Home » Domenii » Infrastructura » Regii asfaltului si statul!

Regii asfaltului si statul!
Patru firme româneşti au câştigat, de-a lungul ultimilor cinci ani, contracte cu CNADNR a căror valoare, de peste 1,66 miliarde de euro fără TVA, depăşeşte 1% din PIB-ul României.

Patru firme româneşti au câştigat, de-a lungul ultimilor cinci ani, contracte cu CNADNR a căror valoare, de peste 1,66 miliarde de euro fără TVA, depăşeşte 1% din PIB-ul României. În ciuda crizei, anii electorali 2008-2009 au fost cei mai profitabili pentru afacerile regilor asfaltului. Mare parte a acestor sume nu au mers către construcţia de drumuri şi autostrăzi, ci către "plombarea" şi întreţinerea multianuală a celor existente.

Aparent, Ministerul Transporturilor pare a se lepădă de Umbrărescu, Besciu şi Căşuneanu şi le reziliază contractele de pe un tronson al autostrăzii Bucureşti-Braşov.

Pe de altă parte, firmele controlate de regii asfaltului, cu excepţia celei a lui Costel Căşuneanu, dar incluzând-o pe cea a lui Nelu Iordache, se numără printre câştigătorii licitaţiilor de pe Coridorul IV, finanţat preponderent cu bani de la Uniunea Europeană.

Constructor de un miliard de euro

Ultimii cinci ani au fost deosebit de profitabili pentru omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care controlează companiile Spedition UMB SRL şi SC Tehnostrade SRL. Afacerile sale cu CNADNR din această perioadă se ridică la peste 940 de milioane de euro .

Numai anul acesta, firmele sale au câştigat patru contracte care totalizează peste 78 de milioane de euro, fără TVA, în condiţiile în care anul precedent nu se mai numărau printre puţinii aleşi care intrau în parteneriat cu statul. Cel mai important contract, în valoare de 25.743.085 de euro, presupune reabilitarea unei porţiuni a DN1H dintre Zalău şi Aleşd. Asocierea dintre cele două firme controlate de Umbrărescu a mai câştigat în 2011 contractele de reabilitare a trei porţiuni distincte din DN 24 şi DN 24B pentru care Compania de Autostrăzi s-a angajat să plătească, în total, circa 52 de milioane de euro.

Anul 2009 a fost însă unul de vârf, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la fabuloasa cifră de 441.764.684 de euro, fără TVA. Un singur contract de "lucrări şi servicii de întreţinere multianuală vară-iarnă", pe raza SDN Tâgu Mureş, a generat asociaţiei formate din Spedition UMB SRL şi SC Tehnostrade SRL venituri de peste 92.865.000 de euro, potrivit datelor CNADNR. Un alt contract important, de 55.188.000 de euro, a constat în lucrări similare, realizate pe raza SDN Miercurea Ciuc. Însă cea mai mare sumă trecută în dreptul unui singur contract a fost de 172.910.839 de euro. CNADNR a plătit aceşti bani pentru reabilitarea DN12, DN15, între Chichiş-Bixad (km 0 - 42), Bixad-Sandominic (km 42 - 103), Sandominic-Topliţa (km 103 - 166).

Şi 2008 a fost un an plin pentru firmele lui Umbrărescu, care au semnat, alături de alte companii asociate, 12 contracte cu CNADNR. Valoarea totală a acestora s-a ridicat la peste 211.347.000 de euro. Printre afacerile de proporţii încheiate în acest an s-a numărat încheierea unui acord cadru, pe patru ani, în care Spedition UMB, Tehnostrade, alături de A&R SRL, SC Drumuri SRL şi Com Axa SRL se obligau să întreţină o porţiune din drumurile aflate în administrarea DRDP Iaşi. Valoarea lucrării: 56.556.865 de euro, fără TVA.

Cel mai "gras" contract individual câştigat de Umbrărescu, în asociere cu Com Axa, a fost semnat în 2007. Pentru reabilitarea DN2D, înte Focşani şi Ojdula, asociaţia acestor firme a fost plătită cu 103.498.775 de euro. Pe parcursul acestui an, firmele omului de afaceri au fost parte a unor contracte semnate cu CNADNR în valoare de peste 210 milioane de euro.

Nelu Iordache, contract de peste 340 milioane de euro

Nici companiei controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, SC Romstrade SRL, nu îi merge prost anul acesta. Firma a contractat deja, în afara lucrărilor de pe coridorul IV, alte trei lucrări cu CNADNR în valoare totală de circa 61.918.360 de euro, fără TVA. Cea mai semnificativă sumă, de peste 32 de milioane de euro, va fi plătită asociaţiei dintre firma lui Dan Besciu, Iordache şi Ezentis Infraestructuras pentru reabilitarea DN6 Alexandria-Craiova, între kilometri 132 şi 185.

În 2010, Romstrade nu a câştigat decât două licitaţii, în asociaţie cu diferiţi constructori, în valoare totală de peste 51 de milioane de euro. În condiţiile în care 2009 a fost anul în care Umbrărescu a dominat piaţa contractelor cu CNADNR, firma de construcţii a lui Iordache a trebuit să se mulţumeacă cu profiturile din 2008. Acesta a fost însă anul în care compania sa a prins un contract de proporţii. Nu mai puţin de 345.476.820 deeuro pentru lucrări de modernizare a DN 67C Bengeşti - Sebeş, între km 0 - km 148. Alte lucrări, de mai mică amploare, au generat afaceri pe relaţia Romstrade - Stat în valoare de aproape 128 de milioane de euro.

Faţă de anul electoral 2008, 2007 a fost unul modest pentru afacerile Romstrade. Doar patru contracte semnate cu CNADNR în valoare totală de peste 64 de milioane de euro. Vârful a fost reprezentant de reabilitarea şi extinderea la patru benzi a centurii rutiere a Bucureştiului pe sectorul cuprins între DN1A şi DN2.

2008 anul de vârf al Euroconstruct

Un alt rege al asfaltului este Dan Besciu. El controlează firma SC Euroconstruct Trading 98 SRL, societate care a derulat afaceri importante cu CNADNR în ultimii ani. În 2011, compania sa a câştigat un singur contract, de 327.371 de euro, fără TVA. Obiectul înţelegerii este "eliminarea efectelor inundaţiilor" din iunie-iulie 2010, pe DN 15, şi vizează lucrări la un podeţ, terasamentul şi corpul drumului pe o lungime de câteva sute de metri.

În 2010, Euroconstruct a câştigat contracte de circa 2,6 milioane de euro. 2009 şi 2008 au fost însă ani mult mai favorabili pentru afacerile lui Besciu. Astfel, în urmă cu doi ani, a obţinut, în asociere cu firma lui Costel Căşuneanu şi cu SC Prima Guard Security Fire SRL, un contract de 27.126.148 de euro. Pentru aceşti bani, firmele trebuie să realizeze, până în 2011, "lucrări şi servicii de întreţinere multianuală" pentru SDN Bucureşti Nord. În parteneriat cu alţi constructori, firma lui Besciu a câştigat în acest an contracte care totalizează ceva mai mult de 4,3 milioane de euro.

Cele mai importante contracte dintre CNADNR şi Euroconstruct au fost semnate în 2008. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape 66 de milioane de euro.

Afacerile cu statul ale lui Costel Căşuneanu, patronul de la PA&CO International cu o avere estimată la 250 de milioane de euro în topul Forbes, au intrat în declin după implicarea sa în dosarul "Cătălin Voicu". În 2008, Pa&CO câştiga nu mai puţin de 31 de contracte cu statul român. În prezent, firma nu se numără printre câştigătorii licitaţiilor de pe Coridorul IV, iar zilele acestea contractul de pe tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti i-a fost reziliat. Mai mult, compania pare să se orienteze către piaţa Republicii Moldova, unde a semnat la jumătatea lunii martie un contract pentru lucări de reparaţii ale drumului Chişinău - Bălţi. Actele au fost semnate în capitala Republicii Moldova de Costeluş Căşuneanu, recent cooptat în conducerea firmei.

Starea infrastructurii româneşti

În ciuda sumelelor uriaşe pompate în infrastructura rutieră, drumurile româneşti sunt "expirate". Din cei 16.500 de kilometri de drumuri naţionale existente, 55% aveau, potrivit datelor CNADNR din 2010, durata de viaţă depăşită. Catastrofală se dovedea a fi şi situaţia podurilor. Din cele circa 3.500 de poduri aflate în administrarea CNADNR, doar ceva mai mult de 2.200 corespund cerinţelor de siguranţă.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.