Home » Domenii » Fatade & Tamplarie » Probleme aparute in cazul finisajelor exterioare

Probleme aparute in cazul finisajelor exterioare
Unele probleme, precum umezeala sunt comune tuturor tipurilor de finisaje, in timp ce altele sunt specifice cate unui material in particular.

Din prima categorie face parte umezeala, care poate penetra peretii din cauza imperfectiunilor de imbinare, a jgheaburilor de scurgere gresit pozitionate, a fisurilor din zona ferestrelor, usilor sau de la baza peretelui, ori fiindca finisajele exterioare nu actioneaza ca un ecran de protectie impotriva apei. De asemenea, astfel de probleme pot aparea din cauza montarii defectuoase a placilor de finisaj ori a neregularitatilor din stratul de acoperire aflat sub cel de finisaj.

Placarile ceramice
 
Materialele ceramice au o calitate incon­testabila, aceea de a fi impermeabile. Cu toate acestea, umezeala deja impregnata in peretele unei constructii poate provoca pagube serioase. Solutii exista insa si sunt la indemana.
Umezeala existenta deja in peretii placati cu materiale ceramice va cauta sa penetreze spatiile care opun cea mai mica rezistenta, acestea fiind chiar spre interior, prin perete. De aici pana la aparitia igrasiei nu este decat un pas, cu consecinte nedorite asupra sanatatii locatarilor.
Pentru a preintampina aceste neplaceri, este necesara o ventilatie corespunzatoare a peretilor, ceea ce se poate realiza incluzand un sistem de drenaj la exteriorul peretilor, un canal pentru apa care se evacueaza si gauri de ventilatie. In acest sens, peretii se acopera la exterior cu un material impermeabil, creandu-se astfel sistemul de drenaj. Se incepe acoperirea peretilor de la baza lor si se continua in sus, suprapunandu-se marginile de material in acest proces. In continuare, se fixeaza placile in stratul suport realizat cu tencuiala din mortar, avand in vedere ca intre placi si perete sa existe o distanta de 2,5 cm. De asemenea, rosturile rigide, sau spatiile dintre placile ceramice rezultate in urma alaturarii acestora pe stratul suport, pe verticala si orizontala, trebuie sa aiba o anumita latime minima, in functie de tipul placilor si de dimensiunile lor. Importanta realizarii corecte a rosturilor este neindoielnica, ele prevenind dislocarea placilor din materialul adeziv prin preluarea miscarilor de dilatatie sau contractie a placilor.
Placile ceramice au o durata de viata estimata, in medie, la 100 de ani, in ciuda faptului ca sunt sensibile la impact. Ca dezavantaj, agrafele de fixare se pot deteriora, ceea ce duce la desprinderea placilor.

Alte variante de finisaje exterioare

Finisajele exterioare de calitate ajuta la protectia cladirii din toate punctele de vedere, conservandu-i rezistenta structurii si sporindu-i atractivitatea. 
De asemenea, trebuie sa fie suficient de durabile pentru a rezista fenomenelor normale de dilatatie si contractie datorate schimbarilor de temeperatura, dar si la impactul minor cu diverse obiecte, care poate avea loc in timpul activitatilor cotidiene, sau la deteriorarea prematura din cauza actiunii razelor solare.

Caramida, lemnul, plasticul sau metalul re­pre­zinta finisaje destul de des intalnite pentru fatade si acoperisuri. Exista insa si alte variante de realizare a finisajelor exterioare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.
In ceea ce priveste problemele specifice anumitor materiale de finisaj in parte, placajele din lemn se pot confrunta cu exfolierea vopselei, craparea sau putrezirea, placile PVC sau cele metalice se pot deforma in urma unui impact, flamba sau crapa, caramida este poroasa, in timp ce placile din material ceramic pot crapa, exfolia sau sfarama.

Piatra artificiala

Se folosesc doua variante de piatra artificiala: un substituent al caramizii, care se poate utiliza pentru toata suprafata exterioara a unei cladiri, ori doar pe portiuni; celalalt tip de piatra artificiala are aspectul unei placute smaltuite, cu grosimea mai mica de 2,5 cm. In primul caz, materialul se fixeaza prin zidire, in timp ce in cazul al doilea se asaza o plasa metalica peste suprafata peretelui, in care placutele se fixeaza intr-un pat de mortar. Din acest motiv, acest ultim tip de finisaj este destul de greu de indepartat, in cazul in care ulterior se doreste reamenajarea exterioara a constructiei.

Piatra naturala

Piatra naturala folosita la amenajarea fatadelor cladirilor poate fi de mai multe tipuri; dintre acestea se remarca rocile vulcanice precum granitul, sau cele sedimentare, cu o duritate mai redusa, cum ar fi calcarul. Desi suprafetele placate cu piatra naturala se considera a fi mai rezistente decat caramida, reactia la solicitarile mecanice sau de alta natura este aceeasi, doar ca amploarea procesului de deteriorare este mai mica in primul caz.

Ciment ignifug

Acest material se foloseste sub forma de placute si, chiar daca are o speranta de viata destul de ridicata, este predispus la deteriorari cauzate de actiuni mecanice.
Pentru ca o constructie sa fie la adapost de actiunea nedorita a apei, trebuie adoptata o a doua linie de aparare care consta intr-un plan de drenaj si jgheaburi de scurgere corespunzatoare

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.