Home » Domenii » 100% Analize » Primaria Capitalei: Ori nu se vrea, ori nu se poate!

Primaria Capitalei: Ori nu se vrea, ori nu se poate!
Dintre cele 149 de acte normative doar 7 au fost în dezbatere publică. De asemenea, dintre cele 751 de dispoziții de primar doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale.

 „Primaria Generala a devenit o fortareata, atent pazita prin practici abuzive, fiind coordonata de o administratie oculta care impiedica participarea publica a cetatenilor. Organizatiile semnatare au analizat modul in care au fost respectate prevederile legale in domeniul transparentei decizionale si implicarii cetatenilor in deciziile publice. Primele sase luni la Primaria Generala au fost unele opace, in care exercitiul de dezbatere publica a fost mai degraba un accident”, se arata intr-un comunicat citat de Agerpres.

Organizatiile semnatare fac un apel public catre primarul general sa aplice si sa respecte cadrul legal ce vizeaza transparenta decizionala si sa transpuna in fapte principiile de transparenta enuntate in campania electorala.

„Facem un apel si catre membrii Consiliului General, carora le solicitam sa reprezinte si sa deserveasca interesul public, sa fie o voce a comunitatii locale in sedintele CGMB si sa refuze votul proiectelor care nu respecta etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publica pentru proiectele de acte normative)”, precizeaza sursa citata.

Principalele concluzii ale raportului reliefeaza ca dintre cele 149 de acte normative doar 7 au fost in dezbatere publica. De asemenea, dintre cele 751 de dispozitii de primar doar 10 sunt publice pe site-ul Primariei Generale.

„A fost inchisa "cantina", sala din incinta Primariei Generale in care cetatenilor le era permis sa vizioneze sedinta de Consiliu General. Practic, in acest moment, este imposibil pentru un cetatean sa participe la o sedinta de Consiliu General. Mai mult, in lipsa conexiunii la internet si a unui computer, acesta nu poate afla ce se discuta in cadrul sedintelor de Consiliu, chiar daca ele sunt transmise live pe site-ul PMB. Se pastreaza practica de a descuraja orice demers de studiere si analiza a bugetului Primariei Generale prin postarea pe pagina institutiei a unor forme de buget scanate si care nu sunt prezentate si in sectiunea de dezbatere publica a site-ului PMB”, sunt alte concluzii ale raportului.

Interventiile opozitiei, intrerupte

Se mentioneaza ca membrii Consiliului General (in principal reprezentantii USR, PNL si PMP) sunt impiedicati de presedintele de sedinta sa dezbata proiectele.

„Interventiile lor sunt abrupt intrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public. Primaria Generala nu a publicat datele de contact si programul de audiente ale consilierilor generali, anuland practic posibilitatea de interactiune institutionala intre cetateni si alesii locali”, se mai arata in comunicatul citat.

Semnatarii reamintesc ca au initiat procedurile de anulare in instanta a actelor normative din sedinta CGMB din 21 septembrie.

„De asemenea, ne-am adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii avand in vedere sedinta din 21.09.2016 in care nu ne-a fost respectat dreptul de a ne adresa Consiliului General (aflata inca in analiza)”, au mai precizat semnatarii.

Pe 19 septembrie, ActiveWatch si Fundatia Centrul de Resurse pentru participare publica ii solicitau primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, retragerea de pe ordinea de zi a CGMB a 31 de proiecte de hotarare si publicarea lor in sectiunea dedicata dezbaterilor publice.

Ulterior, Primaria Capitalei a precizat ca cele 31 de proiecte nu reprezinta acte cu caracter normativ in acceptiunea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala.

Afacerea Oprescu se continua si in zilele de astazi

 

 Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010 in mandatul lui Sorin  Oprescu, iar lucrarile trebuiau finalizate pana in august 2013. Atunci  primaria a fost mutata intr-un sediu din Grozavesti, iar inchirierea    imobilului a fost una cu cantec atunci si investigata de procurori apoi. Bugetul  necesar consolidarii cladirii a fost majorat de mai multe ori, ajungandu-se  de la 10 milioane de euro initial, la circa 30 milioane de euro. In prezent,  Municipalitatea plateste chirie 280.000 de euro lunar pentru sediul de la  Grozavesti!

La investirea in functia de primar, Gabriela Firea declara ca a discutat cu constructorul si pana la 31 august lucrarile vor fi  gata, iata suntem in luna decembrie iar termenul cel mai probabil dupa estimaerile noastre a celor de la 100%construct, ar fi luna mai 2017. Precizam ca desi lucrarea la exterior este aproape finalizata, la interior inca este santier la nivel de caramida.

Lipsa de transparenta in primaria capitalei denota ca,  ori nu se vrea, ori nu se poate!

Tipareste acest articolRSS