Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Castelul Cantacuzino din Busteni (De la Mogosoaia, istoria se repeta)

Castelul Cantacuzino din Busteni (De la Mogosoaia, istoria se repeta)
Castelul Cantacuzino din Busteni reprezinta, poate, una dintre cele mai importante cladiri private din Romania ca valoare arhitectonica , istorica , documentara si artistica. Si nu incape nici o indoiala ca este asa, pentru ca a fost ctitoria unuia dintre cei mai importanti si mai bogati dintre romanii de la inceputul secolului al XX-lea – Gheorghe Grigore Cantacuzino.

        Gheorghe Grigore Cantacuzino se tragea din vechea familie nobila Cantacuzino, descendent direct al domnitorului Constantin Brancoveanu si ai imparatilor Bizantului. A fost unul dintre cei mai bogati oameni din generatia sa, motiv pentru care a fost supranumit „Nababul”. A avut o bogata activitate guvernamentala si parlamentara, ales de doua ori primar al Bucurestiului (mai 1869 - ianuarie 1870 si martie 1913 - decembrie 1913) presedinte al Adunarii Deputatilor si al Senatului Romaniei si prim-ministru in perioadele 1899 - 1900 si 1904 - 1907.  Situat intr-un loc de-a dreptul incantator – la poalele muntelui Zamora, intre Crucea de pe Caraiman, Sfinx si Babele, castelul a fost construit dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez dar conform indicatiilor „Nababului”, in stil neoromanesc si a fost inaugurat in anul 1911.
        Construit ca un patrulater cu o latura deschisa inspre sud,  edificiul se desfasoara pe o suprafata de 3148 de metri patrati, caruia i se adauga un parc de peste 3 hectare cu alei, o grota artificiala, scari, cascade si fantani arteziene si aproape 1000 de hectare de padure. Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafata la sol de 1.200,30 m2 si 3.148,02 m2 in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla. Pavilionul de serviciu are parter si etaj, pentru o suprafata totala de 403,80 m2. Vila administrativa are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp il reprezinta capela.
In pavilionul central se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana.

        Repertoriul architectural exterior, atat ca alcatuire cat si ca ornamentatie, se remarca prin sobrietatea motivelor neoromanesti ce aduc aminte de palatul stralucitului sau strabun de la Mogosoaia: caramida, dantelarie din piatra, loggie, semne heraldice. Marimea castelului pare a urmari indeaproape mai cunoscutul sau vecin de la Sinaia – Pelesul. Pe frontispiciul castelului sta scris: “Eu Gheorghe Gr. Cantacuzino, cu sotia mea Ecaterina, nascuta Baleanu, cladit-am acest castel intru amintirea strabunilor si pentru adapostul urmasilor”.
        Interiorul cladirii principale se remarca prin bogatia ornamentelor si a materialelor nobile folosite: marmura, lemn, ceramica, vitralii, aur. Din holul de intrare se urca, pe scara din marmura de Cararra strajuita de o balustrada de fier forjat, la primul nivel unde se afla un hol central. Holul de onoare, urmatoarea incapere, este construit intr-o maniera originala: peretii sunt impartiti pe verticala in doua registre. Primul registru cuprinde portiunea de la podea pana deasupra arcadelor ferestrelor si usilor, ornamentate simplu cu o pictura ce imita un zid din blocuri de piatra. Al doilea registru, situat deasupra, corespunde etajului superior si prezinta, pe un perete, o serie de picturi votive ale membrilor de vaza ai familiei Cantacuzino. Pe peretele opus, ferestrele sunt alcatuite din vitralii de Murano cu portrete ale acelorasi stramosi iar deasupra lor o colectie heraldica unica in Romania, care reprezinta blazoanele familiilor de boieri ce au legaturi de rudenie cu familia Cantacuzino. In acelasi hol se afla un semineu din calcar de Albesti cu brau decorat cu foita de aur iar podeaua este din ceramica glazurata lucrata in Italia.
La urmatorul nivel, chiar deasupra Holului de Onoare, se afla Salonul Ardelenesc din care se poate patrunde in Sala de Bal, unde sunt alte portrete ale Cantacuzinilor… Abundenta de portrete, deviza familiei “Quoe nocent docent”  (Necazul te invata) si inscriptia de pe frontispiciu releva in mare masura spusele lui Nicolae Gane despre celebrul proprietar castelan: “(…) nu avea decat doua insusiri: bogatia si vanitatea”. Ceea ce stim sigur este ca intreaga constructie reprezinta cu adevarat personalitatea urmasului “Printului de Aur” si a refinatilor si prea-puternicilor basilei de la Constantinopol. Iar Grigore Cantacuzino “Nababul” era pe deplin constient de acest fapt. Ceramica italiana, mozaicul romanesc din holul principal, plafoanele originale sculptate, casetate  si pictate  cu motive florale, tamplaria sculptata, candelabrul – singurul ramas original dupa urgia comunista- toate sunt martorele tacute ale puterii celui mai bogat si mai rafinat dintre romanii din epoca sa. Unele zvonuri si barfe din acele timpuri spun chiar ca “Nababul” ar fi vrut sa rivalizeze cu insusi regele Carol I la bogatie si rafinament… Barfe.
Dar, cel mai interesant este cum istoria unor persoane apropiate prin legaturi de sange  pare sa se repete; aidoma sortii nefericite a Palatului de la Mogosoaia, Castelul din Busteni a suferit si el in urma “invaziei” unor hoarde barbare: in anul 1948, regimul comunistilor, care abia venisera la putere in Romania, confisca intregul domeniu. Din nestiinta, nerozie si chiar spirit de fronda, noii puternici ai politicii romanesti reduc aceasta capodopera de arhitectura si istorie la conditia unui sanatoriu umil pentru bolnavii de TBC… Pustiirea castelului pentru noua indeletnicire nu a intarziat sa apara. Mobilierul a fost luat in intregime, iar peretii

Mozaicul din holul de intrare

au fost acoperiti uniform cu var. Doar in Holul de Onoare nu au indraznit sa acopere picturile votive ale Cantacuzinilor.
Dupa 1990 castelul a fost recuperat de urmasii familiei si a fost vandut unui grup de investitori romani si straini. A urmat o munca titanica de restaurare pana in anul 2010 cand a intrat in circuitul turistic. Acum are un restaurant si o terasa cu o panorama incredibila si gazduieste diferite evenimente, de la spectacole, la gale caritabile, evenimente diferite si poate fi vizitat cu ghizi autorizati si foarte bine informati.

Holul de Onoare


 

Holul de Onoare

 

Vedere generala

 

Portretele strabunilor

 

Scara din marmura de Cararra

Holul de la intrare

Detaliu plafon

Tipareste acest articolRSS