Home » Domenii » Infrastructura » Metroul Drumul Taberei are finantarea asigurata.

Metroul Drumul Taberei are finantarea asigurata.
Intr-o luna vom realiza tuneul pentru statia urmatoare!

 

Șeful Executivului a fost prezent alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la momentul în care echipamentul care săpa primul tunel al metroului a atins peretele stației Orizont după ce a forat 45 de zile. Victor Ponta a dat asigurări că peste aproximativ o lună va fi gata și tunelul pentru următoarea stație.

"Voiam să asist alături de doamna ministru la un moment simbolic, cel în care practic legătura dintre cele două stații e făcută. Mă bucur foarte tare că lucrurile merg chiar mai repede decât erau prevăzute, banii sunt toți asigurați și e meritul Ministerului Transporturilor, al Autorității de Management pentru Programul European de Transport, că avem acum asigurate toate finanțările în plus față de ceea ce am dat de la buget", a afirmat premierul Victor Ponta.

El s-a declarat convins că lucrările merg "în direcția bună", afirmând că locuitorii din această zonă a Bucureștiului vor avea nu doar șoseaua reparată, dar și posibilitatea de a folosi metroul.

"Îmi pare rău că s-au pierdut doi ani — din 2010 până în 2012 nimeni nu s-a gândit cum să facă acest lucru să funcționeze. Bine că am reușit să găsim soluția necesară", a spus Ponta.

Premierul a reiterat, în context, că metroul va trece în subordinea Primăriei Capitalei, dar a dat asigurări că Ministerul Transporturilor va finanța în continuare toate investițiile începute: magistralele 4, 5 și 6 — spre aeroport.

"Marile investiții începute vor fi finanțate în continuare de către Guvern. Managementul trece la Primărie și după aceea eventualele noi investiții le va face Municipalitatea", a adăugat premierul.

În august, Metrorex estima că termenul pentru darea în folosință a tronsonului de metrou Râul Doamnei — Eroilor 2 este începutul anului 2016. Totodată, compania preconizează că, la începutul anului 2014, se va finaliza structura stațiilor și tunelelor pe tronsonul menționat.

Potrivit Metrorex, suma alocată pentru anul în curs, până la această dată, a fost în valoare de 250.000.000 lei. Față de această suma alocată inițial, la ultima rectificare bugetară fondurile alocate proiectului Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei — Universitate au fost suplimentate cu suma de 250.000.000 lei.

Pentru anul 2014 estimările sumelor, în limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finanțelor Publice, sunt în valoare de aproximativ 300.000.000 lei.

De asemenea, Metrorex precizează că acest proiect este finanțat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operațional Sectorial—'Transport'.

Tronsonul 1 Drumul Taberei — Eroilor al magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de circa șase kilometri, va avea 10 stații de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeșului, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Constructorul secțiunii Râul Doamnei — Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) — FCC Construccion (Spania) — Delta ACM (Romania) — AB Construct (Romania). Prețul contractului depășește 918,937 milioane de lei, fără TVA, potrivit site-ului Metrorex.

Constructorul galeriei, stației și depoului Valea Ialomiței este Asocierea Max Boegl (Germania) — Max Boegl (România) iar contractul se cifrează la 231,663 milioane de lei, fără TVA.

Tipareste acest articolRSS