Home » Domenii » 100% Interviuri » Daniel Bach: „România ar putea fi afectată în viitorul apropiat de criza datoriilor”

Daniel Bach: „România ar putea fi afectată în viitorul apropiat de criza datoriilor”
Criza trebuie privită ca o schimbare de perspectivă care aduce noi oportunităţi de dezvoltare.

Respectul fata de mediu este unul dintre principiile fundamentale de business ale Holcim. Ce suma ati investit pina in acest moment in tehnologii si modernizarea unitatilor de productie?

Strategia Holcim Romania este de a-si aduce contributia la dezvoltarea durabila a societatii in ansamblu, atat prin produsele si serviciile pe care le ofera, cat si prin investitiile de mediu si cele de crestere a eficientei energetice a procesului de productie. Valoarea totala a investitiilor realizate de Holcim in Romania incepand cu 1997 este de aproape 700 de milioane de euro, suma care include si achizitiile.

Unde s-au facut cele mai mari investitii?

Toate investitiile demarate dupa realizarea achizitiilor au vizat introducerea celor mai bune tehnnologii disponibile (Best Available Techniques) in unitatile de productie, in conformitate cu standardele europene, pentru a creste eficienta productiei (prin reducerea consumului de materiale si energie), pentru a conserva resursele naturale si a reduce emisiile de orice tip.
De exemplu, in perioada 2009-2010, compania a investit peste 60 de milioane de euro in astfel de tehnologii, in principal pentru modernizarea fabricilor din Alesd si Campulung, precum a statiei de macinare de la Turda.

De asemena, sub umbrela Fundatiei Holcim pentru Dezvoltare Durabila, am promovat si in Romania competitia internationala Holcim Awards, cu premii totale de 2 milioane de dolari, care incurajeaza orice contributie in domeniul constructiilor durabile – indiferent de amploarea lor – in arhitectura, peisagistica si design urban, inginerie mecanica si civila precum si in domenii adiacente.
Romania a inregistrat o crestere semnificativa in ceea ce priveste numarul proiectelor admise in cadrul competitiei, fata de editia precedenta, ocupand pozitia a treia in functie de numarul inscrierilor, ceea ce demonstreaza o evolutie pozitiva a interesului pentru domeniul constructiilor durabile.

Ce suma aveti in plan sa investiti in urmatoarea perioada pentru dezvoltarea unor investitii verzi?

Pentru anul 2011 sunt alocate in total 35 milioane de euro pentru investitii, care se vor adresa in principal dezvoltarii unor proiecte orientate catre mediu si eficienta energetica, precum si asigurarii mentenantei echipamentelor din fabricile de ciment de la Campulung si Alesd.

Doua din cele mai importante proiecte de „inverzire” a procesului de productie din fabricile noastre de ciment sunt in curs de desfasurare. Unul dintre acestea este cel referitor la „Recuperarea energiei termice reziduale” (WHR), aflat in constructie la fabrica de ciment din Alesd. Proiectul isi propune sa inlocuiasca aproximativ 15% din energia electrica consumata in fabrica din Alesd, obtinuta in prezent de la reteaua publica, cu energie mai verde, obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale fierbinti rezultate din procesul de ardere si racire a clincherului, pentru producerea de abur. Acest abur este apoi directionat spre o turbina pentru generarea de energie, fara utilizarea suplimentara de combustibili fosili.
Valoarea proiectului se ridica la 14 milioane de euro, din care jumatate vor fi investiti in 2011, urmând ca investitia sa fie finalizata in al doilea trimestru din 2012.

Al doilea proiect se deruleaza in ambele fabrici de ciment ale companiei la Alesd si la Câmpulung. Una dintre prioritatile noastre in anii care urmeaza este sa ne concentram productia pe produse cu amprenta redusa de carbon. Vor fi introduse noi instalatii in fabricile de ciment pentru a creste capacitatea de co-procesare a deseurilor si pentru a reduce astfel utilizarea carbunelui, care este o resursa neregenerabila. Valoarea totala a acestui proiect este de 11 milioane de euro, iar proiectul va fi finalizat anul acesta.


Holcim a contribuit prin investitiile de pana acum la reducerea emisiilor specifice de dioxid de carbon pe tona de produs cu 20%, inca de la sfarsitul anului 2009. Ce anume va propuneti sa obtineti in viitor prin aceste programe?

Reducerea amprentei de carbon este un obiectiv cheie in strategia si actiunile implementate de Holcim Romania. Prin investitiile verzi realizate in ultimii ani, Holcim Romania doreste sa contribuie la atingerea noului angajament in ceea ce priveste reducerea emisiilor specifice de dioxid de carbon stabilit de Grupul Holcim, acela de a reduce emisiile de CO2 cu 25% pe tona de produs (ciment si lianti hidraulici similari), comparativ cu nivelul anului 1990.

Respectam regulile stricte ale Grupului Holcim in ceea ce priveste monitorizarea permanenta a emisiilor, folosind cele mai bune analizoare si sisteme disponibile, respectand in acelasi timp legile si reglementarile locale.

Vom continua sa cream produse eficiente din punct de vedere ecologic si cu amprenta scazuta de carbon, acestea reprezentand pentru Holcim Romania o dovada a asumarii responsabilitatii de a imbunatati continuu eficienta productiei, a produselor si de a conserva resursele naturale.

Pentru 2012, la cat se ridica nivelul investitiilor la Holcim si in ce vor consta?

Investitiile prevazute pentru anul 2012, vizeaza continuarea investitiilor in tehnologii verzi si in introducerea de solutii inovatoare in unitatile de productie, pentru ca avem incredere in potentialul pietei locale.

Ati remarcat o schimbare de optica a pietei materialelor de constructii (mondiale dar si romanesti), odata cu aparitia crizei economice? Care sunt cele mai importante aspecte?

Criza trebuie privita ca o schimbare de perspectiva care aduce noi oportunitati de dezvoltare. In consecinta, este normal sa genereze schimbari la nivelul activitatii organizationale, dar si in ceea ce priveste controlul costurilor si al rezultatelor. Odata cu declansarea perioadei de recesiune, companiile din industria constructiiilor au trebuit sa-si adapteze productia la cererea de pe piata, sa fie mai eficiente si sa-si imbunatateasca productivitatea.
Ati lucrat multa vreme in Asia, cum ati primit numirea dvs. la conducerea companiei in Romania?

Sunt fericit sa fiu din nou intr-o tara europeana, dupa o lunga perioada petrecuta in Asia, in care am avut parte de multe experiente interesante in tari precum Indonezia, China sau Filipine, care se afla intr-o continua dezvoltare.
Am mai fost in Romania, in anii ’90, cand am fost membru al echipei responsabile cu achizitiile pentru Grupul Holcim. Am pastrat in memorie amintiri frumoase in ceea ce priveste interactiunile exclusiv pozitive cu Romania. Cand a trebuit sa aleg sa locuiesc si sa lucrez in Romania, ospitalitatea si simtul umorului caracteristice romanilor, precum si reputatia excelenta a Holcim (Romania) in cadrul Grupului Holcim au cantarit mult in decizia mea. Acum dupa 6 luni de mandat, ma bucur de alegerea pe care am facut-o.

Holcim (Romania) este o companie puternica, cu oameni dedicati si profesionisti. O companie care a avut succes si in perioadele mai usoare de crestere, precum si in momentele dificile de contractare a pietei.


Cum apreciati piata din Romania in comparatie cu celelalte tari din regiune?

In prezent, tarile din regiune (Europa Centrala si de Est) inregistreaza niveluri diferite de dezvoltare economica, Romania fiind caracterizata prin nivelul scazut al infrastructurii, aflat sub media regiunii, pentru ca nu a reusit sa beneficieze de fondurile UE la un nivel ridicat.

Totusi, au aparut semnale pozitive din sectorul de infrastructura, prin semnarea contractelor de realizarea a autostrazilor de pe Coridorul IV, care vor avea un impact asupra pietei constructiilor spre sfarsitul anului acesta si inceputul anului 2012.


Care sunt cele mai mari provocari profesionale ale dvs. in urmatoarea perioada?

Una dintre principalele provocari este incertitudinea economica cauzata de criza datoriilor din Uniunea Europeana. Desi nu exista deocamdata probleme similare pe piata locala, Romania ar putea fi afectata in viitorul apropiat de situatiile cu care se confrunta unele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste datoriile.
O alta provocare cu care se confrunta producatorii de materiale de constructii este cresterea preturilor la combustibil, carbune, energie etc, care s-a manifestat inca de la inceputul anului.
In plus, chiar daca vedem o imbunatatire a sectorului comercial si al infrastructurii, investitiile in proiectele rezidentiale sunt in continuare la un nivel redus si perspectivele pentru anul viitor nu sunt imbucuratoare, avand in vedere ca numarul autorizatiilor de constructii este in continuare in scadere fata de 2010.


 Care considerati ca va fi evolutia pretului la ciment?

Evolutia preturilor produselor va fi determinata de piata, de echilibrul dintre cerere si oferta, si de costul de productie, in special de cele cu materia prima si energia. Urmarim continuu evolutia marfurilor si a materiilor prime, insa asa cum spuneam mai sus majoritatea materialelor de constructii au inregistrat anul acesta o crestere a preturilor, ca urmare a cresterii preturilor la combustibil, carbune, energie etc.

 

Interviu realizat de Lucian Diaconu, director editorial revista 100%construct.


 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.