Home » Real Estate » Apartamente/Vile/Case/ » Apartamentele cu trei camere, mai ieftine cu 3.000 de euro faţă de preţurile din vară

Apartamentele cu trei camere, mai ieftine cu 3.000 de euro faţă de preţurile din vară
Preţurile apartamentelor cu trei camere şi-au continuat declinul în toamna acestui an, valorile solicitate fiind cu 3.000 de euro sau 4% mai mici în noiembrie decât în luna mai, arată Indexul Imobiliar, realizat de ZF.


Astfel, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu trei camere din Bucureşti a scăzut de la 81.400 de euro în mai la 78.150 de euro în noiembrie, potrivit sursei citate.
Faţă de octombrie, luna trecută preţurile apartamentelor au scăzut cu 500 de euro sau 0,6%, cele mai mari declinuri fiind înregistrate în zonele 13 Septembrie, Iancului şi Mihai Bravu.

Pentru realizarea studiului au fost analizate peste 3.700 de anunţuri publicate pe parcursul lunii trecute, dintre care au fost selectate ceva mai mult de 400, restul ofertelor fiind excluse din cauza lipsei unor informaţii precum preţul, anul de construcţie al blocului sau etajul. Totodată, extremele de preţuri au fost de asemenea excluse.

Faţă de luna octombrie, când preţurile solicitate pentru apartamentele cu trei camere erau mai mici de 70.000 de euro în opt zone din Capitală, numărul acestora a crescut la 10 cartiere, ca urmare a reducerilor de preţuri din 13 Septembrie, Iancului şi Mihai Bravu, care au ajuns la acest nivel, în timp ce pe Şoseaua Olteniţei preţurile au crescut peste acest prag.

Sub nivelul de 70.000 de euro, achiziţia apartamentelor cu trei camere poate fi mai uşor finanţată cu ajutorul programului Prima casă, prin care guvernul garantează creditele ipotecare cu o valoare de până la 57.000 de euro. La dobânzile practicate prin acest program, rata lunară a unui credit de 57.000 de euro pentru o perioadă de 20 de ani este de 370-400 de euro, în timp ce chiriile solicitate în Drumul Taberei, Titan sau Mihai Bravu pentru apartamentele cu trei camere variază în intervalul 230-300 de euro lunar.

Consultanţii imobiliari prezenţi la un eveniment de la începutul acestei săptămâni afirmau că pe piaţa locală nu se va putea vorbi de creşteri de preţuri la apartamente cât timp salariile nu se majorează, iar în prezent puţine sunt domeniile în care să se poată vorbi de creşteri de venituri.


Băncile au trei camere la 50.000 de euro

În plus, băncile devin un jucător tot mai important pe segmentul vânzărilor de proprietăţi imobiliare, iar preţurile de pornire a licitaţiilor pentru bunurile executate sunt sub nivelul pieţei.

Astfel, pe site-ul BCR, spre exemplu, sunt scoase la vânzare şapte apartamente cu trei camere din Bucureşti, patru dintre acestea având preţuri solicitate sub nivelul de 200.000 de lei, circa 46.000 de euro.

Potrivit Indexului Imobiliar al ZF, cele mai ieftine apartamente cu trei camere din oraş sunt în cartierul Drumul Taberei, circa 63.000 de euro, în condiţiile în care zonele Rahova şi Ferentari, care ar putea fi chiar mai ieftine, nu sunt cuprinse în analiză.

Cu alte cuvinte, băncile au apartamente la vânzare care pot fi chiar şi cu 25-30% mai ieftine decât cele solicitate pe site-urile de profil, preţuri în care însă Taxa pe Valoarea Adăugată nu este inclusă.

Şi Raiffeisen are locuinţe din Bucureşti scoase la vânzare prin licitaţii la un preţ mai mic de 200.000 de lei (46.000 de euro), un exemplu fiind un apartament cu trei camere de 69,8 metri pătraţi de pe strada Pârva din cartierul Drumul Taberei, al cărui preţ de pornire a licitaţiei este de 194.000 de lei, adică 44.600 de euro la cursul actual. Cu tot cu TVA, preţul apartamentului urcă la 55.300 de euro.


Ce se întâmplă cu preţurile?

Una dintre întrebările consultanţilor este legată de ce se va întâmpla cu preţurile locuinţelor după finalizarea programului Prima casă, instrumentul cel mai folosit pentru finanţarea achiziţiilor imobiliare în ultimii ani, dar care nu a reuşit să mişte şi piaţa construcţiilor.

Mai multe voci susţin necesitatea ca un astfel de program să fie direcţionat către achiziţia de locuinţe noi deoarece efectul în piaţa construcţiilor şi în economie ar fi mai ridicat, scenariu în care preţurile locuinţelor vechi şi-ar putea accelera scăderea. Acest fapt ar afecta însă şi mai mult portofoliul de credite neperformante din sistemul bancar, în condiţiile în care valoarea restanţelor continuă să crească de la o lună la alta.

Instabilitatea de la nivelul Uniunii Europene din ultimele luni a readus reticenţa potenţialilor cumpărători avizaţi, spun consultanţii, tranzacţiile realizate fiind în special cu proprietăţi scoase la un discount semnificativ faţă de media pieţei.

După trei ani de scădere a preţurilor, fenomen început în primăvara anului 2008, a urmat o perioadă de relativă stagnare, dar toamna acestui an a însemnat reluarea declinului.

Într-o perioadă în care majoritatea economiştilor vorbesc de reintrarea în recesiune a statelor europene, preţurile apartamentelor nu se pot rupe de aceste date, în ciuda faptului că România va încheia probabil anul cu o creştere economică de circa 2-3%. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.