Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Casele „incondeiate” din Ciocanesti

Casele „incondeiate” din Ciocanesti
Localitatea Ciocanesti este o comuna-muzeu, asa cum a fost declarata in 2004, in care casele sunt impodobite cu ornamente asemanatoare celor de pe costumele populare si ouale incondeiate. De fapt, localitatea inclusa in circuitul turistic etnografic este un unicat in Romania din aceasta intreita ingemanare a motivelor populare.

Situata in Bucovina, comuna Ciocanesti se rasfira pe un taram feeric intre Muntele Suhardului si Obcinile Mestecanisului, pe malul Bistritei Aurii, in judetul Suceava.                                                     Localnicii poarta in cea mai mare parte numele de Ciocan, pentru ca, spune legenda locului, aici erau cei mai buni mesteri fierari (ciocanari) care alcatuiau cu multa maiestrie sabiile, topoarele si lanciile domnului Stefan cel Mare si Sfant, care-si doarme somnul de veci in apropiere, la Putna. Mestesugul fauririi armelor s-a pierdut, dar gospodarii de aici nu si-au lepadat patima pentru munca si frumos deopotriva. 

Poate ca unul dintre cele mai bogat ornamentate costume populare din Bucovina se gaseste chiar aici, iar rostul oualor incondeiate l-a urmat indeaproape ca o traditie de sute de ani. Cu atata frumusete, este de inteles ca a venit vremea, candva, si a caselor “incondeiate” dupa straie si oua. Iar acest lucru s-a petrecut, spun localnicii, prin anii ’50, cand o locuitoare a satului, Leontina Taran, a avut ideea de a-si picta si casa, nu numai hainele pe care le confectiona singura. Si pentru ca orice lucru se face temeinic, ajutor i-a fost mesterul popular Dumitru Tomoiaga, cel care a creat o tehnica anume pentru aceasta: sculptura in mortarul aplicat special pe zidul exterior al casei, exact in momentul cand acesta nu e nici intarit de-a binelea, nici prea umed, doar atat cat sa primeasca forma pe care i-o da dalta. La  fel ca in sculptura in lemn, foarte obisnuita in partea locului… A iesit o dantelarie de zid ce a fost pictata migalos, cu mana, la fel ca ouale incondeiate, in culorile traditionale ale zonei: negru, visiniu, ocru, verde, in diferite nuante.

Peste ani, fiul acelui Dumitru Tomoiaga, Gheorghe, el insusi mester popular si ales primar al comunei, a avut ideea instituirii unei reguli obligatorii: cine vrea sa-si dureze casa noua ori sa si-o renoveze trebuie OBLIGATORIU sa si-o “incondeieze” dupa exemplul celor care au facut deja asta. Iar Consiliul Local a adoptat masura, iarasi un fapt unic  in Romania. Si chiar exemplu pentru celelalte localitati, de infrumusetare a comunitatilor dupa reguli specifice locale.

Astazi, actualul primar Radu Ciocan afirma cu mandrie ca Ciocanesti este singura localitate din lume in care motivele nationale se regasesc pe ouale incondeiate, pe straiele populare si pe fatadele caselor. Asa se face ca in acest an primaria a incheiat un parteneriat cu producatorul roman de vopsele si lacuri Policolor S.A. o infratire reciproc avantajoasa: compania va livra o cantitate suficienta de materiale pentru refacerea  motivelor traditionale de pe fatadele a 180 de case din cele 700 existente, iar comuna Ciocanesti va promova imaginea companiei.

O infratire pentru prima oara intre o companie si o localitate intr-un scop atat de necesar – pastrarea si promovarea unei traditii edilitare.         (foto dreapta: Gheorghe Tomoiaga)

  O comuna mica (abia atinge 1400 de locuitori) da inca o lectie celorlalte comunitati locale din Romania despre dezvoltare locala, in care tenacitatea, planificarea si implinirea consecventa a fiecarei masuri stabilite duc, intotdeauna, la o viata mai buna si mai frumoasa.

 

Radu Ciocan, actualul primar al comunei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipareste acest articolRSS