Home » Domenii » Eco & Sustenabilitate » Stația de epurare Glina, inaugurată pe 10 oct, produce energie verde

Stația de epurare Glina, inaugurată pe 10 oct, produce energie verde
Bucureştiul nu a avut niciodată o staţie de epurare a apelor uzate. Are începând de astăzi, când odată cu inaugurarea stației de la Glina au fost date în folosinţă o microhidrocentrală şi o centrală pe biogaz.

Statia de la Glina va epura apele rezultate din canalizarea Capitalei, dar si a localitatilor Glina, Catelu și Manolache. Pana acum mizeria se deversa direct în Dambovita, si de acolo, în final, ajungea în raul Argeș, Dunare și Marea Neagra. Apa Nova s-a angajat sa investeasca în viitorul sistem integrat de canalizare al Capitalei aproape 40 de milioane de euro, pe o durata de trei ani. Planul de modernizari presupune pe langa decolmatarea casetei de sub Dambovita și investitii în Statia de Epurare Glina. În ceea ce privește statia a fost vorba despre finalizarea așa-numitei Linii 1 care a presupus lucrari la reabilitarea și completarea liniei de apa existente, construirea unor rezervoare-tampon suplimentare și realizarea unei statii de îngroșare și deshidratare pentru namol. Initial capacitatea de procesare a apelor uzate a statiei trebuia sa atinga maximul spre sfarșitul anului însa inginerii și muncitorii ApaNova au scurtat termenul cu aproape trei luni.

 

Statia verde

 

Dincolo de instalatiile pentru epurarea apei menajere, la Glina au fost construite și o microhidrocentrala si o centrala pe biogaz, menite sa asigure o parte din necesarul de energie a statiei. Biogazul, rezultat din fermentarea a sute de tone de namol (folosit la unul din procesele prin care apa este epurata) este ars pentru producerea combinata de energie si caldura prin doua grupuri de turbogeneratoare. Acestea sunt capabile sa produca pana la 2 MWh putere electrica fiecare. De altfel nici caldura rezultata de la aparatele care racesc motoarele centralei cu biogaz nu se pierde. Ea este utilizata pentru mentinerea rezervoarelor de fermentare la o temperatura constanta de 37 de grade Celsius, indiferent de sezon si la încalzirea cladirilor administrative pe timp friguros.

 

 

 

Și energia hidraulica a torentului de ape menajere care intra în statie este refolosita și transformata în energie electrica prin 3 turbine tip Kaplan, capabile sa produca pana la 150 kWh fiecare.

 

„Energia recuperata este utilizata în consum intern, asigurandu-se astfel pana în prezent, în medie, aproape 50% din necesarul total, din biogaz la care se adauga înca 8% din necesarul total, din apa epurata”, au explicat pentru B365.ro reprezentantii companiei ApaNova.

 

Procesul tehnologic

 

Procesele tehnologice și biologice se manifesta în trei etape de tratare a apelor reziduale. În prima treapta corpurile de dimensiuni mai mari care plutesc sunt retinute de o serie de gratare. Curatarea apei de aceste materiale se face într-un mod asemanator cu gestionarea gunoiului menajer, luand drumul rampei de gunoi sau a incineratorului de namol. În continuare, apa trece prin niște site cu un rol identic ca cel al gratarelor, dar au ochiuri dese, retinand corpurile solide cu diametru mai mic. Dupa decantare substantele adunate la suprafata (grasimi, substante petroliere) se înlatura, iar namolul depus pe fund se trimite la metantancuri.

 

Investitia de pana acum de la Glina este doar prima parte a proiectului statiei de epurare a apelor uzate. Abia în etapa a doua, pentru care termenul este de 2015, vor putea fi scoase din apa metale grele, nitriti si fosfati, lucru de care se va ocupa tot concesionara statiei, compania ApaNova.

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.