Home » Domenii » Investitii Publice » Siniat Turceni, un nou producator de rigips in Romania

Siniat Turceni, un nou producator de rigips in Romania
Fabrica Siniat de la Turceni este unicul producator din Romania de placi de gips-carton folosind ca materie prima gips sintetic. Este unul dintre cele mai importante proiecte din Romania care pune un accent deosebit pe economisirea resurselor naturale si protectia mediului.

La Turceni, in judetul Gorj, se afla in plin proces de constructie ce mai  noua fabrica de producere a placilor de gips-carton din Romania. Unitatea de productie a firmei belgiene Siniat va fi pusa in functiune in luna septembrie a anului viitor, a anuntat conducerea companiei. Lucrarile de constructie au avansat destul de repede, fiind realizate in proportie de aproape 80%.

Amplasarea fabricii la Turceni nu este aleasa intamplator, materia prima fiind asigurata din imediata apropiere, de la CE Turceni, care produce gips sintetic. Pentru a scurta drumul de la fabrica pana la drumul national compania a realizat un drum de 1 km, cu fonduri proprii, astfel incat utilajele grele sa nu treaca prin localitate. Mai mult decat atat, compania are in plan ca anul viitor sa transporte materia prima de la termocentrala cu ajutorul unui transportor cu banda ce va avea o lungime de 1.5 km. In prezent, gipsul este transportat de la termocentrala cu camioanele. ”In momentul de fata avem 304 zile fara accidente, care inseamna si 304 zile de cand a inceput santierul, in noiembrie 2013. Cladirea va fi terminata anul acesta insa montarea echipamentelor va mai lua ceva timp. Prin martie estimam ca tot echipamentul va fi montat, dupa care va incepe commisioningul care va dura 3-4 luni, trebuie sa facem teste, sunt foarte multe faze de aceea ne ia asa mult timp astfel incat, prin august sa facem start up-ul si in septembrie dorim ca fabrica sa fie operationala”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul de proiect. Circa jumatate din echipamentele necesare procesului tehnologic vor fi aduse de la o fabrica dezafectata din Germania, iar restul vor fi achizitionate noi. Peste 200 de tiruri vor aduce echipamentele la Turceni. 

Compania Siniat, care investeste aici 50 de milioane de euro, a lansat deja oferta de angajare a circa 80 de lucratori din localitate. Unitatea va functiona 24 din 24 de ore, deci angajatii vor trebui sa lucreze in 4 schimburi. O parte din personal a fost deja selectat de companie. Cei care vor lucra pe partea de productie vor fi specializati in Bucuresti, acolo unde compania mai detine o fabrica, mai mica decat cea de la Turceni, dar si in Germania, Italia sau Bulgaria. „Facem afaceri in continuare, asta este menirea noastra. Vrem sa facem acest lucru intr-un mod cat mai benefic pentru oameni, pentru natura si sa lasam o urma cat mai fina in mediu. Avem masuri sociale pe care le luam, faptul ca vor fi create aceste locuri de munca directe in cadrul fabricii de la Turceni, dezvoltarea fabricii si afacerile care vor fi construite pe langa fabrica vor aduce mult mai multe locuri de munca”, a declarat Mark-Andre Fritsche, directorul general al companiei Siniat.

 Productia anuala se va ridica la aproximativ 27 de milioane de metri patrati de gips-carton si va fi vanduta in zece tari din Sud-Estul Europei.

Lansarea Siniat Romania a venit ca urmare a achizitiei diviziei Lafarge Gips de catre Grupul Etex din Belgia, unul dintre cei mai mari producatori si furnizori mondiali de materiale si solutii pentru constructii. Aceasta schimbare a marcat inceputul unui nou capitol pentru unul dintre principalii producatori de placi din gips-carton si ipsos pentru industria constructiilor din Romania.

Compania Siniat este un furnizor global de top pentru solutii de constructii bazate pe gips-carton. Opereaza  43 de fabrici, in 13 tari din Europa si America Latina, cu o cifra de afaceri de circa 1 miliard de euro reprezentand circa 35 % din cifra de afaceri a Grupului Etex.

 

 

Tipareste acest articolRSS