Home » Real Estate » English Version » Marea Britanie si tarile din nordul Europei, cele mai mature piete europene

Marea Britanie si tarile din nordul Europei, cele mai mature piete europene
Valorile proprietatilor imobiliare de prim rang au inceput sa dea semne de crestere pe pietele cele mai mature, asa cum este piata imobiliara din Marea Britanie, in conditiile in care investitorii prefera acest tip de proprietati in defavoarea celor secundare, considerate de risc crescut.

Conform unui studiu realizat in luna februarie de compania de consultanta imobiliara Aberdeen Asset Management, pietele europene de investitii imobiliare au inceput sa-si revina, odata cu relansarea economiei multor state din regiune. Diferenta de pret dintre activele de prim rang si cele secundare din Europa se asteapta sa se adanceasca si mai mult in urmatoarea perioada. Gradul de ocupare va ramane in continuare scazut si nivelul chiriilor va continua sa scada. Specialistii estimeaza ca in urmatorii cinci ani piata imobiliara din Marea Britanie va fi complet revigorata, urmata de statele nordice si de cele vest si central europene. Tarile din sudul Europei se apreciaza ca isi vor reveni cel mai greu, ca urmare a performantelor economice slabe, a datoriilor si a lipsei de competenta la scara globala.

Polonia, Germania si Franta, preferate pentru dezvoltarea de noi spatii de retail

Sectorul de retail nu va experimenta evolutii spectaculoase pe parcursul anului 2010: se asteapta ca retailerii de branduri renumite la preturi cu discount sa accelereze politica de extindere prin deschiderea de noi spatii de prezentare, in timp ce va continua declinul activitatii comerciantilor de articole de lux. Conform analizelor privind situatia spatiilor comerciale la sfarsitul anului trecut, chiriile spatiilor de lux destinate activitatilor de retail din tarile central si est europene, Spania si Irlanda, au scazut cu peste 15% comparativ cu anul precedent, in timp ce scaderi mai putin consistente au inregistrat tarile din nordul Europei, cu 7 - 10%, sau Franta si Benelux, cu 4 – 5%. Chiriile spatiilor similare din orasele principale ale Germaniei au ramas stabile si pe alocuri au inregistrat usoare cresteri, in conditiile in care proprietarii au dat dovada de flexibilitate in stabilirea termenilor de inchiriere pentru a atrage si a-si pastra chiriasii. In urmatorii cinci ani, specialistii estimeaza ca se vor inregistra cresteri modeste ale costurilor de inchiriere pentru principalele spatii de retail europene, principalele candidate fiind pietele de profil din Paris, Munchen, Praga, Varsovia, in timp ce cele mai slabe asteptari in aceasta privinta se intrevad pentru tarile din sudul Europei, Rusia si Ungaria. In privinta numarului de centre comerciale finalizate in anul 2009 la nivelul intregii Europe, acesta a fost cu 20% mai mic comparativ cu anul precedent. Pentru perioada imediat urmatoare se asteapta finalizarea unor astfel de proiecte in Polonia, Germania si Franta, comparativ cu decada precedenta, cand dezvoltarea de spatii de retail a fost concentrata in tari precum Spania, Italia si Marea Britanie.

Scade randamentul pentru spatiile industriale de prima calitate
Cererea de spatii pentru depozite la nivel european a avut o dinamica extrem de redusa pe tot parcursul anului trecut, inregistrandu-se scaderi cu pana la 50% fata de anul 2007. Si pentru anul in curs se estimeaza ca cererea va ramane la un nivel scazut ca urmare a atitudinii prudente a ocupantilor in ceea ce priveste costurile si a politicilor de imbunatatire a eficientei in limitele spatiilor existente. Cereri mai substantiale pentru astfel de spatii este posibil sa fie initiate de companii consolidate in urma unificarii unor unitati mai mici in centre regionale de mai mare intindere. Rata de neocupare a spatiilor industriale va ramane la cote ridicate si, in consecinta, chiriile vor continua sa scada pe toate pietele cheie. Pietele secundare, cele imature sau cele care au experimentat boom-uri spectaculoase vor fi cele mai expuse corectiilor drastice ale chiriilor, dupa ce, pe parcursul anului trecut, valoarea chiriilor pe toate pietele cheie a scazut in medie cu 6.1%, cu cele mai spectaculoase scaderi pe pietele din Rusia, Spania si Irlanda. Pietele de spatii industriale cu cea mai buna evolutie anul trecut au fost cele din Germania, Benelux si Italia.Cele mai mature si mai active piete de profil din Europa, cum este, de exemplu, cea din Marea Britanie, experimenteaza la acest moment scaderi ale randamentului anual. Spatiile industriale de prima calitate, inchiriate pe termen lung, sunt cele mai atractive pentru investitorii din acest sector, in timp ce spatiile secundare suscita mult mai putin interes din partea acestora. Se estimeaza ca cele mai semnificative scaderi ale randamentului spatiilor industriale premium vor fi inregistrate pe tot parcursul anului in curs pe pietele din Marea Britanie si din tarile central si est europene, urmate de cele din vestul Europei si de statele nordice.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.