Home » Domenii » Investitii Publice » Prioritati pentru accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor

Prioritati pentru accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor
Prioritatile avute in vedere pentru sectorul IMM sunt strans legate de necesitatea depasirii actualului context al crizei economico-financiare mondiale.

De la Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA), Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM-uri ne-au fost prezentate actiunile punctuale care au fost adoptate pentru a accelera procesul de absorbtie a fondurilor, respectiv Axa Prioritara 1 din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE).
Acordarea de prefinantari
Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare in contextul crizei financiare si economice globale, MIMMCMA analizeaza posibilitatea si conditiile in care pot fi sprijinite proiectele sustenabile cu impact semnificativ asupra intreprinderii si asupra regiunii de dezvoltare specifice prin acordarea de prefinantari. Ministerul a inceput demersurile pentru acordarea prefinantarii pentru intreprinderile care beneficiaza de fonduri europene, ajutandu-i in acest fel sa porneasca investitia fara a fi obligati sa scoata bani din buzunar.

Reducerea numarului de documente necesare
MMMCMA a inceput demersurile  pentru facilitarea accesului intreprinzatorilor la fondurile europene si dinamizarea absorbtiei acestora prin propuneri de simplificare a ghidului solicitantului. In mod concret, s-a propus  reducerea considerabila a numarul documentelor necesare intocmirii unui proiect pentru accesarea fondurilor comunitare, iar evaluarea proiectelor se va axa, in principal, pe calitatea indicatorilor tehnico-economici specifici ai proiectului respectiv.

1800 de proiecte depuse in 2008
In anul 2008 au fost depuse aproximativ 1800 de  proiecte, in cadrul celor cinci apeluri lansate. Organismul Intermediar pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM) este responsabil cu implementarea Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE). In cadrul Axei prioritare s-au elaborat si lansat urmatoarelor patru operatiuni din totalul de 6 operatiuni aferente axei.
Domeniu Major de Interventie 1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor cuprinde 4 operatiuni:


1. Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile avand 2 apeluri lansate respectiv: 
 - Sprijin financiar nerambursabil de pana la 920.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii, a fost lansat pe data de 31 martie 2008. Bugetul alocat acestui apel este de 62.600.000 euro (buget fonduri europene si buget de stat);
 - Sprijin financiar nerambursabil intre 920.001 lei - 5.560.000 lei pentru intreprinderi mici si mijlocii a fost lansat pe data de 31 martie 2008 ca si cel mentionat anterior, dar fiind un apel de proiecte cu termen limita, acesta a fost inchis la data de 1 august 2008. Bugetul alocat acestui apel este de 31,6 milioane euro.

2. Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare. Aceasta operatiune a fost demarata pe data de 9 iulie 2008, avand un buget alocat pentru anul 2008 de 2,1 milioane euro.

3. Sprijin pentru implementarea standardelor internationale. Operatiunea a fost demarata pe data de 9 iulie 2008, avand un buget alocat pentru anul 2008 de 4,1 milioane euro.

4. Sprijin pentru consultanta acordat intreprinderilor mici si mijloci. Operatiune lansata pentru a veni in sprijinul intreprinzatorilor din Romania care doresc sa achizitioneze servicii de consultanta in vederea dezvoltarii activitatii economice. Apelul de proiecte s-a lansat pe data de 31 martie 2008, avand un buget alocat de 6,34 milioane euro.

Tipareste acest articolRSS