Home » Domenii » Investitii Publice » 40 de ani de control automatizat al proceselor industriale

40 de ani de control automatizat al proceselor industriale
Sistemele de control automatizat a proceselor industriale aniverseaza 40 de ani de cand sunt folosite, in varianta mult modernizata si imbunatatita, de multe companii industriale din lume.

In 1968, posibilitatea controlului activitatii industriale era la stadiul de fictiune. Trei ingineri din Bedford, Massachusetts, au proiectat in luna octombrie a acelui an primul sistem PLC (Programmable Logic Controller), o modalitate mai eficienta de a controla, automat, procesele industriale de productie. 
Cei trei ingineri care au inventat sistemul de monitorizare si control au creat o companie denumita MODICON, o abreviere de la MOdular DIgital CONtrol. Aceasta este, astazi, parte din Schneider Electric, lider mondial in automatizari. Numele original s-a pastrat in cadrul Schneider Electric ca nume generic pentru gama de automate programabile.
Activitatea MODICON incepe cu prima solutie PLC, care combina tehnologia inovativa din acea vreme cu “ladder logic” (o metoda binecunoscuta de a stabili scheme logice electrice) pentru a crea un nou dispozitiv in scopul inlocuirii releelor electro-mecanice cuplate manual cu fire, des folosite in mediul industrial. Inventia rezultata a fost un sistem de control, care nu numai ca putea fi instalat foarte repede, dar putea fi modificat prin programare grafica simpla  in loc sa presupuna un nou proces de cablare manuala a unei intregi fabrici. Acest echipament a fost denumit atunci  „084” deoarece era cel de-al 84-lea proiect al grupului de proiectare care il inventase.
40 de ani mai tarziu, MODICON a ramas integrat in lumea automatizarilor industriale, atat datorita contributiilor la dezvoltarea industriei automatelor programabile, cat si inovatiilor tehnologice de ultima ora care se folosesc si astazi. Comunicatiile integrate Ethernet sau Modbus TCP/IP sunt rezultatele implementarii MODICON in tehnologia industriala din zilele noastre.
Scheneider Electric aloca 4% din vanzari pentru cercetare si dezvoltare si are 7000 de angajati care lucreaza in acest scop.  

Tipareste acest articolRSS