Home » Domenii » Eco & Sustenabilitate » Crestere spectaculoasa a numarului de cladiri verzi in Romania

Crestere spectaculoasa a numarului de cladiri verzi in Romania
Numarul cladirilor din Romania care au obtinut sau care incearca sa obtina certificare de „cladire verde” a crescut in ultimii cinci ani de la doua la doua sute.

Afirmatia ii apartine lui Steven Borncamp, CEO al Romania Green Building Council (RoGBC), care a mai declarat pentru WALL-STREET.RO: “(...)  piata a evoluat. Astfel, daca primele certificari verzi din Romania aveau un rating minim, acum, multe cladiri incearca sa obtina certificari LEED Gold sau BREEAM Excellent, scoruri foarte bune in sistemele respective. De asemenea, s-a evoluat de la un concept adoptat in special de investitori internationali, la unul inteles si implementat acum si de dezvoltatori romani”.

Evolutia spectaculoasa a situatiei cladirilor verzi in Romania se explica prin aceea ca investitorii si locatarii acestor cladiri, romanii in general, inteleg din ce in ce mai bine valoarea unei astfel de cladiri, nu numai din punctul de vedere al economiilor pe care le aduce, dar si prin beneficiile asupra unui mediu de viata mai sanatos, cu mai multa lumina naturala, cu acces mai bun la mijloacele de transport in comun, cu design interior si exterior mai bun si, implicit, cu o calitate superioara a constructiei. Companii care au politici CSR (Corporate Social Responsibility) au cautat, chiar si in perioada de criza economica, sa inchirieze spatii de birouri in cladiri verzi astfel incat au determinat investitorii importanti din Romania sa-i urmeze pe cei din Europa care adopta standarde din ce in ce mai dure pentru cladirile cumparate ori construite. “Oricine construieste pentru a vinde ulterior catre astfel de investitori a inteles acest mesaj si face proiectarea in consecinta”, a comentat Borncamp.

 

 

 

Practici noi cu obiceiuri vechi

 

 

In Romania, Borncamp crede ca industria locala de profil se confrunta cu o rezistenta a cutumelor privind designul, cu modul de a construi si de a opera cladiri, realitati care sunt, inca, greu de depasit. Desi acum in Romania, practic, nu exista nicio ingradire si nici o bariera tehnologica ce ar putea ingradi construirea celor mai verzi cladiri din lume, “sa pastrezi toti membri unei echipe de proiect concentrati pe obiectivul de a creste performanta cladirii si sa nu alunece spre obiceiurile pe care le au este un job continuu si semnificativ”, crede Steven Borncamp . Cu alte cuvinte, romanii raman tributari vechilor metode de lucru, ceea ce confirm o anume inertie in practica.

Gradul de ocupare a cladirilor verzi creste, la nivel global, cu 3-4 % pe an, releva un studiu al McGraw Hill Financial. Inc, o importanta corporatie americana de analiza si informatii financiare (care cuprinde, printre altele, celebra Standard & Poor Ratings Services).  Este firesc, daca ne gandim ca o asemenea cladire are costuri de operare cu circa 8-9% mai mici decat la cladirile obisnuite; aceasta face ca si in Romania sa fie vizibil in ultimii ani un grad mai mare de tranzactionare si de ocupare a cladirilor verzi, principiile “green” fiind din ce in ce mai greu de separate de deciziile din afaceri cum sunt: amplasarea in zone cu infrastructura solida, optimizarea utilizarii spatiului si existenta unor  sisteme tehnice eficiciente si a mijloacelor de transport in comun.

 

 

 

Un viitor negru pentru cladirile din afara standardelor “verzi”

 

 

“Un numar de investitori locali si internationali au introdus in Romania cladiri mai bune si mai verzi care vor avea un impact negativ asupra valorii cladirilor aflate sub standard si care nu au realizat un upgrade, astfel incat sa intalneasca asteptarile mai mari din piata”, spune Borncamp. Explicatia este foarte simpla, iar proiectia destul de apropiata de realitate intr-un viitor nu foarte indepartat; cine nu se aliniaza la noile cerinte ale pietei risca sa piarda foarte mult. Este si parerea lui Andrei Botis, vicepresedinte al RoGBC, care afirma: “Piata da semne de maturizare vizibile prin succesul pe care il are livrarea primului val de proiecte verzi, in ciuda provocarilor economice. Acest lucru a transmis un mesaj puternic legat de faptul ca “verdele” este dorit de chiriasi, iar cei care cumpara aceste cladiri sunt foarte interesati de performantele “green”. Liderii din industria de constructii devin, de asemenea, din ce in ce mai performanti in livrarea de cladiri verzi, iar pasii necesari intr-un asemenea proiect sunt perfectionati si aplicati cu succes in procesul de constructie”.

 

 

 

Ce sunt certificarile LEED si BREEAM?

 

 

“Leadership in Energy and Environmental Design” (LEED) e sistemul predominant de certificare a constructiilor sustenabile in Statele Unite, bazat pe criterii ca eficienta energetica, reducerea consumului de apa, a emisiilor de dioxid de carbon, imbunatatirea calitatii aerului in interiorul cladirilor, si economia de resurse in general.

BREEAM este tot un sistem de certificare a constructiilor sustenabile, care stabileste standardul pentru cele mai bune practici in cladire durabila proiectarea, construirea si operarea si a devenit una dintre masurile cele mai cuprinzatoare si larg recunoscute ale performantei de mediu a unei cladiri. Incurajeaza designeri, clienti si alte sa se gandeasca la emisii reduse de carbon si design impact redus, minimizand cerintele de energie create de o cladire inainte de a examina eficienta energetica si tehnologiile emisii reduse de carbon. Criteriile utilizate reprezinta masurile pe care le stabileste proiectantul si le realizeaza constructorul pentru o gama larga de aspecte  referitoare la consumul de energie si la proprietatile ecologie. Acestea includ aspecte legate de utilizarea energiei si a apei, de sanatatea si bunastarea mediul intern, de gradul de poluare, de transport, materialele de constructie folosite, managementul deseurilor, masurile ecologice si procesele de management.

 

Tipareste acest articolRSS