Home » Domenii » Masini, Utilaje, Scule » Performantele echipamentelor grele depind de factorul uman

Performantele echipamentelor grele depind de factorul uman
Performantele pe care doriti sa le obtineti cu vehiculul pe care-l achizitionati depind intr-o masura importanta si de modul in care lucreaza operatorul, de aceea este bine sa tineti cont si de sfaturile de mai jos.

Achizitionarea echipamentului industrial de tip vehicule grele pentru constructii, cum ar fi excavatoare, motoexcavatoare, motogradere, precum si vehicule compacte tip incarcatoare frontale sau miniexcavatoare poate fi o adevarata aventura din pricina multitudinii de elemente de care trebuie sa tineti cont pentru a face alegerea corecta. Numarul de cai putere ai motorului, capacitatea sistemului hidraulic, inaltimea de ridicare a cupelor basculante, garda la sol, adancimea de sapare nu sunt singurele caracteristici de luat in considerare la cumparare. Tocmai pentru ca el este cel care va lucra cu echipamentul de constructii pe care urmeaza sa-l achizitionati, ar fi indicat ca la evaluarea in vederea achizitionarii acestuia sa participe si un operator, acesta fiind cel mai in masura sa efectueze operatiunile caracteristice si sa depisteze eventualele probleme de la sistemul de comanda. In plus, odata achizitionat echipamentul, nu uitati ca, periodic, sa chestionati personalul in legatura cu performantele vehiculului, pentru a depista eventualele nereguli.

Confortul operatorului vehiculului influenteaza eficienta
Unul dintre considerentele cele mai importante legate de achizitionarea unui vehicul pentru constructii este vizibilitatea lucratorului. Nu numai ca este o chestiune de siguranta, dar, in acelasi timp, influenteaza si eficienta activitatilor prestate: persoana care manevreaza vehiculul trebuie sa aiba o vizibilitate perfecta pentru a putea evita eventualele obstacole si pentru a putea lucra in conditii care sa nu-i afecteze integritatea corporala. In timpul test-drive-ului care precede achizitionarea echipamentului observati orice zone de vizibilitate scazuta, in special atunci cand manevrati cupa excavatorului sau bratele pentru sapare.
Sistemul de comanda este un alt factor principal care trebuie evaluat cu atentie. Majoritatea echipamentelor pentru constructii sunt prevazute cu dispozitive de control de tip joystick, unul pentru comanda miscarii generale a vehiculului, iar altul care controleaza sistemul hidraulic pentru brat, cupa sau lama. Aceste dispozitive de comanda electronice sau electrohidraulice necesita o forta de actionare mult mai mica decat forta care ar fi necesara pentru o actionare mecanica, insa daca sunt prea sensibile, operatiunile care necesita miscari line si de mai mica anvergura ar putea reprezenta o adevarata provocare. Tocmai de aceea, producatorii de echipamente grele au utilat aceste vehicule cu dispozitive ajustabile de control. Acestea permit operatorului sa regleze sensibilitatea si modelul de comanda la care apeleaza, astfel incat sa corespunda necesitatilor de moment. Este indicat ca, in cadrul test-drive-ului, sa verificati diferitele setari ale dispozitivului ajustabil de comanda, pentru a putea aprecia exact eficienta acestor reglaje.
Vizibilitatea lucratorului care manevreaza echipamentul de constructii si elementele de comanda sunt doua componente ale ergonomiei de ansamblu care caracterizeaza cabina vehiculului. Aceasta se refera la cumulul de factori care usureaza activitatea si confortul la locul de munca al muncitorului desemnat sa opereze pe echipamentul in cauza. Orice detalii aparent nesemnificative, cum ar fi scaune reglabile sau dotate cu elemente de sprijin pentru o mai buna sustinere lombara pot avea o influenta pozitiva asupra activitatii operatorului, facandu-l mai eficient pe termen lung.
Confortul muncitorului care manevreaza un vehicul pentru constructii este direct proportional cu tipul de cabina a acestuia. Cabinele inchise, elemente standard pentru unele vehicule si optionale pentru altele, feresc muncitorul de intemperii, lasandu-l sa se concentreze asupra operatiunilor pe care trebuie sa le efectueze. O cabina dotata cu instalatie de incalzire pe timpul iernii si cu aer conditionat pentru zilele calduroase reprezinta un plus in favoarea eficientizarii considerabile a muncii operatorului.
Cerinte de performanta
Nu scapati nicio clipa din vedere caracteristicile pe care echipamentul trebuie sa le indeplineasca pentru a face fata aplicatiilor carora le este destinat. De exemplu, daca excavatorul nu sapa suficient de adanc, ori incarcatorul nu se ridica la o inaltime suficienta pentru a putea umple vagonetele basculante, inseamna ca aceste utilaje nu corespund necesitatilor dvs. Astfel, pentru a evita orice fel de neconcordante care ulterior ar fi mai greu de remediat si care ar face vehiculul inutilizabil, intocmiti o lista cu cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca utilajul si bifati-le pe masura ce aveti certitudinea ca echipamentul le face fata cu succes. Nu uitati de dimensiunile exterioare ale utilajului, mai ales daca intentionati sa-l amplasati in spatii conditionate de anumite limitari. Daca echipamentul trebuie sa fie pozitionat pe un trailer sau intr-o incinta, latimea si inaltimea de ansamblu a vehiculului reprezinta caracteristici importante de luat in considerare. Greutatea totala a utilajului este, de asemenea, un parametru definitoriu in cazul amplasarii pe remorci sau poduri rulante.

Tipareste acest articolRSS