Home » Arhiva » Iunie 2009 » Ventiloconvectoarele, solutii fiabile pentru orice tip de incapere

Ventiloconvectoarele, solutii fiabile pentru orice tip de incapere
Ventiloconvectoarele, fie ele carcasate sau necarcasate, montate in pardoseala sau plafon, reprezinta o solutie fiabila pentru orice tip de incapere.

Ventiloconvectoarele radiante pornesc de la principiul alimentarii cu aer cald, apa calda sau energie electrica a unor conducte sau jgheaburi care sunt incorporate in pardoseala, plafon sau in pereti. Ventiloconvectorul de pardoseala este executat dintr-un jgheab acoperit cu un grilaj. Incalzirea sau racirea radianta prin jgheaburi poate fi utilizata fie ca sistem principal de asigurare a confortului termic, fie ca sistem secundar, alaturi de alte sisteme deja instalate. Montate in pardoseala, jgheaburile radiante pot asigura confortul termic in dormitoare, camere de zi, bai, bucatarii, spalatorii, etc.
Sistemele sunt eficiente pentru asigurarea unei temperaturi constante mai ales in zonele in care acest lucru nu poate fi obtinut cu  alte sisteme de climatizare (exemplu: balcoane, terase acoperite sau holuri). Echiparea acestor zone cu sisteme de radiatie va reduce si chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie si mucegai.
De exemplu, la activarea sistemului, atunci cand nivelul de umiditate creste (din cauza vaporilor de apa, dupa folosirea dusului, sau a aburilor de la gatit), peretii si pardoseala se incalzesc si se usuca mult mai usor si mai rapid. Tevile din material plastic sau cupru utilizate la instalatiile de incalzire prin radiatie de pardoseala, trebuie sa aiba o durata de viata de minimum 50 de ani in conditii de exploatare continua a instalatiei, la temperatura si presiunea maxim admisa a agentului termic.
La temperatura de 50°C tevile trebuie sa aiba un coeficient de permeabilitate la oxigen de maximum 3x10-9 g m/mp s bar. Conductele de alimentare a instalatiei de incalzire prin radiatie de pardoseala pot fi din material plastic, avand aceleasi caracteristici cu serpentina, sau pot fi metalice. Ele trebuie sa reziste la presiunea si temperatura de regim a instalatiei. Racordurile pot fi din material plastic avand aceleasi caracteristici cu tevile sau pot fi metalice. Ele trebuie sa reziste la presiunea si temperatura de regim a instalatiei.
Pentru imbunatatirea caracteristicilor termotehnice a cladirilor dotate cu sisteme de incalzire prin radiatie de pardoseala, se recomanda marirea rezistentei termice a elementelor perimetrale opace si vitrate precum si marirea gradului de etansare in vederea reducerii infiltratiilor de aer.
Dimensionarea instalatiei de incalzire prin radiatie de pardoseala consta in determinarea pasului serpentinei incalzitoare precum si in verificarea temperaturii la nivelul pardoselii, care se va face in conformitate cu “Ghidul pentru stabilirea necesarului de caldura si dimensionarea sistemului de incalzire prin radiatie”.
Pentru a obtine o temperatura uniforma a suprafetei pardoselii, distanta dintre tevi trebuie sa fie mai mica sau cel mult egala cu 35 cm. In cladirile de locuit, in birouri si alte incaperi cu acces al persoanelor, temperatura suprafetei incalzitoare nu va depasi 29°C.
In incaperile  in care suprafata radianta de incalzire de pardoseala nu poate asigura acoperirea necesarului de caldura, se va mari gradul de izolare termica a incaperilor, sau se pot prevedea alte sisteme de incalzire aditionala, corespunzatoare necesarului de caldura neacoperit de suprafata radianta.
In cadrul unei constructii noi, pot fi analizate mai multe solutii. De exemplu, inginerul care dimensioneaza o instalatie de climatizare poate sa propuna arhitectului o serie de dispozitive care sa reduca nevoia de frig (protectii solare, inertie termica, ventilatie nocturna, etc.). Aceste  dispozitive sunt in general mai putin impovaratoare decat o climatizare supradimensionata si costul de functionare este redus.
In Romania, cele mai raspandite sunt ventiloconvectoarele carcasate verticale. Acestea sunt folosite atat in cazul spatiilor administrative cat si in cazul resedințelor. Ventiloconvectoarele verticale necarcasate sunt utilizate atunci cand se doreste ascunderea acestor unitati, astfel incat la vedere sa nu existe decat grilele de introducere si cele de aspiratie. Aspiratia aerului la ventiloconvectoare se face pe la partea inferioara, caz in care sunt echipate cu picioare sau montate pe perete, lasand o distanta suficienta intre ventiloconvector si sol, pentru a permite aspiratia corespunzatoare a aerului. Ventiloconvectoarele necarcasate amplasate in plafonul fals prezinta avantajul eliberarii spatiului ocupat de un ventiloconvector vertical.
Distributia aerului rece este realizata mult mai bine determinand un confort si prin prisma vitezei aerului, care poate fi aleasa in conformitate cu grila dorita.
Ventiloconvectoarele reprezinta o solutie eleganta, eficienta si confortabila pentru climatizarea oricarei incaperi. Argumentele pro sunt nenumarate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de sistem: confort termic mult imbunatatit; reducerea curentilor convectivi in interiorul spatiului de locuit; aspectul estetic si siguranta in exploatare datorita faptului ca elementele incalzitoare se afla sub pardoseala, turnate in sapa; silentiozitatea in functionare; fiabilitate ridicata datorata functionarii la temperaturi mici (agentul termic care circula prin conducte, armaturi si echipamente, are o temperatura de pana la 35-40°C, conductele de polietilena fiind garantate peste 50 de ani); comparativ cu incalzirea prin convectie (cu radiatoare), cea prin radiatie conduce la un necesar de caldura pentru incalzire mai mic, fapt ce permite economii energetice de pana la 20%.

Climatizarea casei fara climatizator
Sistemele de climatizare au rolul de a mentine parametrii aerului mediului interior, prin procesele sale de tratare precum ventilare, filtrare, incalzire, racire, umidificare si uscare, contribuind astfel la imbunatatirea mediului ambiant si a conditiilor de activitate.
Odata cu cresterea vanzarilor de aparate de climatizare apare nevoia de mai multe solutii pentru a reimprospata habitatul. In schimb, preocuparea trebuie sa fie legata de constructia si conceptia locuintei.
Racirea fara climatizator este posibila tinand cont de realizarile din ce in ce mai numeroase, inspirate de tehnicile traditionale sau apeland la tehnologia moderna. 
Printre diversele solutii, exista o tehnica straveche si cu un cost mediu pentru racirea locuintei: “fantana canadiana” sau “provensal”. Principiul  este de o simplitate uimitoare deoarece consta in a face sa treaca o parte din aerul proaspat, inainte ca acesta sa patrunda in casa, prin conductele ingropate in pamant la o adancime de 1 pana la 2 m. Intr-adevar, temperatura solului, de la 1.5 m adancime, nu variaza decat cu cateva grade in timpul anului. Aceasta este deci mai calda sau mai proaspata decat temperatura exterioara in functie de anotimpuri.
O alta solutie straveche il reprezinta curentul de aer. Climatizarea unui liceu intreg, realizata anul acesta in Vosges (Franta), functioneaza pe baza acestui principiu - ventilatoare in fatade, care permit mai mult sau mai putin aerisirea cladirii. Altfel spus, nu este prea complicat de aplicat acesta solutie pentru o casa individuala, insa trebuie realizata inca din proiectare.
Geotermia este una din tehnicile moderne care foloseste in egala masura energia gratuita din pamant. Datorita unei pompe de caldura si a colectorilor impamantati sau a sondelor, este posibila “pomparea” energiei gratuite prezente in mod natural in apa, aer sau in sol pentru a fi utilizata mai apoi ca sursa de energie pentru incalzirea sau racirea unei locuinte.
Este suficienta apoi, adaptarea pompei de caldura la sistemele de incalzire prin sistemele de radiere integrate in cladire (sol sau tavan) care utilizeaza apa sau aerul in circuit inchis pentru a asigura in acelasi timp incalzirea si functia de racire. Reglarea temperaturii este asigurata de un mecanism care masoara in permanenta temperatura exterioara si temperatura interioara a fluidului purtator de caldura care circula prin tavan si pardoseala.
Pompa de caldura nu este unica solutie. Printre metodele moderne, se numara izolarea intarita a acoperisurilor si a mansardelor, toate contribuind la racirea casei. Pentru pereti este recomandata izolatia exterioara chiar daca aceasta reprezinta un procedeu destul de costisitor. Dar cel putin poate fi impanzita cu vegetatie ca vita de vie salbatica, iedera si alte plante cataratoare. Vegetatia poate face sa scada temperatura peretilor cu pana la 7 grade, cand este soare.
In ceea ce priveste ferestrele, dublul vitraj tine de rigurozitate. Si in cazul acestora exista echipamente utile, ca de exemplu obloanele, jaluzelele sau, in lipsa, filme solare reflectorizante lipite pe vitraj.
Daca sistemul de climatizare este intr-adevar necesar, exista o categorie aparte in curs de dezvoltare si totodata nepoluant: climatizatorul solar. Pentru racire, acesta foloseste apa sarata si are un consum de energie de 20 de ori mai mic, conform Agentiei Regionale a Mediului Inconjurator din Normandia (AREHN). Pe de alta parte, acesta este inca deosebit de costisitor si mai urmeaza sa fie dezvoltat.

Aparatele de climatizare
nu sunt prietenoase fata de mediul inconjurator

Agentia Mediului Inconjurator si Energiei (ADEME) aminteste ca in urma utilizarii sistemelor de climatizare rezulta deseuri de fluide frigorifice (scapari sau interventii pe circuit) evaluate de la 10 pana la 25g/km. Aceste fluide sunt foarte active in efectul de sera, 1g de fluid aruncat in atmosfera echivaland cu 1300g de CO2. Nu in ultimul rand, sunt si sisteme mari consumatoare de energie, in timpul unei veri “normale” factura la electricitate crescand cu
20-25% pentru o suprafata mai mica de 45 mp.

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.