Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Palate si castele din Romania

Palate si castele din Romania
Palatul Pasei din Tulcea (I)

O istorie otomana a Dobrogei

I-a fost dat unei parti a poporului roman sa-si alature istoria, la un moment-dat  cea a unuia dintre cele mai mai puternice imperii – cel Otoman. Chiar inainte de caderea Bizantului, care avusese influenta politica si militara asupra teritoriilor locuite de valahi si moldoveni timp de aproape o mie de ani, otomanii au cucerit intinse teritorii din Europa, incepand cu Balcanii. In prima jumatate a veacului al XV-lea venise randul tanarului stat Valahia sa cunoasca puterea turcilor otomani condusi de Mehmed I. Domnitorul Mihail I, fiul lui Mircea Cel Batran isi pierde viata in luptele cu turcii in anul 1421, acestia cucerind Dobrogea cateva luni mai tarziu. Incepea o lunga perioada de stapanire otomana de 456  de ani  in care Dobrogea a facut parte integranta dintr-un imperiu ce avea sa creasca pana la portile Vienei.


In drapta se vede Palatul Pasei asa cum era la 1880

Stapanirea otomana a adus administratie si jurisdictie turceasca, impreuna cu o masiva imigratie de turci, armeni, greci, si evrei. Conform legilor otomane, administrarea Dobrogei, ca si a unei parti a Bulgariei, s-a facut multa vreme de la Silistra. Odata cu infiintarea Comisiei Europene a Dunarii la Tulcea la inceputul anului 1860, sultanul a hotarat mutarea resedintei in acest oras. Astfel, Tulcea devenea „sangeac”, o unitate administrativa teritoriala si militara specific otomana. La conducerea sangeacului era numit, direct de catre sultan, un „mutesarif”, un fel de prefect al zilelor noastre. “Mutesariful care conducea sangeacul era o persoana extrem de importanta, care isi cumpara functia de la Istanbul si se instala pe o perioada nedeterminata de timp. In momentul in care prelua postul, acesta sosea, de obicei, cu un alai foarte numeros de rude, prieteni si creditori care ii dadusera bani pentru cumpararea functiei, toti fiind instalati in posturi mai mari sau mai mici in cadrul aparatului administrativ al sangeacului. Negustorii din suita primeau monopol asupra unor forme de comert. Cuvantul de ordine a tuturor era castigul cat mai consistent si intr-un timp cat mai scurt (parca suna cunoscut!), pentru ca oricand putea veni ordin de mazilire de la Istanbul. Acesta sosea cand se faceau abuzuri grosolane, cand Cadiul (judecatorul otoman) numit tot de Sultan, il reclama pe mutesarif, sau anturajul acestuia, sau cand la Istanbul un contracandidat la functie platea o suma mai mare. Tulcea a avut urmatorii mutesarifi: Suleiman Bei, Resid Pasa, Ahmed Rezim Pasa, Suleiman Bei a doua oara, Ismail Pasa, Fahri Bei, Ali Bei, Said Bei si Fahri Bei a doua oara.

Nifon Bălășescu și Ismail Bey

Dintre toti, s-a vorbit de bine despre Ahmed Rezim Pasa, care a fost un bun administrator si este cel care a construit Palatul Pasei si a Casei Pasei, pe locul unde se afla acum Colegiul Dobrogean Spiru Haret, intr-o zona care era inima mahalalei turcesti (ca sa vedeti cum se schimba istoria). Un alt mutesarif de „calitate” a fost, s-ar parea, Ismail Bey (1868-1871), macedonean turcit care  a ajutat la deschiderea de scoli romanesti in sangeac, sub conducerea lui Nifon Balasescu.” (conform lui Nicolae C. Ariton)

Un palat cat o frantura din maretia otomana

Intre anii 1863-1865, in mahalaua turceasca din Tulcea, Ahmed Rezim Pasa – mutesariful sangeacului, ridica un palat administrativ, o cladire ce avea sa fie prima construita in stil neo-clasic in toata Dobrogea. Situat in apropierea portului, chiar pe malul Dunarii, palatul trebuia sa fie vazut de toate corabiile care treceau pe fluviu ca un semn al stapanirii turcesti.

Interior din actualul Muzeu de Arta - Tulcea

Palatul, construit de cativa mesteri occidental adusi aici de turci, adapostea stufoasa birocratie otomana condusa de mutesarif (care avea si rangul de pasa) si de catre cei noua administrator de kazale (entitati administrative mai mici). O cladire rectangulara, desfasurata pe mai bine de 300 de metri patrati, cu birouri, sali, holuri si dependinte dispuse pe doua etaje, reusea sa introduca o nota de modernitate intr-o lume otomana ce cauta sa fie pe urmele progresului cultural occidental. Lumea se schimba si, cu fiecare pas facut, imperiul otoman respectat si temut deopotriva de lumea europeana si nu numai, era angajat in adanci prefaceri care-i vor aduce declinul in secolul urmator.

Palatul Pasei de Tulcea, devenit Palatul Administrativ dupa 1877

(va continua)

Cristian Mateescu

 

Tipareste acest articolRSS