuna preturile, dictand piata. Rolul companiilor mici este esential intr-o economie de piata viabila, deoarece creeaza un echilibru si mentin o concurenta, evident cu mentiunea ca si acestea sa lucreze cinstit si conform legii. De exemplu, in Craiova au venit doua firme mari care au preluat tot, contracte cu statul, proiecte de drumuri si s-au implicat in tot felul de afaceri. La genul acesta de companii, ajutate politic, ar trebui sa fim atenti, pentru a evita situatiile de monopol, mai ales in contractele in care este implicat statul roman.” 
Constantinescu Costinel, director general, Andtrans

Vor ramane in piata cei care vor reusi sa se adapteze la conditiile pietei
„Toata lumea se asteapta sa creasca judetul Dolj de cand au aparut companii mari in zona: era aeroportul, existau proiecte in care lumea isi punea speranta... Nu putem spune ca sunt alte probleme decat cele care sunt si in restul tarii. Legea se schimba des si asta afecteaza pe toata lumea, deoarece nu poti sa-ti mai faci planuri. In conditiile actuale este oricum mai dificil sa mai planifici ceva intr-o piata in continua schimbare. Bineinteles, vor ramane in piata tot cei care vor avea resursele necesare sa reziste si sa se adapteze la conditiile pietei. In ceea ce priveste situatia companiei, in momentul de fata tindem sa ne extindem si pe alte sfere de activitate si speram sa putem face acest lucru, indiferent de criza.”
Valentin Ploaie, director general, Ada Electric

Nu putem renuta sa facem ce trebuie facut
“Evident, nu ne putem retrage de pe piata, sa inchidem pentru cativa ani si sa dam oamenii afara. Trebuie sa facem ceva. Noi am redus cat se poate de mult cheltuielile si facem eforturi de a obtine lucrari si de a avea activitate. Ce alte optiuni avem?!”
Cristi Constantinescu, director general, Alta Construct

Proiecte in Craiova

Proiectul de reabilitare a 11 km de carosabil
La aceasta data se afla in plina desfasurare doua mari proiecte de investitii ale Primariei Craiova. Este vorba de reabilitarea a 11 km de carosabil, pe Bulevar­dele Dacia si Decebal, lucrare cu o valoare de 12 milioane de euro, care reprezinta fonduri structurale, obtinute prin Programul Operational Regional.

Proiectul de reabilitare a parcului Lunca Jiului

O alta lucrare importanta este reabilitarea parcului Lunca Jiului, o suprafata verde intinsa pe 65 de hectare, dar care ajunsese intr-o avansata stare de degradare. Aici va fi creata o zona de
agrement, cu Aqua Park, de care sa beneficieze populatia municipiului Craiova.

Pasaje denivelate subterane

Alt proiect importante ce priveste infrastructura orasului este realizarea unui pasaj denivelat subteran pe sub intersectia str. Aries cu str. A.I. Cuza, respectiv cu str. Imparatul Traian, cu o lungime de 308,5 m, in vederea preluarii traficului auto pe Bvd. Carol I – Aries.

Proiectul Centrului Multifunctional mai are nevoie de 11.5 milioane euro
Centrul Multifunctional Craiova va fi finantat in cadrul Programului Operational Regional, Axa prioritara 4 - Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, Domeniul de interventie 4.1: Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala. Valoarea totala a proiectului “Centru Mutifunctional Craiova – Pavilion Central” este de 18.656.705 euro, in timp ce valoarea finantarii nerambursabile acordata de Uniunea Europeana se ridica la 7.215.768 euro.

Firme participante:
Ada Electric
www.ada-electric.ro
Andtrans
www.andtrans.com
Alta Construct
www.altaconstruct.ro
Elpreco
www.elpreco.ro

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.