Home » Domenii » Santiere » Piaţa locală are nevoie de o perioadă de aşezare!

Piaţa locală are nevoie de o perioadă de aşezare!
Piaţa din Cluj în stagnare pentru reorganizare

Ceea ce este unanim acceptat de catre acestia ramane faptul ca piata constructiilor din judetul Cluj a cunoscut in ultima perioada o dezvoltare spectaculoasa, atat in domeniul constructiilor civile, cat si industriale. Au fost construite ansambluri rezidentiale de talie mare, cartiere de blocuri si cladiri rezidentiale, au fost puse bazele unor mari parcuri industriale si comerciale (Tetarom, Metro, Carrefour, Cora, Iulius Mall etc.). Cu toate acestea, ritmul dezvoltarii pare sa traverseze o perioada de incetinire, o usoara stag­nare, care poate fi un semn al unei posibile involutii sau un simplu „respiro”, necesar pentru o dezvoltare viitoare mai bine organizata.


Piata este in stagnare din cauza conditiilor impuse de BNR!
”Piata locala de constructii in momentul de fata incepe sa stagneze, in special din cauza conditiilor impuse de BNR privind acordarea creditelor catre populatie, cat si din cauza numarului mare de oferte care exista la ora actuala pe piata imobiliara. In urmatorii ani vom asista la o trecere catre normal in sectorul constructiilor de locuinte si la orientarea tot mai multor constructori catre sectorul de constructii civile si comerciale. Concomitent cu aceasta, va avea loc trierea in randul pietei a celor fara experienta sau slab specializati in domeniu, lucru care trebuia sa se intample cu ceva timp in urma. In felul acesta nu am mai fi asistat la intorsatura haotica pe care a luat-o piata constructiilor in ultimii ani.”
Bogdan Sofronea, director general al PWR Electric Group
Se vor face doar investitii cu risc scazut „Consider ca in perioada imediat urmatoare va avea loc o franare puternica a investitiilor in domeniul imobiliar si al parcurilor industriale mari, si activitatea in constructii va migra
spre investitii private de talie ceva mai redusa, ce vor comporta un risc investitional ceva mai scazut”
Conf. univ. dr. ing. Hortensiu-Liviu Cucu, manager al S.C. “L I L Structural Design” SRL

 Sorin Apostu - viceprimarul municipiului CLUJPerioada de asezare va dura cel putin un an

 

„Piata locala de constructii se caracterizeaza printr-o crestere fulminanta, care resimte acut nevoia unei perioade de asezare, care a venit si va dura dura cel putin un an”
Sorin Apostu, primarul Municipiului Cluj

 

Se va dezvolta infrastructura
”In perioada urmatoare se va realiza o cres­tere a lucrarilor de infra­structura (drumuri, ca­na­lizari, alimentari cu apa, servicii), insa vom fi martorii scaderii volumului de constructii de locuinte”
Sterzea Tiberiu,manager al S.C. Recon Cluj SRL

Vor creste   exigentele!
„Cu toate ca piata de constructii din Cluj este in continua expansiune, vor avea de castigat investitorii care vor pune accent pe calitatea executiei si a materialelor folosite, clientii devenind tot mai buni cunoscatori si tot mai pretentiosi”
Mera Silviu, administrator al S.C. Claster SRL
Lipsesc coerenta urbanistica, eficienta activitatii Inspectiei de Stat in Constructii si forta de munca specializata
Calitatea incerta a lucrarilor, absenta unei coerente la nivel urbanistic si lipsa fortei de munca specializata au fost considerate de catre majoritatea celor intervievati ca fiind principalele probleme ale sectorului de constructii. Au fost mentionate si problemele datorate lipsei unei infrastructuri necesare realizarii unor lucrari de constructii, fara a produce un impact negativ in zonele invecinate si, nu in cele din urma, aparitia prea multor firme de constructii fara specialisti in masura sa asigure calitatea necesara a proiectelor dezvoltate.
Birocratia, taxele si impozitele
„Principalele probleme la ora actuala in acest sector vin din partea a­uto­ritatilor locale, in pr­i­­vinta birocratiei si a infrastructurii. O alta pro­ blema majora ar fi lip­sa fortei de munca pe plan national si salariile mici pe care le poate a­ sigura angajatorul, in special din cauza taxelor si impozitelor prea mari si, nu in ultimul rand, o problema ma­jora o constituie logistica”
Bogdan Sofronea, director general al PWR Electric Group
Lipsa fortei de munca specializata
„Principala problema a constructiilor este lip­sa fortei de munca ca­li­ficata si, derivat din aceasta, calitatea foarte sla­ba a lucrarilor de constructii. De asemenea, alte probleme ar fi lipsa supravegherii si controlului calitatii lucra­rilor de constructii si lip­sa accentuata a disciplinei in constructii”
Sterzea Tiberiu, manager al S.C. Recon Cluj SRL
Pretul mic este preferat in detrimentul calitatii
„Haosul in domeniul urbanismului, lucrarile la care singurul argument in castigarea lor este pretul, in detrimentul calitatii, slaba informare a unor investitori in ceea ce priveste diferentele dintre materialele de constructii din aceeasi clasa”
Mera Silviu, administrator al S.C. Claster SRL
Scaderea continua a calitatii in construcții
„O parere personala este ca principalele probleme ale sectorului de constructii din judet sunt lipsa luciditatii si a coerentei ideilor urbanistice de ansamblu (dar si zonale) ale localitatilor si lipsa efi­ci­entei activitatii In­spectiei de Stat in Constructii, reflectata de scaderea continua a calitatii in construcții, in special, a celor din exteriorul orasului resedinta de judet”
Hortensiu-Liviu Cucu, manager al S.C. “L I L Structural Design” SRL
Piata va decide cine si cum construieste!
„In conditiile in care piata imobiliara clujeana a avut un trend ascendent, profilul jucatorului era unul incert, dezvoltatorii imobiliari fiind atat persoane fizice cat si companii internationale de renume. Astfel in conditiile de azi piata imobiliara se va aseza si va regla cine anume si cum construieste.”
Sorin Apostu, primar al Municipiului Cluj
Pana nu de mult profilul jucatorilor din piata de constructii era foarte diversificat, cererea foarte mare existenta permitand functionarea atat a unor societati mici, cat si a unor dezvoltatori de talie mare, nationala si internationala. Selectia in randurile acestora incepe sa-si faca vizibile efectele, deoarece capacitatea de absorbtie a pietei a fost deja depasita.
Dezvoltarea va atrage investitori din zone diferite
„In ceea ce priveste profilul jucatorilor pe piata, nu se poate face o descriere corecta, dat fiind faptul ca pe piata locala si-au facut aparitia in numar mare, concurenti din mai toate zonele, atrasi fiind de zona a­ceas­ta care a cunoscut o dezvoltare exploziva in
sectorul constructiilor” Bogdan Sofronea,
director general al PWR Electric Group

Se va trece de la construcțiile industriale
„Cred ca profilul acestora, actualmente, legat in principal de dezvoltarile imobiliare, va migra in­spre cel al dezvoltato­rilor de investitii in domeniul constructiilor in ­dus­triale (hale in­dus­­tri­a­le, de productie sau de depozitare, hale lo­gis­tice, parcuri industriale de talie medie etc)
Hortensiu-Liviu Cucu, ma­nager al S.C. “L I L Structural Design” SRL
Vor ramane in joc cei care stiu sa joace, cinstit sau nu!
„In domeniul imobiliar se vor mentine aceiasi jucatori, cel mult vor mai aparea si altii. Piața are insa suficiente mecanisme de reglare pentru a-i pastra in joc pe cei care stiu sa joace, indiferent daca joaca sau nu cinstit”
Sterzea Tiberiu, manager al S.C. Recon Cluj SRL
Vor castiga cei care au bani si vor face investitii inteligente!
„Este evident ca piata a fost cucerita de catre investitorii care au avut la dispozitie cele mai multe lichiditati, de cei care au investit in calitate si au construit in zone bine cotate” a declarat

vila
Mera Silviu, administrator al S.C. Claster SRL
Concurenta intre jucatorii de pe piata de constructii a devenit acerba, fiind influentata profund atat de preturile practicate pentru terenuri, materiale de constructii, proiecte arhitecturale si, nu in ultimul rand, de preturile de executie. Manopera, cu toate lipsurile evidente de calitate, se mentine scumpa si afecteaza profitul companiilor de constructii. Proiectele, mai rare la numar, sunt disputate intre firme care isi permit sa liciteze executii de proiecte la preturi sub cele practicate de concurenta. Concurenta neloiala devine astfel, conform jucatorilor locali, principala problema a sectorului de constructii din judetul Cluj.
Concurenta loiala nu ne sperie!
„Profitul unei firme de proiectare, cum este cazul nostru, este afectat in mod evident de scaderea numarului de investitii si a taliei acestora, cauzate de cresterea preturilor terenurilor, a materialelor de constructii, de manopera (in cazul proiectarii de constructii industriale, in principal) si de scaderea interesului in domeniul imobiliar (in ceea ce priveste proiectarea de constructii civile). Desigur, exista si aspectul concurentei neloiale, ce are un impact negativ asupra  profitului companiei!  Concurenta   loiala   nu  ne    sperie!”    
Hortensiu-Liviu Cucu, manager al S.C. “L I L Structural

Preturile se uniformizeaza in detrimentul calitații
„Costurile legate de manopera influențeaza cel mai mult preturile finale, cunoscuta fiind productivitatea scazuta a muncii. In acelasi timp, nevoia de a incadra preturile finale in piata duce la o marja de profit mica, independenta de calitatea produselor livrate (de regula, clientul nu are cunostinte tehnice pentru a putea aprecia corect calitatea produsului achizitionat, fapt ce duce la o relativa uniformizare a preturilor, fara legatura cu costurile reale)”, Mera Silviu, administrator al S.C. CLASTER SRL
Monopolul marilor companii
„Concurenta,in multe cazuri neloiala, afecteaza in cea mai mare masura profitul unei companii, cat si monopolul marilor branduri de pe piata. As mai adauga pe langa cele de mai sus si cresterea pretului petrolului la nivel mondial si lipsa exploatarii resurselor nationale de catre statul roman”
Bogdan Sofronea, director general al PWR Electric Group.

Multumim firmelor
care au raspuns solicitarii noastre:

S.C. “LIL Structural Design” S.R.L.
Domeniu de activitate:
servicii de proiectare, consultanta si
antreprenoriat in constructii

SC RECON Cluj SRL
Domeniu de activitate: executa tuburi, inele,
buiandrugi, rigole, fundatii beton armat etc.

CLASTER SRL
Domeniu de activitate: tamplarie pvc si aluminiu, pereti cortina, jaluzele
verticale, rulouri

S.C. PWR Electric Group S.R.L.
Domeniu de activitate:
instalatii electrice, bransamente, executie constructii civile
si industriale

Tipareste acest articolRSS