Home » Domenii » Investitii Publice » Primăria Capitalei pregăteşte un nou „Centru Vechi”.

Primăria Capitalei pregăteşte un nou „Centru Vechi”.
Primarul General, Razvan Sava, a convocat ieri sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru dupa-amiaza zilei de astazi, avand pe ordinea de zi proiecte de hotarare privind aprobarea documentatiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal – PUZ – pentru zona Pietei Unirii, Piata Lahovary, Sala Palatului si continuarea lucrarilor la B-dul Uranus, de la Izvor spre Piata de Flori si Rahova.

 La o luna de cand sase dintre cele mai cunoscute localuri din centrul istoric al Capitalei, s-au inchis dupa ce presedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care interzice functionarea de baruri, restaurante si cafenele in cladiri cu bulina rosie, Primarul General, Razvan Sava, a convocat ieri sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru dupa-amiaza zilei de astazi, avand pe ordinea de zi proiecte de hotarare privind aprobarea documentatiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal – PUZ – pentru zona Pietei Unirii, Piata Lahovary, Sala Palatului si continuarea lucrarilor la B-dul Uranus, de la Izvor spre Piata de Flori si Rahova.


Primul pe ordinea de zi dintre proiecte este cel care vizeaza zona Piata Constitutiei-Antim-B-dul Unirii alaturi de Parc Sfintii Apostoli-Podul Calicilor care vizeaza inclusiv constructia unei parcari subterane langa Biserica Domnita Balasa si extinderea podului peste Dambovita astfel incat sa se traverseze direct de pe strada Sfintii Apostoli spre Centrul Vechi.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, unde peste 200 persoane au fost ranite si 63 au decedat in incendiu, s-a interzis prin lege ca in locatii cu probleme grave, precum cele fara aviz de la ISU si cele din cladiri cu bulina rosie si implicit risc de prabusire la cutremur sa nu mai functioneze baruri, cluburi, restaurante sau cafenele. In urma acestei decizii, in Centrul Vechi s-au inchis in noiembrie restaurante precum City Grill Lipscani, Trattoria Buongiorno de pe Strada Franceza (ambele din  grupul City Grill), Biutiful (parte a grupului Fratelli), Terasa Argentin, Club Fire si restaurantul Bon Bouche.


 

Primaria Capitalei a lansat in vara anului trecut in dezbatere publica planul de a transforma B-dul Unirii, tronsonul dintre Piata Unirii si Palatul Parlamentului, in zona de promenada, asa cum se intampla in marile orase europene, transformare ce vizeaza reducerea traficului rutier si cresterea spatiilor verzi.


„Proiectul prevazut in trei etape de realizare pe parcursul a 6-9 ani este in faza de Plan Urbanistic General. Detalii mai concrete vor fi stabilite dupa aprobarea acestuia si intocmirea tuturor studiilor de fezabilitate si obtinerea finantarii, ce va fi reprezentata in mare parte de fonduri europene“, au spus reprezentantii Primariei Capitalei. Valoarea proiectului nu a fost stabilita in prezent.


Obiectivele primariei pentru B-dul Unirii vizeaza inclusiv renuntarea la 30% din circulatia autovehiculelor in favoarea pietonilor si bicicletelor si limitarea vitezei vehiculelor. Scaderea ponderii circulatiei autovehiculelor se va face treptat, in etape, pana la dedicarea acestora pentru transportul public nepoluant.


Pe de alta parte, potrivit lui Mihnea Serbanescu, general manager al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, zona Bulevardului Unirii nu se pliaza pe realitatea din piata, si cu toate ca exista cladiri bune si multe locuri de parcare alaturi de chirii mici, acolo nu exista trafic pietonal si implicit vad comercial. „Lipsa de trafic si de vizibilitate afecteaza B-dul Unirii. Are parametri ok dar si multe defecte”, a spus acesta.

In ceea ce priveste locurile de parcare, se vor elimina parcajele supraterane si se va construi o parcare subterana cu trei niveluri si peste 1.000 de locuri sub Piata Constitutiei. in mai multe orase mari europene, in special in Germania, primariile au renuntat la parcarile supraterane in favoarea celor subterane pentru a creste suprafata spatiilor verzi.


Odata cu modernizarea bulevardului, vor fi reabilitate si fantanile arteziene de pe acesta, proces care a fost deja demarat. in plus, primaria recomanda amenajarea gradenelor Palatului Parlamentului, deschise catre spatiul public din Piata Constitutiei.


Potrivit Primariei Capitalei, numarul arborilor va creste de la 755 la 930, dar 52 vor fi transplantati, iar 42 vor fi desfiintati, iar alti 251 sunt plantati. Chiar si asa, avand in vedere varsta de circa 30 de ani a arborilor, taierea chiar si a unuia singur reprezinta o pierdere mare pentru spatiul verde din zona centrala.


Principala intersectie de pe Bulevardul Unirii este in Piata Unirii, considerata un punct cheie al Bucurestiului. Aici se intersecteaza principalele magistrale de metrou din Capitala, pe care circula zilnic mai mult de 500.000 de oameni.


Bulevardul Unirii din Bucuresti este si astazi una dintre cele mai scumpe zone din oras. Cu o lungime de circa 3,5 kilometri, intre Piata Constitutiei si Piata Alba Iulia, fostul bulevard „Victoria Socialismului“ are in prezent aproximativ 6.000 de apartamente spatioase, cele mai multe de trei si patru camere, care pot fi evaluate la peste un miliard de euro, acesta fiind cel mai scump proiect rezidential realizat vreodata in Romania. Bulevardul are in acea zona poate cel mai lat trotuar din Bucuresti si spatii comerciale largi, unele dispuse chiar si pe doua niveluri. Cu toate acestea, zona nu s-a dezvoltat aproape deloc din punct de vedere comercial, lipsa locurilor de parcare fiind unul dintre motive.


O alta problema a zonei este legata de oamenii strazii care „locuiesc“ si ei la Unirii. Daca vara acestia aleg, in general, sa doarma in aer liber, pe bancile de pe bulevard, pe timpul iernii ei cauta caldura scarilor de bloc, potrivit asociatiilor de proprietari de pe B-dul Unirii. Potrivit proiectului, impreuna cu ridicarea gradului de confort urban, cum ar fi iluminatul public corespunzator, se va descuraja infractionalitatea.


„In zona Bulevardul Unirii, in zona fantanilor exista spatii generoase, care sa permita dezvoltarea unu astfel de pol de restaurante, baruri si cafenele. Pentru acest lucru insa ar trebui sa existe interes din partea administratiei locale“, spune si Dani Caramihai, unul dintre actionarii grupului Fratelli. Compania lui a inchis barul Biutiful din centrul vechi, mutandu-l pe strada Glodeni, in apropierea unui club Fratelli. Acesta era amplasat intr-o cladire cu bulina.


in prezent centrul istoric al Capitalei gazduieste circa 200 de puncte de alimentatie, dintre care circa 150 sunt restaurante si cafenele, potrivit jucatorilor din piata de profil. Doar 14 cladiri sunt insa incadrate la clasa 1 de risc seismic, potrivit lui Octav Dura.


„Fara implicare din partea statului nu se poate sa fie restaurat centrul vechi . Este nevoie de finantare si de finantare fara dobanda, iar acest lucru se poate cu ajutorul autoritatilor. Daca se va respecta si pune in aplicare legea in forma ei actuala, am putea vedea disparitia centrului vechi in forma lui actuala, iar acest lucru ar insemna un deserviciu pentru Bucuresti. Centrul vechi este un punct de atractie pentru turisti, acesta fiind cel care a pus de fapt Capitala pe harta city-break-ului european. Sunt insa de parere ca acele localuri care functioneaza in conditii fundamental improprii trebuie inchise si mutate. inchiderea centrului vechi insa va insemna nu doar pierderi pentru mediul de business, ci si pentru stat pentru ca pierde banii din taxe, fie ei TVA, salarii sau profit“, spune Catalin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama.


Antreprenorul este prezent in centrul vechi, insa spune ca niciuna dintre cladirile unde el este prezent nu are bulina rosie. „Clientul daca vede ca nu esti sigur, ca nu ai asigurare sau ca esti intr-o cladire care nu se tine bine, te va amenda el. in timp genul acesta de lucruri se triaza.“ in opinia antreprenorului roman, un nou pol de restaurante, cafenele si baruri s-ar putea dezvolta si in zona Floreasca si in nordul Bucurestiului, ambele zone de interes.


„Totusi, centrul istoric este unic. Nu exista nicaieri in Bucuresti o zona similara, pietonala, bine pozitionata, cu o astfel de atmosfera.“ in opinia lui Mahu, ar putea sa se dezvolte un alt pol de profil si in zona fantanilor de la Piata Unirii, cu continuare pana la Palatul Parlamentului, insa pentru acest lucru ar trebui ca zona sa devina pietonala. „si pentru acest proiect este insa nevoie de implicarea Primariei.“


 


Cum se schimba B-dul Unirii


- Parcare subterana in Piata Constitutiei.


- Fantana FOG in Piata Constitutiei.


- Amenajari specifice pentru targuri spontane si expozitii pe partea sudica a bulevardului (partea dreapta dinspre Palatul Parlamentului).


- Amenajare Piata Constitutiei cu mobilier urban


- Amfiteatru destinat odihnei si activitatilor artistice spontane si zona de joc la mijlocul bulevardului, in zona de semicerc a blocurilor.


- Este redusa la jumatate capacitatea existenta de circulatie prin renuntarea la fluxul de pe partea de sud a bulevardului, reducand astfel atat poluarea, cat si zgomotul din zona.


- Pe ambele parti ale bulevardului sunt propuse sensuri duble pentru biciclisti, amplasate adiacent zonei inverzite.


- Numarul copacilor de pe spatiul verde creste de la 755 la 930, fiind inclusiv inlocuiti 45  de copaci degradati.


- Amenajarea unei parcari subterane cu 300 de locuri pe latura sudica a parcului Sf. Apostoli, langa Palatul de Justitie.


- Reconstruirea Podului Calicilor peste raul Dambovita pentru a realiza legatura dintre Centrul Vechi si B-dul Unirii.


 sursa: ZF

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.