Home » Domenii » Actualitate » BCR rectifica prognoza de crestere a Romaniei in sens negativ pentru 2012

BCR rectifica prognoza de crestere a Romaniei in sens negativ pentru 2012
Cifrele sunt mai reduse fata de prognozele anterioare luand in considerare seceta din acest an si instabilitatea mediului extern,

Economia Romaniei va creste cu 0,7% in 2012 cu si cu 1,9% in 2013, potrivit ultimelor estimari realizate de BCR Cercetare.
     Cifrele sunt mai reduse fata de prognozele anterioare luand in considerare seceta din acest an si instabilitatea mediului extern,
     "Increderea agentilor economici si a consumatorilor din Zona Euro nu prezinta semne de redresare. Avand in vedere ca aproximativ 50% din exporturile Romaniei au ca destinatie Zona Euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari rezultatele economice ale Romaniei sunt influentate de tara noastra. Performanta sub asteptari in domeniul atragerii fondurilor europene structurale trebuie imbunatatita rapid, in caz contrar Romania riscand o perioada prelungita de crestere economica sub potential", a adaugat Florin Eugen Sinca.
     Pentru finele anului 2012 BCR estimeaza o rata a inflatiei de 4%, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor produselor agroalimentare atat pe plan intern cat si extern precum si majorarea unor preturi administrate sunt principalii factori inflationisti din perioada imediat urmatoare. Totodata, nu este exclusa iesirea temporara a inflatiei din tinta BNR in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor.
     De asemenea, dobanzile din piata interbancara se vor mentine la niveluri mai ridicate pana la finele anului. O noua emisiune de euroobligatiuni a Ministerului de Finante pe pietele externe in aceasta toamna ar putea contrabalansa, intr-o anumita masura, tendinta de crestere a randamentelor titlurilor de stat in lei pe piata interna si ar putea ajuta leul.  

Iata mai jos spicuiri din analiza efectuata de BCR.

  • Perspective economice incerte

Revenirea economica inconsistenta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu.

  • Motivul revizuirilor nu este legat neaparat de optimismul nostru anterior, ci de materializarea riscurilor la adresa cresterii economice pe care le-am mentionat si in trecut. Este important de mentionat ca Romania a avut pana in prezent doar o revenire economica timida si se afla inca sub potentialul estimat in jurul nivelului de 2%.
  • Contextul european ramane tensionat de criza datoriilor suverane si, un lucru ingrijorator, luminita de la capatul tunelului inca nu se intrezareste. Increderea mediului de afaceri este la minime istorice in Zona Euro, iar scaderea economica ar putea continua in trimestrul al treilea. Aproximativ 50% din exporturile Romaniei au ca destinatie Zona Euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari.

 

  • Recentele turbulente politice interne submineaza increderea investitorilor straini, deja afectata de criza  europeana. Canalul de transmisie a capitalului este puternic expus, iar scaderea cu 29% a investitiilor straine directe la un nivel modest de doar 620 milioane de euro in semestrul I 2012 vorbeste de la sine.
  •  Pe langa aceasta, Romania este in plin proces de consolidare fiscala, iar guvernul socialist-liberal pare dispus sa majoreze salariile intr-un an electoral prin afectarea investitiilor in infrastructura - cheltuielile publice de investitii au scazut in mod brusc cu 0,8% anual in iunie, de la un avans de peste 33% in primele cinci luni.
  • Avand in vedere aceste aspecte, estimam o crestere economica de numai 0,7% in acest an si sub potential in anii urmatori. Totodata, am revizuit in sens descrescator estimarea de crestere economica la 1,9% in 2013 de la o valoare de 2,9%, in principal datorita incertitudinilor din Zona Euro, principalul partener comercial al Romaniei, care vor induce o atitudine prudenta in randul investitorilor. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5%, ceea ce nu este un nivel neglijabil daca luam in considerare ratele reduse de crestere economica. Dar pentru a ramane peharta investitorilor, Romania are nevoie de cel putin un aliat cheie - stabilitatea politica. Si cu totii stim ca  stabilitatea este strans legata de predictibilitate.
  • Inceput de crestere a inflatiei

Conform asteptarilor noastre inflatia s-a accelerat in iunie iar apoi a sarit cu 1 punct procentual in iulie pana la 3% in conditiile in care efectul de baza favorabil a disparut. De fapt, nici in primele cinci luni ale anului ratele medii ale inflatiei lunare nu au chiar mici, la 0,3%. Deficitul de cerere agregata va fi in continuare prezent inca o perioada dar nu va putea contrabalansa oferta cronic insuficienta de bunuri si servicii din productia interna. Produsele alimentare sunt un exemplu in acest sens, ele detinand o pondere extrem de inalta in cosul de consum (37%).
Dincolo de alimente, care au intrat in zona pozitiva in termeni anuali in luna iulie au existat si alte elemente care au pus presiune asupra inflatiei. Combustibilii, tutunul, energia electrica si termica, tarifele de telefonie precum si cele de apa si canalizare sunt doar cateva din grupele care au sustinut avansul preturilor, daca ar fi sa numim aici doar pe cele cu ponderi mai ridicate in cosul de consum. Cererea pentru unele dintre aceste produse este mai putin elastica, in timp ce altele se regasesc in categoria produselor cu preturi administrate (energia de exemplu).

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.