Home » Real Estate » Comerciale/industriale » Holcim Romania doreste sa obtina compensatii din partea UE

Holcim Romania doreste sa obtina compensatii din partea UE
Holcim Romania a intentat o actiune in instanta impotriva Uniunii Europene, cu scopul de a obtine compensatii pentru pierderile suferite ca urmare a furtului certificatelor sale de emisii de gaze cu efect de sera (Certificate) din Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (Registrul) din 2010.

Holcim Romania considera ca Comisia Europeana (CE) este raspunzatoare deoarece nu a blocat Certificatele sustrase ilegal si nu a furnizat in timp util autoritatilor judiciare competente informatiile necesare pentru limitarea daunelor si identificarea infractorilor. 

La scurt timp dupa furt, CE a fost informata de administratorul Registrului cu privire la transferul ilegal. Mai mult, in noiembrie 2010, Holcim a solicitat direct CE sa limiteze daunele prin blocarea Certificatelor furate si a conturilor operatorilor din diverse registre nationale din Uniunea Europeana, in care au ajuns Certificatele sustrase ilegal. CE nu a dat curs solicitarii Holcim. Totusi, in ianuarie 2011, CE a inchis temporar toate registrele nationale de pe teritoriul Uniunii Europene din cauza multiplelor furturi si a recunoasterii unor brese de securitate in sistemul IT. Din cauza lipsei de actiune a CE in cazul Holcim, Certificatele furate de la Holcim si-au schimbat de mai multe ori detinatorul, facand practic imposibila recuperarea lor de pe piata de catre Holcim. 

Managementul Holcim are responsabilitatea fata de actionarii societatii sa apere drepturile acesteia si, prin urmare, doreste sa obtina compensatii pentru daunele suferite din cauza actiunilor sau inactiunilor unei terte parti. 

Holcim Romania a intentat actiunea in instanta impotriva Uniunii Europene dupa numeroase tentative de solutionare amiabila. Societatea doreste sa obtina compensatii financiare pentru valoarea de piata, la momentul furtului (15 Euro pentru un certificat), a Certificatelor furate si nerecuperate. Valoarea totala a compensatiilor este de 15 milioane de euro la care se adauga dobanzile si costurile aferente.

Tipareste acest articolRSS