Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Sustenabilitate in constructii si identitate in arhitectura

Sustenabilitate in constructii si identitate in arhitectura
Sustenabilitatea in constructii inseamna, in fapt, mai mult decat o simpla regula pe care trebuie sa o respectam astazi in ridicarea noilor cladiri. Ea este mult mai mult decat atat; pe langa folosirea materialelor „prietenoase cu natura” si rezistente, ea impune dezvoltarea de proiecte responsabile, eficiente energetic, care respecta natura, mediul inconjurator dar si arhitectura vecinitatilor. Aceasta este si filosofia celor de la Hanner Group – cel mai mare dezvoltator imobiliar din Lituania – care a primit, in 2008 Premiul Harmonious Development pentru proiectul rezidential Verkių slėnis din Vilnius.

Pe locul unei foste zone industriale din vremea sovietica, printre copaci seculari si alaturi de o veche manastire catolica, Hanner a construit un cartier de locuinte Premium. Ansamblul, care cuprinde noua cladiri P+1+mansarda, are in total 90 de apartamente ultra-moderne si un spatiu verde inconjurator neatins de lucrarile de constructie. Arhitectul si constructorul au luat in calcul amplasarea copacilor existenti, iar cladirile au fost construite, efectiv, in functie de vegetatie. Chiar si parcarile subterane au fost adaptate pe anumite portiuni, pentru a nu afecta radacinile pomilor. Proiectul este, in aceeasi masura, o conversie prin transformarea terenului si conservarea vegetatiei, dar si o constructie noua. Cu toate acestea, fatadele cladirilor au un aspect de constructie veche; s-a dorit acest lucru si pentru asta le-au decorat cu caramizi vechi, recuperate de la cladiri istorice, astfel incat ansamblul sa formeze un tot unitar cu biserica manastirii. Un concept modern pentru integrarea noului in spatiul deja consacrat, fara a atinge arhitectura locului.

Este dovada unui spirit responsabil de respectare a arhitecturii locale traditionale, care ar trebui sa constituie un exemplu si pentru Bucuresti, un oras atat de mult „ranit” in anii comunismului si aproape „sfartecat” dupa 1990 cu proiecte arhitectonice dintre cele mai diverse si mai bizare, ce nu tin cont de specificul zonei! Atat de mult s-a schimbat fata acestui oras, incat ne putem intreba, pe buna-dreptate, daca mai exista cu adevarat un specific in arhitectura bucuresteana...

Imaginile de la Vilnius si de la Bucuresti sunt destul de edificatoare.

 

 

 

 

Ultimele doua imagini sunt, ati ghicit, din Bucuresti, pe Calea Victoriei!

 

Tipareste acest articolRSS