Home » Real Estate » Ansambluri Rezidentiale » Premiera in imobiliare: Primul cartier de case „americane” langa Bucuresti

Premiera in imobiliare: Primul cartier de case „americane” langa Bucuresti
Piata imobiliara reprezinta, in Romania, cel mai elocvent „barometru” al evolutiei economiei. In toata istoria post-decembrista construirea si tranzactionarea caselor au urmat indeaproape cresterile (uneori vertiginoase) si descresterile economiei nationale, ca un etalon al functionalitatii sale. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care piata imobiliara a cunoscut cea mai mare cadere odata cu criza economiei mondiale din 2008 incoace.

Dar primele semne ale cresterii economiei nationale nu au adus aceeasi miscare pe piata imobiliara si aici ne referim cu precadere la segmentul locuintelor noi. Desi valoarea tranzactiilor imobiliare in ansamblu a crescut anul trecut la 1,2 miliarde de euro, de la 300 milioane de euro in 2013,  sectorul locuintelor private noi reprezinta, inca, o foarte mica parte din aceasta.
Analistii si operatorii acestei piete sunt insa de acord ca exista un mare potential,  mai ales ca in urma crizei economice romanii au o atitudine noua fata de cumpararea unei locuinte noi. Astfel, romanii care cauta in prezent o locuinta sunt mult mai sceptici si foarte atenti la detalii.
Este adevarat si faptul ca, abia acum, bancile si-au invins reticentele si au inceput sa ofere solutii noi de finantare, ceea ce ar deschide drum larg investitiilor.  Creditul de constructii devine astfel, din ce in ce mai mult, un instrument personalizat pus la dispozitia cumparatorilor care vor locuinte noi, nu foarte scumpe si luxoase dar perfect functionale pentru familii, in complexe rezidentiale construite dupa modelul cartierelor rezidentiale americane.
Asa gandeste si Dragos Cinca (foto), omul de afaceri care si-a reinnoit  brandul Flamingo cu o noua conceptie privind oferta de locuinte  noi.  Revenit in tara  anul trecut dupa sapte ani de sedere in Marea Britanie, tanarul afacerist a adus cu el o noua viziune asupra conditiilor pe care un dezvoltator trebuie sa le ofere clientilor proaspat iesiti din valtoarea unei crize economice:  piata caselor familiale noi, construite in ansambluri rezidentiale dupa binecunoscutul model al oraselor americane. Mai bine zis, al periferiilor marilor orase americane! 
Proiectul propriu-zis nu este nou, el a inceput in 2007 cu Flamingo Garden 1 si va fi reluat anul acesta, intr-o noua viziune si, mai ales, in conditii financiare mult mai bune. Practic, este vorba despre folosirea creditului de constructii pe care bancile il pun de putin timp la dispozitia clientilor finali prin cooperare cu dezvoltatorul. Acesta din urma vine cu terenul, eventual proiectul si constructorul, iar clientul cu banii oferiti de banca. Este un tip de imprumut foarte raspandit in Statele Unite, iar acum si la noi,  are un risc financiar mai scazut decat altele, preturi de cost mai mici cu aproximativ 15% si lasa libertate clientului sa-si aleaga designul, modul de compatimentare, orientarea dupa punctele cardinale a casei – intr-un cuvant sa-si personalizeze locuinta dupa pofta inimii. Retineti – casele sunt de-a dreptul “americane”, adica sunt construite in sistem “framing” cu structura metalica speciala, ceea ce le confera atat un confort modern, dar si o mare rezistenta la seism!
Dragos Cinca a construit deja 30 de vile in Corbeanca inainte de 2007 si intentioneaza sa mai ridice in acest an alte 40 de case, in conditiile in care pentru 15 dintre ele are deja pre-contracte. El a cumparat in zona 60 de hectare de teren in urma cu mai bine de un deceniu si se asteapta ca in acest an sa dezvolte case cu o valoare de piata de circa trei milioane de euro la un pret mediu de aproximativ 80.000 de euro.
                                                                                                                                                                   Cristian Mateescu

 

Tipareste acest articolRSS