Home » Real Estate » Comerciale/industriale » Cum ajung exproprierile la tribunal: Metroul spre Drumul Taberei cioparteste planul unui imobiliar

Cum ajung exproprierile la tribunal: Metroul spre Drumul Taberei cioparteste planul unui imobiliar
Un dezvoltator imobiliar a dat in judecata Metrorex, fiind nemultumit de suma primita pentru un teren expropriat in vederea construirii Magistralei 5, care va lega centrul Capitalei de cartierul Drumul Taberei. Vezi cat ofera statul si ce prejudiciu reclama compania.

Statul vrea sa despagubeasca firma Spavin Invest cu aproape 12,8 milioane lei (circa 3 mil. euro) pentru un teren de aproape 6.000 metri patrati din Bucuresti, zona Razoare, unde urmeaza sa se construiasca Magistrala 5, catre Drumul Taberei, potrivit hotararii unei comisii de specialitate.

Victor Catalin Enescu, avocatul firmei de dezvoltare imobiliara, spune ca suma stabilita de catre Comisia de Expropriere este prea mica si nu tine cont de prejudiciul creat companiei.

"Prejudiciul calculat de noi si care poate fi dovedit cu acte este de 50 milioane euro", a spus Enescu.

De ce ar rezulta o suma atat de mare? Avocatul a explicat ca pentru cumpararea acestui teren si construirea unor cladiri de birouri, dezvoltatorul imobiliar spaniol a contractat credite de la banca. Pe langa ratele si dobanzile bancare, la calculul prejudiciului se adauga si costul cu proiectul si studiile de fezabilitate, conform lui Enescu.

Spavin Invest detine in total 20.000 mp in aceasta zona, terenul fiind cumparat inainte de criza la un pret de 2.700-2.800 euro/mp, potrivit lui Victor Catalin Enescu. Prin procedura de expropriere, care vizeaza doar 6.000 mp din aceasta suprafata, compania primeste pana la 500 euro/mp.

Conform avocatului, pretul oferit pentru alte terenuri de pe aceeasi magistrala ajunge si la 600-800 euro/mp.

Spavin Invest intentiona sa dezvolte pe terenul de la Razoare 3 cladiri de birouri, de pana la 20 de etaje, pentru care a cheltuit deja 1 milion de euro pe proiect si studii de fezabilitate, a explicat avocatul.

El a mai spus ca initial, clientul sau obtinuse in schimbul terenului expropriat cu 1 milion de euro mai mult.

Compania a mai depus si plangeri penale la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impotriva membrilor din Comisia de Expropriere, acuzandu-i de abuz in serviciu, din cauza ca, printre altele, exproprierea s-a realizat inaintea efectuarii platii pentru teren.

Mai mult, avocatul sustine ca pentru aceasta expropriere nu s-au facut studii economice si rapoarte de analiza, evaluarea acestui teren realizandu-se "dintr-un birou".

Pe de alta parte, Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex, sustine ca o firma de consultanta specializata s-a ocupat de aceasta expropriere. "Aceasta evalueaza terenul si face intampinare la o comisie, care decide daca suma e buna sau proasta. Le punem la dispozitie banii intr-un cont, dupa care exproprierea se considera realizata", a spus Udriste.

Potrivit acestuia, cei nemultumiti de suma acordata se pot adresa instantelor civile, care nu discuta decat valoarea bunului expropriat si nu daca proprietatea se poate expropria sau nu. Intrebat ce se intampla daca instanta decide o suma mai mare, Udriste a raspuns ca "decizia instantei este lege".

El a adaugat insa ca firma care face exproprierile are tot mecanismul la indemana si ca altii au cerut si 5.000 euro/mp. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.