Home » Real Estate » Finantare » ANRE: Numărul certificatelor verzi alocate va scădea, cel mai mult pentru energia solară

ANRE: Numărul certificatelor verzi alocate va scădea, cel mai mult pentru energia solară
Numărul certificatelor verzi pe MWh alocate producătorilor de energie regenerabilă va fi redus pentru instalaţiile eoliene, hidrocentrale şi pentru energia solară, potrivit Raportului cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

ANRE a discutat, in cadrul Comitetului de Reglementare de vineri, Raportul de analiza cost-beneficiu pentru anul 2012, care a relevat faptul ca in piata exista supracomensare in urma numarului de certificate verzi acordate in cele trei domenii, potrivit unui comunicat transmis vineri de ANRE.

Astfel, numarul de certificate vezi pentru instalatiile eoliene noi va scadea de la 2 certificate/MWh la 1,5, pentru instalatiile eoliene reutilizate, de la 2 certificate pe MWh la 1,3, pentru centrale hidro noi, cu o putere de pana in 10 MW, de la 3 certificate la 2,3, iar pentru solar, de la 6 certificate la 3 certificate verzi.

Reducerea numarului de certificate verzi urmeaza sa fie aplicata prin de Hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile legale, conform sursei citate.
'Mecanismul de revizuire a numarului de certificate rezultat in urma analizei de supracompensare se bazeaza pe recalcularea anuala, pe durata de aplicare a schemei de sprijin, a numarului de certificate verzi/MWh astfel incat rata interna de rentabilitate (RIR) pentru fiecare tehnologie, pentru noii intrati, la nivel agregat, sa fie egala cu valoarea RIR de referinta rezultata din analiza cost-beneficiu stabilita la autorizarea sistemului de promovare. In cazul in care se evidentiaza o tendinta de crestere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% fata de nivelul de referinta Guvernul ar urma sa reduca numarul de certificate verzi pentru tehnologia respectiva', este mentionat in comunicat.

Analiza ANRE a vizat raportul cost-beneficiu cu actualizare efectuata la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a energiei din surse regenerabile, cu luarea in considerare a indicatorilor rezultati din medierea costurilor si conform capacitatilor prognozate a fi puse in functiune.

Analiza de supracompensare se realizeaza anual pe perioada in care aceasta activitate este promovata prin schema de sprijin prin certificate verzi, pe baza evolutiei indicatorilor ce vizeaza nivelul mediu al investitiei specifice, nivelul mediu al costurilor, variabile specifice, nivelul mediu al costurilor fixe specifice, nivelul mediu al factorului de capacitate.

Tipareste acest articolRSS